22 Μαΐου 2012

08:03
της Έλενας Λάσκαρη

Δε μου βγαίνουν οι αποδείξεις, τι να κάνω; Το ερώτημα αυτό αντιμετωπίζουν καθημερινά λογιστές και φοροτεχνικοί, καθώς πολλοί πελάτες τους κάνοντας το λογαριασμό των αποδείξεων, διαπιστώνουν ότι τους λείπουν αποδείξεις και απειλούνται με έξτρα φόρο.

Πολλοί φορολογούμενοι μάλιστα, όπως λένε φοροτεχνικοί, μπαίνουν στον πειρασμό να δηλώσουν πλασματικές αποδείξεις, κλείνοντας «συμφωνίες ανταλλαγής» με φίλους και γνωστούς στην περίπτωση όπου τους γίνει έλεγχος. Αν γίνει έλεγχος, όμως, και πιαστούν να έχουν δηλώσει ψεύτικες αποδείξεις κινδυνεύουν με τσουχτερά πρόστιμα.

Φέτος, οι αποδείξεις φυλάσσονται στο σπίτι για την περίπτωση ελέγχου, γλιτώνοντας τουλάχιστον τους εφοριακούς από τη συσσώρευση ενός βουνού αποδείξεων σε φακέλους.

Η φοροκάρτα δεν δούλεψε (54.958 κάρτες έχουν ενεργοποιηθεί), οι αποδείξεις όμως θα πρέπει να αθροιστούν -έτσι ορίζει ο νόμος- και να δηλωθούν κανονικά.

Ο ισχύον νόμος προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν αποδείξεις ίσες με το 25% του πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματός τους, με μέγιστο απαιτούμενο όριο αποδείξεων τα 15.000 ευρώ για εισοδήματα υψηλότερα των 60.000 ευρώ. Αν δηλωθούν λιγότερες από τις απαιτούμενες αποδείξεις , στη διαφορά επιβάλλεται έξτρα φόρος με συντελεστή 10%.

Στα μεγάλα εισοδήματα, είναι προφανές ότι φορολογούμενος με εισόδημα 120.000 ευρώ δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα να συγκεντρώσει αποδείξεις 15.000 ευρώ. Το πρόβλημα, όπως λένε φοροτεχνικοί, εντοπίζεται κυρίως στα μεσαία εισοδήματα. Δάνεια, έκτακτες εισφορές, τέλη ακινήτων και λοιπές φορολογικές επιβαρύνσεις έχουν ροκανίσει σημαντικό μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος ενώ παράλληλα η αβεβαιότητα λόγω κρίσης, έχει περικόψει δραστικά τις δαπάνες που μετράνε στις αποδείξεις.

Πέρυσι για παράδειγμα, ένα ζευγάρι με ετήσιο εισόδημα 24.000 ευρώ (12.000 ευρώ ο σύζυγος και άλλα τόσο η σύζυγος) χρειαζόταν αποδείξεις μόλις 2.400 ευρώ ( 10% του ατομικού εισοδήματος έκαστος). Φέτος το ίδιο ζευγάρι, αν έχει διατηρήσει τα ίδια εισοδήματα, χρειάζεται αποδείξεις 6.000 ευρώ, οι οποίες για πολλούς είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως φέτος στην Εφορία
«περνάνε» όλες οι αποδείξεις εκτός από δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (π.χ. αυτοκίνητα, ακίνητα), δαπάνες που μειώνουν το φόρο (ασφάλιστρα, φροντιστήρια κλπ) λογαριασμοί (φως, νερό, τηλέφωνο σταθερά και κινητά), εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και δαπάνες που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό.

Διευκρινίζεται ότι περιλαμβάνονται και:

- Τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν οι επιχειρήσεις λόγω των συγκεκριμένων υπηρεσιών που παρέχουν (π.χ. αποδείξεις των Ε.Λ.Τ.Α., εταιρειών Courier, πινακίδα χρηματιστηριακών εταιρειών για την αμοιβή των παρεχόμενων υπηρεσιών μόνο, κ.τλ.)

- Οι δαπάνες κοινοχρήστων εξαιρουμένων των δαπανών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης των κοινοχρήστων χώρων. Στις περιπτώσεις αυτές ο διαχειριστής της πολυκατοικίας θα εκδίδει και θα χορηγεί σε κάθε συνιδιοκτήτη ή ενοικιαστή κατά περίπτωση (ανάλογα με τον ποιον βαρύνουν οι δαπάνες αυτές), συγκεντρωτική κατάσταση των ετησίων δαπανών της πολυκατοικίας, με τα ποσοστά δαπανών που του αναλογούν.

- Η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου, εφόσον βέβαια η δαπάνη αυτή δεν εμπίπτει στις αντικειμενικές δαπάνες του άρθρου 17 του ΚΦΕ (π.χ. γονική παροχή ή δωρεά).

Αντίθετα εξαιρούνται και δεν μετράνε στις αποδείξεις οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες γενικά, για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις (ενοίκια, ασφάλιστρα, δόσεις δανείων κ.λπ).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.