24 Μαΐου 2012

10:25
Αντίθετη προς την επιστολή Δασκαλόπουλου η ηγεσία της Συνομοσπονδίας.


Την άμεση σύγκληση των Επιτροπών Κοινωνικής Προστασίας και Απασχόλησης «ώστε να υπάρξει διαβούλευση σε εθνικό θεσμικό επίπεδο και συμφωνίες δεσμευτικές από εργαζόμενους, εργοδότες και Κράτος» αντιπροτείνει η ΓΣΕΕ απαντώντας στο κάλεσμα του ΣΕΒ για διάλογο σχετικά με τον κατώτερο μισθό, τη μετενέργεια και το εργασιακό κόστος.

Άλλωστε, «επικείμενη συνεννόηση με τους εργοδοτικούς φορείς για τα εργασιακά ζητήματα δεν θα είχε νόημα με δεδομένο το γεγονός ότι ανάλογες συμφωνίες υπήρξαν και στο παρελθόν οι οποίες με νόμους κατέληξαν στο καλάθι των απορριμμάτων» προσθέτει η ΓΣΕΕ εκφράζοντας καχυποψία απέναντι στις καλές προθέσεις των εργοδοτών, που οι τελευταίοι νόμοι τους δίνουν «και το μαχαίρι και το πεπόνι».

Ειδικότερα, η ΓΣΕΕ απέστειλε επιστολές στον υπουργό Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη και τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλο, στις οποίες τεκμηριώνεται η απόφαση της Συνομοσπονδίας να μην προσέλθει σε διάλογο με τους εργοδοτικούς φορείς, αντιπροτείνοντας την σύγκληση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, ώστε οι όποιες αποφάσεις να είναι δεσμευτικές για τους πάντες.

Στην επιστολή της προς τον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας, Αντώνη Ρουπακιώτη, η ΓΣΕΕ τον παρακαλεί να συγκαλέσει αμέσως την Εθνική Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας και την Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης, τονίζοντας ότι:

«αυτές οι Επιτροπές έχουν τη θεσμική υπόσταση για την πραγματοποίηση ουσιαστικού διαλόγου που μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα τα οποία η κυβέρνηση που θα εκλεγεί θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της, ώστε να αποκατασταθεί το πλαίσιο λειτουργίας και διαπραγματεύσεων και συλλογικής αυτονομίας που τόσο πολύ έχει κακοποιηθεί στη χώρα με ορατό αποτέλεσμα και στις αμοιβές και στις εργασιακές σχέσεις και κυρίως στην απασχόληση η οποία έχει οδηγηθεί κυριολεκτικά στην κατάρρευση».

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος, «ο διμερής διάλογος μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων, αυτός που ονομάζεται και κοινωνικός στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει, δεν υπάρχει, δεν λειτουργεί και δεν τον σέβεται κανένας».

«Γι' αυτό, η πρόταση που κάνουν οι εργοδότες δεν έχει και κανένα αποτέλεσμα. 'Άλλωστε, όταν συμφωνήσαμε και στείλαμε και κοινή επιστολή στον Πρωθυπουργό είχαμε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Λέγαμε να μην καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις και οι συλλογικές συμβάσεις διαλύθηκαν» πρόσθεσε.

«Μία είναι η λύση: καλώ τον Υπουργό Εργασίας να συγκαλέσει την Εθνική Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας και την Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης ώστε σε θεσµικό επίπεδο να υπάρξει διάλογος και συµφωνίες που θα δεσµεύουν πολιτικά και ηθικά την επόµενη κυβέρνηση και θα αποκαθιστούν το εργατικό δίκαιο που βάναυσα έχει καταπατηθεί στη χώρα
µας» κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος.

Πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε όσον αφορά την πρόσκληση του ΣΕΒ, στην τοποθέτησή του ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης.

Ειδικότερα, υποστήριξε ότι «κάποιοι από τους εργοδοτικούς φορείς που κατά δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του πρώην υπουργού Εργασίας, πίεζαν την τρόικα για να επιβάλλει με τη σειρά της μια σειρά εργατοκτόνων διατάξεων, ζητούν σήμερα και αφού έχουν διαλύσει τους εργαζόμενους με τη λογική "νόμος είναι το δίκαιο του ισχυρού" συνάντηση με τη ΓΣΕΕ, για να... καταργηθούν οι νόμοι».

«Καλή η προσπάθειά τους να θολώσουν τα "νερά" τώρα που αυτά γίνονται "κρυστάλλινα και διαυγή" όμως δεν αρκεί», πρόσθεσε ο κ. Κιουτσούκης.

«Συνεχίζουμε να είμαστε υπέρ του διαλόγου υπό το φως της ημέρας και όχι στα “σκοτάδια” των ΤΡΟΪΚΑΝΩΝ δωματίων. Μόνον ένας διάλογος στην εθνική επιτροπή απασχόλησης με ισχυρές δεσμεύσεις που θα ανατρέπουν τα καταστρεπτικά για τους εργαζόμενους νομοθετήματα, μας βρίσκει σύμφωνους» είπε.

«Άλλωστε, αυτοί που δεν τίμησαν τις υπογραφές τους στην κοινή συμφωνία, δεν είμαστε εμείς… Είμαστε λοιπόν άκρως επιφυλακτικοί σε προκλήσεις και προτάσεις των εργοδοτών οι οποίοι όχι μόνο δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα, αλλά και τη λέξη “ΔΥΝΑΤΑΙ”… που συμπεριλαμβάνουν ακόμα και αυτοί οι επαίσχυντοι νόμοι τη χρησιμοποιούν προς όφελός τους…» κατέληξε ο κ. Κιουτσούκης.

Στην επιστολή της στον ΣΕΒ, η ΓΣΕΕ αφού υπενθυμίζει τη συνάντηση που είχε προηγηθεί πριν τη θέσπιση του νόμου από την κυβέρνηση Παπαδήμου με τον οποίο «ανετράπη κυριολεκτικά το εργατικό δίκαιο της χώρας» προσθέτει ότι ««τίποτα δεν προοιωνίζει ότι επανάληψη ανάλογης πρωτοβουλίας θα φέρει αποτελέσματα».

Όπως τονίζει η ΓΣΕΕ στην επιστολή της, «στη χώρα μας βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Συνθήκης όπως αυτή του κοινωνικού διαλόγου και της συλλογικής αυτονομίας όχι απλά έχουν παραβιαστεί, αλλά πλέον έχουν καταργηθεί.»

» Ως εκ τούτου επανάληψη του εγχειρήματος χωρίς δεσμεύσεις από την Εκτελεστική Εξουσία είτε θα φέρει τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα είτε θα χρησιμοποιηθεί ως επικοινωνιακό τέχνασμα με διαφορετικές στοχεύσεις, όπως η εμπειρία μας δείχνει, από τους κομματικούς φορείς. Άλλοι θα χαιρετίζουν και άλλοι θα λοιδορούν…!».

«Προτείνουμε λοιπόν» συνεχίζει η ΓΣΕΕ «και αυτό ζητάμε από τον Υπηρεσιακό Υπουργό Εργασίας κ. Α.Ρουπακιώτη, να συγκληθούν αμέσως οι Εθνικές Επιτροπές Κοινωνικής Προστασίας και Απασχόλησης, ούτως ώστε σε εθνικό θεσμικό επίπεδο να υπάρξει διαβούλευση για όλα τα ζητήματα (προστασία ανέργων, πολιτικές απασχόλησης, ΣΣΕ, μισθολογικό, μετενέργεια, επεκτασιμότητα συμβάσεων, Εργατική Εστία και Κατοικία, κ.λ.π.) και να υπάρξουν συμφωνίες δεσμευτικές σε τριμερές επίπεδο (εργαζόμενοι – εργοδότες – Κράτος).»

«Θεωρούμε ότι με την πρότασή μας – στην οποία δεν χωρούν 'αλλότριες παρεμβάσεις' καθώς αναφέρεται σε δημόσια και θεσμική διαδικασία – μπορούν να δημιουργηθούν όροι και προϋποθέσεις ώστε η Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές να δεσμεύεται τουλάχιστον ηθικά, αφενός ν΄αντικαταστήσει όσα τερατώδη και αντεργατικά έχουν νομοθετηθεί και αφετέρου να έχει διαπραγματευτικά όπλα έναντι της Τρόικα προκειμένου ευρύτερα ζητήματα, που
και οι εργοδοτικοί φορείς θέτουν, ν΄αντιμετωπιστούν» καταλήγει η επιστολή της ΓΣΕΕ.

Επίθεση σε ΣΕΒ και ΓΣΕΕ από ΠΑΜΕ

Ως «συνέταιρους» που «προσπαθούν να μαντρώσουν τους εργαζόμενους για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματιών» παρουσιάζει το ΠΑΜΕ τον ΣΕΒ και τη ΓΣΕΕ.

Για τον ΣΕΒ αναφέρει ότι το «συλλογικό όργανο των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις. Αυτοί που στόχος τους ήταν το πετσόκομμα των μισθών, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, των ΣΣΕ, της κοινωνικής ασφάλισης, των εργατικών δικαιωμάτων. Αυτοί που κάθε μέρα πίνουν το αίμα του εργάτη με τραγικές μειώσεις μισθών, απλήρωτους εργαζόμενους. Αυτοί που κάθε μέρα στέλνουν στον καιάδα της ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενου, τώρα επιδιώκουν να σαρώσουν ότι έχει απομείνει από εργατικό δικαίωμα».

«Από την άλλη η ΓΣΕΕ» συνεχίζει το ΠΑΜΕ «απαντά με τη γραμμή που ζημίωσε την εργατική τάξη, του κοινωνικού διαλόγου, της συναίνεσης και διαμαρτύρεται γιατί δεν έχουν συγκληθεί οι θεσμοί του κοινωνικού διαλόγου».

«Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται η θέση του ΠΑΜΕ για το τι κίνημα χρειάζεται. Γερό κίνημα, ταξικά προσανατολισμένο, με ποδάρια στους χώρους δουλειάς. Για να εμποδίσουμε τις προσπάθειες να χτυπήσουν τη ζωή της εργατικής τάξης, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να απαγορεύσουν τις διαδηλώσεις, τις απεργίες. Το ΠΑΜΕ ξεκαθαρίζει ότι βήμα πίσω δεν κάνουμε. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για την υπεράσπιση της ζωής της εργατικής τάξης [...] Οργάνωση παντού, ταξική ενότητα, μαζικά σωματεία και δυνάμωμα του ΠΑΜΕ» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.