8 Μαΐου 2012

09:33
Ακόμη και σε σπίτια ασφαλισμένων θα έχουν το δικαίωμα να εισβάλουν ειδικοί ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να εντοπίσουν πλαστές συνταγές που μπορεί να εκδίδονται και να εκτελούνται από φαρμακοποιούς χρεώνοντας το φορέα αλλά και τα ασφαλιστικά Ταμεία.


Ειδικότερα σε σαφάρι ελέγχων τόσο σε φαρμακεία όσο και σε σπίτια ασφαλισμένων προχωρά ο ΕΟΠΥΥ προκειμένου να βρεθούν όσοι εκδίδουν μαϊμού συνταγές φαρμάκων και τις αναγράφουν σε βιβλιάρια ασθενών χρεώνοντας τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Για το λόγο αυτό συστήνονται ειδικές ομάδες ελέγχου με την ΥΠΕΔΥΦΚΑ (Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης) οι οποίες και νομιμοποιούνται να ξεσκονίσουν τόσο τα φαρμακεία όσο και τα σπίτια των ασφαλισμένων για να βρουν πλαστές συνταγές αλλά και τα λεγόμενα κουπόνια (ταινίες γνησιότητας) που υπάρχουν πάνω στα φάρμακα και σε περιπτώσεις απάτης παρακρατούνται από τις συσκευασίες και στη συνέχεια δίνονται και πάλι στα ταμεία για διπλοχρέωση.

Όπως προβλέπεται σε απόφαση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, «αμέσως μετά τον έλεγχο του φαρμακείου αλλά και κάθε άλλη φορά που κρίνεται αναγκαίο, διενεργείται κατ’ οίκον έλεγχος στους ασφαλισμένους επ’ ονόματι των οποίων εκδόθηκαν οι συνταγές που παραλήφθηκαν από το κλιμάκιο.»

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται σε περιπτώσεις καταγγελιών αλλά και σε περιπτώσεις φαρμακείων με μεγάλο τζίρο ενώ θα επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Σε περίπτωση που διαπιστωθούν παρατυπίες, οι φαρμακοποιοί θα μπορούν μέσα σε διάστημα 5 ημερών να δώσουν εξηγήσεις.

Διαφορετικά: «μετά την προθεσμία, τα αρμόδια όργανα θα επιβάλουν ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες κυρώσεις, προσωρινό αποκλεισμό του φαρμακείου από την εκτέλεση των συνταγών του ΟΠΑΔ, του ΕΟΠΥΥ ή των άλλων Ταμείων από 5 έως 6 μήνες».

Εκτός των άλλων όμως οι ελεγκτές θα μπορούν και να επιδεικνύουν την ορθή συμπεριφορά που θα πρέπει να τηρούν οι φαρμακοποιοί απέναντι στους πελάτες τους σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι υπάρχουν προβληματικές συμπεριφορές.

Οι διαπιστώσεις του ελέγχου θα αναγράφονται σε ειδικό πρωτόκολλο που θα αφορά τον κάθε φαρμακοποιό ξεχωριστά. Οι παραβάσεις των φαρμακοποιών θα γνωστοποιούνται στον οικείο φαρμακευτικό σύλλογο και θα πρέπει να ασκούνται οι προβλεπόμενες πειθαρχικές διώξεις.


Δήμητρα Ευθυμιάδου


Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.