26 Μαΐου 2012

10:22
Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ αμφισβήτησε την Παρασκευή τις καταγγελίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί επιβολής μέτρων προστατευτισμού και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, ενώ με τη σειρά της επέκρινε την Ευρώπη λέγοντας ότι επιβάλλει δασμούς υψηλότερους από το 100% της αξίας τους σε ορισμένα προϊόντα.

«Εφαρμόζουμε μια πολιτική που προστατεύει τις επιχειρήσεις μας, την οικονομία μας», δήλωσε η Φερνάντες δε Κίρσνερ. «Είναι σαν να θεωρείται νόμιμος ο προστατευτισμός όταν τον εφαρμόζουν οι ανεπτυγμένες χώρες και λαϊκιστικός ο προστατευτισμός όταν τον εφαρμόζουν αναπτυσσόμενες χώρες. Ε, λοιπόν, δεν είναι έτσι», είπε η κεντροαριστερή πρόεδρος σε μια ομιλία της επ΄ ευκαιρία μιας εθνικής εορτής στην Μπαριλότσε, 1.800 χλμ. νότια του Μπουένος Άιρες.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «επιβάλλουν δασμούς στο βούτυρο 159%, στο κρέας 126%, οι αργεντινοί παραγωγοί ρυζιού βρίσκονται αντιμέτωποι με δασμούς 450% στην Ιαπωνία, κι εμείς. . . εμείς έχουμε [δασμούς] 35%», τους οποίους «δεν εφαρμόζουμε, μάλιστα», είπε η πρόεδρος της Αργεντινής.

Η Αργεντινή είναι «στους κόλπους της G20, πέραν της Γερμανίας, η χώρα με την μεγαλύτερη ελευθερία σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις και το εμπόριο, και η 11η στον κόσμο σε ό,τι αφορά την επενδυτική ελευθερία για τα κεφάλαια από το εξωτερικό», πρόσθεσε η Κίρσνερ.

Την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε εναντίον της Αργεντινής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) την Παρασκευή, καταγγέλλοντας ότι επιβάλλει περιορισμούς και δασμούς στις εισαγωγές, κλιμακώνοντας ακόμη περισσότερο την διένεξη ανάμεσα στη λατινοαμερικάνικη χώρα και την ΕΕ, κάνοντας λόγο για παραβίαση των «διεθνών εμπορικών κανόνων» και αξιώνοντας την κατάργηση όλων των συναφών μέτρων, που «προξενούν μεγάλη ζημιά στις επιχειρήσεις της ΕΕ», όπως είπε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Εμπόριο, Κάρελ ντε Χουχτ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε προαναγγείλει ότι θα αναλάβει δράση μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Κίρσνερ να εθνικοποιήσει εν μέρει την πετρελαϊκή εταιρία YPF, θυγατρική της ισπανικής Repsol.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.