10 Απριλίου 2011

22:21
2
Ένα ειδικό κονσόρτσιουμ με την ονομασία Isis έχει επιλέξει το Salt Lake City ως την πόλη που θα είναι το ‘πεδίο δοκιμών’ της για την περιβόητη πλέον τεχνολογία ‘ηλεκτρονικού πορτοφολιού’ – NFC. Το σχέδιο αφορά την μετατροπή του Δημόσιου Συστήματος Μεταφορών του Salt Lake City με την αποδοχή του ‘πληρώνω-με-ένα-νεύμα’ (pay-by-wave) συστήματος από ένα κινητό τηλέφωνο.

Το σύστημα θα έχει αναπτυχθεί μέχρι τα μέσα του επόμενου χρόνου και θα χρησιμοποιεί φυσικά, τα κινητά. Οι εταιρίες επίσης θα λάβουν κίνητρα ώστε να ενσωματώσουν την τεχνολογία αυτή στα σημεία πώλησης καθώς το Salt Lake City θα προσπαθεί να αποτελέσει το Μέρος Όπου Μπορείς Να Αφήσεις το Πορτοφόλι στου Σπίτι.

Η εταιρία Isis δημιουργήθηκε σε ελάχιστο διάστημα και είναι ένα κονσόρτσιουμ που περιλαμβάνει τις αμερικανικές AT&T, T-Mobile και Verizon.

Το συγκεκριμένο κονσόρτσιουμ έχει ως σκοπό να βεβαιώσει πως οι ηλεκτρονικές πωλήσεις που θα γίνονται και θα βασίζονται στην τεχνολογία NFC θα γίνονται με ασφάλεια. Το ασφαλές στοιχείο θα βρίσκεται μέσα στη SIM και υπό τον έλεγχο του παρόχου και ΟΧΙ υπό τον έλεγχο της τράπεζας ή της εταιρίας που έχει κατασκευάσει το κινητό.

Στο Salt Lake City, η συνεργασία θα γίνει με την αρμόδια υπηρεσία – Utah Transit Authority, και θα αφορά την μετατροπή των λεωφορείων και των τρένων για να μπορούν να αποδεχτούν τις πληρωμές NFC.

Η υπηρεσία αυτή θα χρησιμοποιήσει κάρτες ‘προσέγγισης’ – proximity payment cards, ένα σύστημα που έχει ετοιμαστεί από το 2009 οπότε η προσθήκη της λειτουργίας NFC σε ένα Μέσο Μαζικής Μεταφοράς είναι θέμα software και όχι εξοπλισμού.

Ουσιαστικά έχει γίνει η επιλογή μιας σημαντικού μεγέθους πόλης αλλά όχι μεγαλούπολης αφού η μετάβαση σε ένα τέτοιο σύστημα δεν μπορεί να γίνει μαζικά και ‘επιθετικά’…
Η όλη ιστορία έχει μεγάλο ενδιαφέρον βέβαια έστω και αν οι Ιάπωνες με το Felica το χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια!

Πηγή

2 σχόλια:

  1. Ας βολευτούμε στην Ελλάδα με τίποτα ψευτοκαρτούλες και ας χαζεύουμε με την εξέλιξη που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η Ελλάδα έπρεπε να ειναι η πρώτη χώρα που θα εφαρμοστεί γιατί σε λίγο δέν θα μάς χρειάζονται τα πορτοφόλια . θα υπάρχουν μόνο στα μουσεία ως είδος μουσειακό

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.