23 Μαΐου 2012

15:15
Μια ασυνήθιστη εικόνα παρουσίαζε σήμερα το πρωί το υπουργείο Οικονομικών.

Τεχνικοί ξήλωναν τους ψύκτες νερού που είχαν εγκαταστήσει τα προηγούμενα χρόνια στους ορόφους του υπουργείου για να πίνουν νερό οι εργαζόμενοι σε αυτό. Ποιος ο λόγος;

Πως το υπουργείο δεν πλήρωνε εδώ και δέκα μήνες την εταιρία που έφερνε τις μπουκάλες με το εμφιαλωμένο νερό. Έτσι κατήγγειλαν τη σύμβαση και πήραν πίσω τον εξοπλισμό που είχαν προσφέρει στο υπουργείο.

Αυτό ήταν και αναμενόμενο όμως αφού όσο δεν εισπράττει, το κράτος «δεν πληρώνει». Ήδη έχουν παγώσει οι πληρωμές σε προμηθευτές, το δημόσιο δεν πληρώνει τα 7 δισ. που χρωστά σε ιδιώτες, ενώ για κάθε 1 ευρώ που δεν εισπράττει το ελληνικό δημόσιο από φόρους, κόβει 5 ευρώ από δαπάνες και δημόσιες επενδύσεις.

Η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού κατά το α΄τετράμηνο δείχνει ότι παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητος, τα ελλείμματα του δημοσίου συνεχίζουν να αυξάνουν. Καθώς όμως οι συνήθεις τρόποι είσπραξης έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και πλέον δεν αποδίδουν, το δημόσιο κόβει ό,τι δαπάνες μπορεί «από δεξιά και αριστερά» και κάνει «τράμπα» τα λεφτά από διάφορες πληρωμές, για να συνεχίζει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις.

«Κρατάει την ανάσα του» το Δημόσιο για να μη... σκάσει!

Τα στοιχεία "εκτέλεσης" του προϋπολογισμού, που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, δείχνουν ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου το δημόσιο εισέπραξε 495 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα από όσα υπολόγιζε τον Φεβρουάριο με το νέο Μνημόνιο. Λόγω της ύφεσης αλλά και της πολιτικής ρευστότητος ο ΦΠΑ που εισπράχτηκε, ήταν 418 εκατ. μικρότερος από το επιδιωκόμενο. Το μόνο έσοδο που αποδίδει ήταν το «χαράτσι» στα ακίνητα που εισπράττεται («με το στανιό» βεβαίως) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Η εξέλιξη αυτή «τορπιλίζει» την προσπάθεια μείωση του ελλείμματος. Αντί να μειωθεί αυξάνεται, σε 9,1 δισ. ευρώ στο α΄τετράμηνο φέτος, έναντι 7,3 δισ. ευρώ πέρυσι και ενώ ο ετήσιος δωδεκάμηνος στόχος στο Μνημόνιο προβλέπει πως δεν πρέπει να ξεπεράσει συνολικά τα 14 δισ. ευρώ. Με τους ρυθμούς όμως του α΄τριμήνου οδεύει κατευθείαν στα διπλάσια (!) προς τα 27-28 δισ. ευρώ δηλαδή.

Και αυτό μετά πολλών βασάνων, αφού το δημόσιο αναγκάστηκε να διακόψει άμεσα προγραμματισμένες πληρωμές. Στο α΄τετράμηνο δαπάνησε 2,3 δισ. ευρώ λιγότερα από το αρχικώς προγραμματισμένο ποσό. Τα 900 εκατ. ευρώ κόπηκαν από διάφορες πρωτογενείς δαπάνες, ενώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων νέκρωσε, αφού έγιναν «ατμός» 1,4 δισ. που προορίζονταν για δημόσιες επενδύσεις.

Παρότι το δημόσιο «κρατάει την ανάσα του» για να μην... "σκάσει", οι δαπάνες για συντάξεις και υγεία αυξάνονται αλματωδώς. Από το α΄τετράμηνο κιόλας (στο ένα τρίτο της χρονιάς δηλαδή) τα ασφαλιστικά ταμεία ζήτησαν και απορρόφησαν κατεπειγόντως το 50% του κονδυλίου της χρονιάς που δικαιούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το ΙΚΑ απορρόφησε ήδη το 54,6% της (άρτι αυξηθείσης) κρατικής επιχορηγήσεώς του, ο ΕΟΠΥΥ το 48,6%, ο ΟΓΑ το 47,4% ο ΟΑΕΕ το 37% κλπ. Και όλα αυτά χωρίς να έχουν ακόμα φανεί οι συνεπειες της ακυβερνησίας και της παρατεταμένης προεκλογικής χαλάρωσης.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.