6 Οκτωβρίου 2011

23:02
Αοριστίες και ασάφειες στο νέο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που μειώνει δραματικά τις συντάξεις περίπου 500.000 συνταξιούχων, είδαν σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ), σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα μέλη της Ολομέλειας του ΕΣ εντοπίζουν… μελανά σημεία σε διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οποίες δύσκολα θα μπορέσουν να σταθούν στα δικαστήρια.

Πιο συγκεκριμένα, προβλήματα εντοπίστηκαν:

- Στη διάταξη εκείνη του νομοσχεδίου που προβλέπει τη μείωση των συντάξεων κατά 40% για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί κάτω των 55 και λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ. Η διάταξη αυτή, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι αντισυνταγματική αλλά και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς παραβιάζει τα περιουσιακά δικαιώματα μέσα στην έννοια των οποίων περιλαμβάνεται ο μισθός και η σύνταξη.

- Σε διατάξεις του νομοσχεδίου που κρίθηκαν ευνοϊκές για τους στρατιωτικούς, κάτι που δημιουργεί προβλήματα ανισότητας.

- Στον όρο «διαθεσιμότητα» που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο. Ο όρος αυτός δεν υπάρχει στη συνταξιοδοτική νομοθεσία, παρά μόνο στο πειθαρχικό δίκαιο. Μάλιστα, τα μέλη της Ολομέλειας του ΕΣ ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο περισσότερες λεπτομέρειες που αφορούν τον προσδιορισμό του όρου.

- Στη διάταξη που αναφέρεται στην ανάκληση πράξεων αναγνώρισης συνταξίμου χρόνου με εξαγορά, η οποία κρίνεται ως αόριστη. Τα μέλη της Ολομέλειας εξέφρασαν επιφυλάξεις ως προς την αναδρομικότητα της συγκεκριμένης διάταξης.

- Στη διάταξη της παραγράφου 10 του 1ου άρθρου του νομοσχεδίου που προβλέπει εξαιρέσεις κατά τον υπολογισμό της σύνταξης όσων θα μειωθούν κατά 40%. Οι εξαιρέσεις αυτές θέτουν θέμα ανισότητας

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.