22 Μαΐου 2012

08:09
Του Σταμάτη Ζαχαρού

Ένα περίεργο κλίμα διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το αν η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από την διαφαινόμενη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ευρώπη. Και όταν λέμε να επωφεληθεί, εννοούμε πιθανότατα μια μαγική λύση που θα πάρει απ’ τις πλάτες του έθνους μας τα βάρη και τις υποχρεώσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα ένα υψηλότατο επίπεδο διαβίωσης. Σαν αυτό που συνηθίσαμε τα χρόνια που προηγήθηκαν της κρίσης.

Πράγματι το κλίμα στην Ευρώπη αλλάζει. Αύριο η Άνγκελα Μέρκελ θα υποχρεωθεί σε μια πρωτοφανή για τη γερμανική υπερηφάνεια κίνηση. Να συζητήσει δηλαδή την έκδοση ευρωομολόγου (έστω ειδικού σκοπού - project bond). Θέμα το οποίο απέφευγε όπως ο διάολος το λιβάνι για μήνες. Το παράθυρο πλέον είναι ανοικτό ακόμα και για μια ευρωζώνη με λιγότερη δημοσιονομική πειθαρχία.

Για τους Έλληνες ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. Δυστυχώς όμως δεν είναι. Η χώρα συνεχίζει να μαστίζεται από δύο εξαιρετικά ανασταλτικούς και αλληλένδετους μεταξύ τους παράγοντες. Τα μεγάλα ελλείμματα (πρωτογενή και μη) και φυσικά την αδυναμία να μεταρρυθμίσει την οικονομία της. Θέματα για τα οποία έχει αναλάβει έγγραφες υποχρεώσεις, προκειμένου να τύχει της όποιας βοήθειας και κυρίως της απρόσκοπτης χρηματοδότησης. Υποχρεώσεις τις οποίες θα πρέπει και να εκπληρώσει για να δικαιούται να μετέχει σ’ αυτή την -δημοσιονομικά χαλαρότερη- Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημείο - κλειδί, είναι η φυσικά η υλοποίηση όσων μεταρρυθμίσεων περιγράφονται στα μνημόνια. Υλοποίηση στ’ αλήθεια και όχι στα χαρτιά. Αυτές τις μεταρρυθμίσεις προσπαθούν να αποφύγουν όσοι ευαγγελίζονται μια Ελλάδα χωρίς μνημόνιο και χωρίς άλλες υποχρεώσεις. Μεταρρυθμίσεις σαρωτικές, στον δημόσιο τομέα, τη γραφειοκρατία, το άνοιγμα της αγοράς και όλα όσα προκαλούν αλλεργία στους οραματιστές της ήσσονος προσπάθειας. Η ρητορεία περί ευρωπαϊκής πορείας αγκαζέ με τον κρατισμό και το θάνατο της επιχειρηματικότητας ακούγεται σαν κρύο ανέκδοτο στ’ αυτιά των εταίρων μας. Στην πραγματικότητα δεν απέχει και πολύ απ’ το να βρέχει και λεφτά στο Σύνταγμα.

Υπάρχει μία ακόμη μικρή λεπτομέρεια. Η Ελλάδα χρωστάει πολλά. Αν μονομερώς αποφασίσει να αφήσει πιστόλι στους διεθνείς πιστωτές, αυτοί με τη σειρά τους θα την αποκλείσουν από κάθε υποψία δανεισμού, στην καλύτερη περίπτωση.

Το Ευρωομόλογο (όταν και αν τελικά εκδοθεί) πιθανότατα θα δώσει μια διπλή ευκαιρία στην Ενωμένη Ευρώπη. Πρώτον να ξεπεράσει την πρωτοφανή κρίση και δεύτερον να πραγματοποιήσει ένα ακόμη βήμα προς το όνειρο της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού κράτους δικαίου με ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες για τους πολίτες του.

Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, όλοι θα πρέπει να συμβάλλουν. Και εμείς περισσότερο διότι έχουμε πολλά ακόμη βήματα να πραγματοποιήσουμε μέχρι να λύσουμε το εσωτερικό μας πρόβλημα. Αποτέλεσμα χωρίς προσπάθεια δυστυχώς δεν υπάρχει. Το αντίθετο πιστεύουν μόνο οι αφελείς και οι τεμπέληδες...


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.