Σωτηρης Νικας
Ξεκάθαρο μήνυμα προς τις διοικήσεις των 171 ΔΕΚΟ και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που ελέγχονται από το Δημόσιο, ότι προσεχώς θα υπάρξουν νέες παρεμβάσεις στο σκέλος του περιορισμού των δαπανών, έστειλε το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιό του για την παροχή οδηγιών στο πλαίσιο της κατάρτισης των προϋπολογισμών του 2013.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Γ. Μέργος, αφού περιγράφει το πώς θα πρέπει να γίνουν οι περικοπές λειτουργικών εξόδων και να εφαρμοστούν οι μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων, όπως έχουν ήδη προβλεφθεί στις υφιστάμενες νομοθεσίες, καταλήγει επισημαίνοντας ότι «νέες κατευθύνσεις πολιτικής θα σας κοινοποιούνται με νεότερα έγγραφά μας». Επί της ουσίας, ο κ. Μέργος προειδοποιεί τις διοικήσεις των 171 ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ ότι θα ακολουθήσει και νέο κύμα μειώσεων σε μισθούς και λειτουργικά έξοδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που υπάρχει είναι να μειωθούν κατά 30-35% οι αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και κατά 30% τα λειτουργικά έξοδα.
Εφόσον προχωρήσει η περικοπή κατά 30-35% των αποδοχών των υπαλλήλων, τότε ο μέσος ετήσιος μισθός ενός εργαζομένου θα υποχωρήσει από τα περίπου 31.000 ευρώ στα 21.000-22.000 ευρώ και θα εξοικονομηθούν περί τα 250 εκατ. ευρώ. Για να συμβεί αυτό, όμως, απαιτείται η κατάργηση των κανονισμών εργασίας που έχει κάθε ΔΕΚΟ, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες. Μόνο έτσι θα μπορούσε να περάσει το ενιαίο μισθολόγιο και στις ΔΕΚΟ. Κάτι τέτοιο, βέβαια, εκτιμάται ότι θα φέρει ισχυρές αντιδράσεις από τους εργαζομένους.
Επίσης, από τη μείωση κατά 30% των λειτουργικών δαπανών των ΔΕΚΟ και των ΝΠΙΔ που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, εκτιμάται ότι μπορεί να εξοικονομηθεί ποσό της τάξης των 250 εκατ. ευρώ. Ετσι, συνολικά από τις νέες παρεμβάσεις που αναμένεται να προωθηθούν στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, υπολογίζεται ότι από τις ΔΕΚΟ μπορούν να εξευρεθούν τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο τη Δευτέρα και δημοσιοποίησε χθες, αναφέρεται ότι μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν αποστείλει τον απολογισμό του 2011, του πρώτου εξαμήνου του 2012, την πιθανή εκτέλεση του δευτέρου εξαμήνου του 2012 και το σχέδιο προϋπολογισμού του 2013. Επίσης, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν αποστείλει το Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο 2013-2016.
Μάλιστα, το υπουργείο προειδοποιεί τις διοικήσεις των 171 ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ ότι εάν δεν ανταποκριθούν στα χρονοδιαγράμματα κινδυνεύουν με δέσμευση των εσόδων τους από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Στις οδηγίες που παρέχει το υπουργείο, καλεί, μεταξύ άλλων, τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ να προχωρήσουν σε:
1. Μείωση του κόστους λειτουργίας τους, μέσω του ελέγχου της εισοδηματικής πολιτικής και ειδικότερα του μέσου κατά κεφαλήν κόστους των πάσης φύσεως αποδοχών και μέσω του ελέγχου και της μείωσης των ελαστικών δαπανών.
2. Πλήρη εφαρμογή, ανεξαιρέτως, των νόμων για τις μισθολογικές μειώσεις που πέρασαν τους προηγούμενους μήνες.
3. Αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων για τον περιορισμό των προσλήψεων, αλλά και εκείνων για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων.
4. «Δραστική μείωση» των λειτουργικών εξόδων μέσω: βελτίωσης του κόστους παραγωγής, καθετοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας, αναδιάρθρωσης των οργανωτικών δομών με τη συγχώνευση και συστέγαση γραφείων, τμημάτων και διευθύνσεων, με σκοπό την πλήρη αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού και τη μείωση των δαπανών λειτουργίας επαναδιαπραγμάτευσης και μείωσης των ενοικίων, επαναδιαπραγμάτευσης και μείωσης των δαπανών για πρώτες ύλες, επισκευές, συντηρήσεις, λοιπές αμοιβές και έξοδα τρίτων και ελαχιστοποίησης των εξόδων μεταφοράς, προβολής, διαφήμισης, εκθέσεων, επιδείξεων, ταξιδιών και δωρεών - επιχορηγήσεων.
http://news.kathimerini.gr/
16 Αυγούστου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...
- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.