23 Μαΐου 2012

15:16
Με καθυστέρηση αρκετών ημερών εκδόθηκε από το υπουργείο Υγείας διευκρινιστική εγκύκλιος για τα φάρμακα υψηλού κόστους.

Μετά την απίστευτη ταλαιπωρία εκατοντάδων ασθενών με σοβαρές παθήσεις, που γύρναγαν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, και εν’ όψη της επικείμενης γνωμοδότησης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε τα φάρμακα υψηλού κόστους, τόσο της βραχείας νοσηλείας, όσο και των εξωτερικών ασθενών, να εξυπηρετούνται από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα διοχετεύσει στα νοσοκομεία μια ικανή ποσότητα φαρμάκων τα οποία μέχρι τώρα ήταν σε έλλειψη. Επίσης διευκρινίζεται ότι φάρμακα αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης που συνταγογραφούνται από γιατρούς του νοσοκομείου, θα εκτελούνται υποχρεωτικά στο ίδιο νοσοκομείο. Από τα φαρμακεία των νοσοκομείων θα εκτελούνται όλες οι συνταγές, είτε ηλεκτρονικές, είτε χειρόγραφες, στο προτυπωμένο συνταγολόγιο του ΕΟΠΥΥ (πράσινη συνταγή) και θα επικολλώνται οι ετικέτες.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας έρχεται μια μόλις μέρα αργότερα από την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, η οποία εντόπιζε το πρόβλημα της έλλειψης στην αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα των φαρμακευτικών εταιρειών. Μάλιστα ο Ε.Ο.Φ. είχε προειδοποιήσει με απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών σε αναντικατάστατα φάρμακα και φάρμακα σοβαρών παθήσεων, εάν οι υπεύθυνες εταιρείες και φαρμακαποθήκες δεν φρόντιζαν για την άμεση επάρκεια φαρμάκων στην αγορά.

Επίσης, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής είχε ήδη αναλάβει πρωτοβουλία και δεχόταν τηλεφωνικά τα παράπονα και τις καταγγελίες των ασθενών με σοβαρές ασθένειες που δεν μπορούσαν να βρουν την αγωγή τους.

Βίκυ Κουρλιμπίνη


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.