8 Μαΐου 2012

18:00
Πλέον είμαστε σε μια άλλη εποχή. Είναι βέβαιο ότι πολλοί, που δεν καταλαβαίνουν από μηνύματα, θα επιχειρήσουν να εκβιάσουν, να φοβερίσουν τους Έλληνες, όπως έκαναν μέχρι τώρα
Όταν οι Έλληνες δεν φοβήθηκαν και μίλησαν…
Του Αλέκου Α. Ανδρικάκη

andrikakis@patris.gr

Επιχείρησαν να τους εκβιάσουν με διλήμματα και να τους τρομοκρατήσουν με χαοτικές προβλέψεις, αλλά οι Έλληνες μίλησαν και έδωσαν πολλαπλό μήνυμα, προς το πολιτικό σύστημα, την Ευρώπη και τις αγορές!

Το πρώτο μήνυμα είναι ξεκάθαρο και δεν θέλει μεγάλη προσπάθεια αποκωδικοποίησης, παρά μόνο από εκείνους που δεν αντιλαμβάνονται, γενικά, τις κοινωνικές διεργασίες. Αναφέρεται στο κυρίαρχο πολιτικό μεταπολιτευτικό σύστημα και τους πρωταγωνιστές του. Τα κόμματα, οι άνθρωποι που διαχειρίστηκαν εναλλάξ ή από κοινού την εξουσία και οι πολιτικές που εφάρμοσαν και έφεραν την Ελλάδα στα αδιέξοδα, δεν απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, ούτε καν της μεγάλης πλειοψηφίας των οπαδών τους. Οι Έλληνες σωστά χρέωσαν σ’ αυτούς τα αδιέξοδα και παράλληλα φώναξαν ότι δεν τους εμπιστεύονται να τους βγάλουν απ’ αυτά. Θα ήταν άλλωστε παράλογο να εμπιστευτείς αυτόν που σε οδήγησε στο τούνελ, να σου δείξει την πορεία της εξόδου.

Παράλληλα απέρριψαν και τη «λύση» που εφαρμόστηκε και είναι όμοια με αυτήν που οδήγησε στα αδιέξοδα: οι πολλοί, που δεν φταίνε ή ευθύνονται στο μικρότερο βαθμό, πληρώνουν τα σπασμένα. Και οι λίγοι, που πλούτισαν, που κέρδισαν με κάθε τρόπο, θέσεις, αξιώματα, χρήμα, εύνοια, είναι αυτοί που και σήμερα απολαμβάνουν τη διακριτή εύνοια της εξουσίας. Το κράτος των κολλητών συνεχίζει να υπάρχει, σε βάρος της κοινωνίας των φτωχοποιημένων Ελλήνων.

Υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό είναι το πρώτο και κυρίαρχο μήνυμα; Υπάρχει αμφιβολία ότι οι Έλληνες είπαν, με πολλούς και ποικίλους τρόπους, ότι δεν θέλουν άλλο αυτό το φθαρμένο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τις πολιτικές του, δεν θέλουν να πληρώσουν τα σπασμένα οι πολλοί και φτωχοί, δεν θέλουν άλλο απαλλαγές ημετέρων και δεν επιθυμούν τα μνημόνια, τη βάρβαρη λιτότητα, το ξεπούλημα της χώρας και τη μετατροπή της σε μπανανία; Ότι θέλουν να είναι αφέντες στον τόπο τους; Ότι θέλουν μια άλλη πολιτική και άλλες δυνάμεις να δοκιμάσουν;

Θα έλεγα ότι είναι αναμφίβολο αυτό για όλους. Πλην ελαχίστων. Εκείνων των πρωταγωνιστών του κυρίαρχου μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος που και την ελληνική κρίση προκάλεσαν και στη συνέχεια ήταν οι πρόθυμοι στις νεοφιλελεύθερες συνταγές των αγορών για τη στήριξη της ύστερης καπιταλιστικής περιόδου, όπως μοιάζει η εποχή του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος που βιώνουμε. Ήταν οι ίδιοι που από την πολιτική κρίση και τις αντιδράσεις των Ελλήνων δεν κατάλαβαν τίποτε ούτε τα δύο τελευταία χρόνια ούτε στην προεκλογική περίοδο. Χαρακτηριστική περίπτωση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Υπήρξε εκ των πρωταγωνιστών του συστήματος που μας έφερε ως εδώ, στη συνέχεια ως «λύση» διαχειρίστηκε μια άγρια αντιλαϊκή πολιτική, μια πολιτική που αμφισβήτησε την ανθρώπινη αξία και την εθνική κυριαρχία, έδειξε πολλές φορές με αυταρχικό τρόπο το δάκτυλο στους Έλληνες, και όταν αποφάσισε ότι θα πρέπει να διεκδικήσει την πρωθυπουργία, άλλαξε τη ρητορική, απορρίπτοντας ακόμη και την πολιτική που εφάρμοζε μερικές μέρες πριν, προκειμένου να χαϊδέψει παραπλανητικά τους ψηφοφόρους. Ο ίδιος, που είδε το ΠΑΣΟΚ να φτάνει στα εκλογικά επίπεδα του 1974, δεν διέκρινε και δεν κατάλαβε τίποτε. Περίπου θυμωμένος τη νύχτα των εκλογών, προειδοποίησε τους Έλληνες ότι θα μετανιώσουν για την επιλογή τους και την επομένη, σα να μην συνέβη το παραμικρό, ήλθε να φέρει και συνταγή κυβερνητικής πολιτικής! Τόσο καιρό, κυκλωμένος από τους συμβούλους του, δεν πήρε είδηση, τώρα όμως δεν διάβασε καν την ετυμηγορία των Ελλήνων;

Αντίστοιχη η περίπτωση του προέδρου της ΝΔ Α. Σαμαρά, επίσης πρωταγωνιστή του αποτυχημένου, φθαρμένου και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος. Συμφώνησε στη βαρβαρότητα, ήλθε προεκλογικά να τάξει λαγούς με πετραχήλια, που απέρριπτε μόλις λίγο πριν διαγράφοντας τους βουλευτές του που υποστήριζαν άλλη πολιτική, και μετά τις εκλογές βγήκε να μιλήσει ως νικητής, αν και είχε στόχο την αυτοδυναμία!

Η πολιτική στάση των δύο κομματικών αρχηγών, συνεργατών στην κυβέρνηση Παπαδήμου, δείχνει ακριβώς τις παθογένειες και τα αδιέξοδα του καταρρέοντος πολιτικού συστήματος. Μακριά από την κοινωνία και τις ανάγκες της, δεν μπορούν να διαβάσουν τα μηνύματά της, δεν μπορούν να την ερμηνεύσουν και άρα να την εκπροσωπήσουν. Πολύ περισσότερο, να υλοποιήσουν πολιτικές προς όφελος της.

Ο δεύτερος αποδέκτης, το δεύτερο μήνυμα, απευθύνεται προς την Ευρώπη, τις αγορές και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που υπηρετούν τις νεοφιλελεύθερες συνταγές. Μερικοί απ’ αυτούς ίσως το έλαβαν πιο έγκαιρα από τους πρωταγωνιστές της αρτηριοσκληρωτικής ελληνικής πολιτικής ζωής. Οι Έλληνες δεν θέλουν και δεν θα ανεχτούν να είναι τα πειραματόζωα, δεν θα ανεχτούν άλλο τη βαρβαρότητα στη ζωή τους, για να επιβιώσει το σύστημα (γιατί αυτός είναι ο στόχος κι όχι φυσικά να ξεχρεώσει η χώρα…). Αυτό μάλλον αρχίζουν να το καταλαβαίνουν, καθώς – ούτως ή άλλως- με αντιδρώντα τον ελληνικό λαό, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί καμιά πολιτική. Καταλαβαίνουν ότι ούτε τα «δανεικά» τους θα αντέξει να πληρώσει μια χώρα με τέτοια σκληρή λιτότητα, χωρίς ανάπτυξη. Είναι πολλοί πλέον οι παράγοντες, πιεσμένοι από την πραγματικότητα του εκλογικού αποτελέσματος, που αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι σε μια χώρα που δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία του χρήματος, απλά δεν υπάρχει χρήμα, ούτε να πληρωθούν «υποχρεώσεις» ούτε φυσικά να επιβιώσουν οι άνθρωποι.

Προεκλογικά οι παράγοντες της ΕΕ και των αγορών, απευθείας ή μέσω των πρωταγωνιστών του βεβαρυμμένου ελληνικού πολιτικού σκηνικού, εκβίασαν, τρομοκράτησαν, μίλησαν για το χάος που έρχεται χωρίς αυτούς και την πολιτική τους. Είναι προφανές ότι κανένα χάος δεν προέκυψε. Αντίθετα, το ξεκάθαρο μήνυμα της ελληνικής κοινωνίας, ήδη πιέζει την ΕΕ, τις αγορές, το ΔΝΤ, τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Το τρίτο μήνυμα, συνδυασμένο με τα δύο προηγούμενα, αναφέρεται στις αγορές. Οι Έλληνες, αντίθετα από το πρωταγωνιστικό πολιτικό προσωπικό, δεν συμβιβάστηκαν με την υποταγή της κοινωνίας και της πολιτικής στην αγορά και τους όρους της. Απέρριψαν την κραυγή του τότε αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών, σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλου, από το βήμα της βουλής, το βράδυ της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου, για την ανάγκη να ψηφιστεί το ίδιο βράδυ το δεύτερο μνημόνιο, έστω και χωρίς να το έχουν αναγνώσει οι βουλευτές, μόνο και μόνο επειδή αυτό θα ικανοποιούσε τις αγορές!

Πλέον είμαστε σε μια άλλη εποχή. Είναι βέβαιο ότι πολλοί, που δεν καταλαβαίνουν από μηνύματα, θα επιχειρήσουν να εκβιάσουν, να φοβερίσουν τους Έλληνες, όπως έκαναν μέχρι τώρα. Για τις συντάξεις που θα κινδυνεύσουν. Για τη δραχμή που έρχεται. Για το χάος… Οι Έλληνες όμως μίλησαν, χωρίς να υποκύψουν στους εκβιασμούς. Με τη στάση τους μάλλον «φοβέρισαν» ΕΕ και αγορές, που τώρα θα πρέπει να τους πάρουν υπόψη. Κι ελπίζω να συνεχιστεί η απόρριψη εκβιαστικών διλημμάτων, αν χρειαστεί και πάλι σύντομα να προσφύγουμε στις κάλπες. Ευχής έργο θα ήταν να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση που θα εφαρμόσει μια άλλη πολιτική, με βάση τη λαϊκή ετυμηγορία. Για να μπορέσει, εκτός των άλλων, αυτή η βουλή, με αυξημένη πλειοψηφία 180 εδρών, να ακυρώσει την επίσημη νοθεία του εκλογικού νόμου, και την αισχρή διάταξη με την οποία κατασκευάζονται «πλειοψηφίες» από το δώρο των 50 εδρών… Ώστε στις επόμενες εκλογές η λαϊκή βούληση να εκφραστεί γνήσια και δημοκρατικά.

Ο Αλέκος Ανδρικάκης είναι αυτός που η κυρία Βαγγελιώ Σχοιναράκη, σύμβουλος του Πρωθυπουργού, τον μήνυσε για σχόλιά του στο facebook



http://www.cretalive.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.