23 Σεπτεμβρίου 2011

09:07
Η εισπνοή καυσαερίων σε περιοχές με έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή, δήλωσαν Βρετανοί ειδικοί.Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής είναι αυξημένος για περίπου 6 ώρες μετά την έκθεση και στη συνέχεια μειώνεται μετά, ανακάλυψαν ερευνητές. Σημειώνουν στο περιοδικό ‘British medical Journal’ ότι η ρύπανση μάλλον επιταχύνει παρά προκαλεί άμεσα καρδιακή προσβολή.

Ωστόσο η επανειλημμένη έκθεση είναι βλαβερή για την υγεία, δηλώνουν, μειώνοντας ουσιαστικά το προσδόκιμο επιβίωσης και συμβουλεύουν να την αποφεύγουμε όσο είναι δυνατόν. ( μάλλον για τους οδηγούς των αστικών συγκοινωνιών αναφέρονται !!! )

Ο Καθηγητής Jeremy Pearson, του British Heart Foundation, δήλωσε ότι η μεγάλης κλίμακας έρευνα δείχνει καταληκτικά ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αυξάνεται προσωρινά για περίπου 6 ώρες μετά την εισπνοή υψηλών επιπέδων καυσαερίων. Πρόσθεσε ότι η ρύπανση μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην υγεία της καρδιάς, επειδή μπορεί να ‘σκληρύνει’ το αίμα και να το καταστήσει περισσότερο ευάλωτο σε θρόμβους, θέτοντας τον άνθρωπο σε αυξημένου κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Η συμβουλή του παραμένει ίδια. Αν έχετε διαγνωσθεί με καρδιοπάθεια, προσπαθήστε να αποφύγετε να παραμένετε έξω πολλές ώρες σε περιοχές με έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα και υψηλά επίπεδα ρύπανσης.

Η έρευνα εστίασε στα ιατρικά αρχεία σχεδόν 80.000 ασθενών με καρδιακή προσβολή στην Αγγλία και την Ουαλία και τα συσχέτισε με στοιχεία ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι ερευνητές σχεδίασαν ωριαία επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης (PM10, όζον, CO, NO2, και SO2) έναντι της έναρξης συμπτωμάτων καρδιακής προσβολής για να διαπιστώσουν αν υπήρχε σχέση.

\Υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης φάνηκε να σχετίζονται με την έναρξη καρδιακής προσβολής, με διάρκεια 6 ώρες μετά την έκθεση.

Μετά από το συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο ο κίνδυνος μειώθηκε πάλι.

Η επικεφαλής της έρευνας, Krishnan Bhaskaran από το London School of Hygiene and Tropical Medicine, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η ρύπανση δεν είναι σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην καρδιακή προσβολή,

Για παράδειγμα, η έκθεση σε μέτριου επιπέδου ρύπανση, παρά χαμηλού, αυξάνει τον κίνδυνο κατά 5%.

Φαίνεται πως φέρνει εγγύτερα κατά λίγες ώρες την καρδιακή προσβολή. Πρόκειται για καρδιακά συμβάντα που πιθανόν θα συνέβαιναν.

Ωστόσο, δήλωσε ότι τα ευρήματα δεν θα πρέπει να μας απομακρύνουν από το γεγονός ότι η χρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση είναι επιβλαβής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.