25 Μαΐου 2012

00:28
Χάρη στο Ευφυές Σύστημα Διαχείρισης Αστικής Κινητικότητας και Ελέγχου Κυκλοφορίας, όσοι θέλουν να μετακινηθούν γρήγορα και έξυπνα στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται ένα... κλικ μακριά από το στόχο τους.

Όλα αυτά γίνονται μέσω της ιστοσελίδας http://www.mobithess.gr, η οποία δίνει στοιχεία σε πραγματικό χρόνο για τη βιώσιμη μετακίνηση.

Πρόκειται για ένα μοναδικό σύστημα στην Ελλάδα και αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσπάθεια των βασικών φορέων της πόλης που ασχολούνται με την αστική κινητικότητα, την κυκλοφορία και το περιβάλλον - Δήμος Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κ.Μ., Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, κάτω από τον τεχνικό συντονισμό του Ινστιτούτου Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ (ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ)- σε συνεργασία και με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Οικονομικής των Μεταφορών ΤΟΙ.

Το σύστημα αποτελείται από το Κέντρο Ελέγχου και Διαχείρισης της Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν σήμερα και από το Κέντρο Αστικής Κινητικότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, στο Δημαρχιακό Μέγαρο, το οποίο εγκαινίασε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Το καινοτόμο και μοναδικό στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι η ιστοσελίδα ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο κάποιον που θέλει να μετακινηθεί στη Θεσσαλονίκη με οποιοδήποτε τρόπο (πεζός, οδηγός, με αστική συγκοινωνία ή/και συνδυασμό αυτών), προσφέροντάς του τρεις εναλλακτικές διαδρομές: τη συντομότερη, την οικονομικότερη και την περιβαλλοντικά πιο φιλική, οι οποίες μπορεί να συμπίπτουν, μπορεί και όχι.

Για παράδειγμα, η επιλογή μετακίνησης με ΙΧ αυτοκίνητο γίνεται με κριτήρια την απόσταση, το χρόνο, την ελάχιστη κατανάλωση καυσίμου και τη λιγότερη έκθεση σε ρύπους ενώ αντίστοιχα, η μετακίνηση με δημόσιες συγκοινωνίες γίνεται με κριτήρια την απόσταση περπατήματος από 100 έως 300 μέτρα.

Το Κέντρο Διαχείρισης της Κυκλοφορίας διαθέτει το «ευφυές» κέντρο ελέγχου του συστήματος φωτεινής σηματοδότησης, 12 ελεγκτές φωτεινής σηματοδότησης που θα εγκατασταθούν σε σηματοδοτούμενους κόμβους σε όλο το μήκος της οδού Τσιμισκή, καταγραφείς της κυκλοφορίας, κάμερες ανίχνευσης συμβάντων και μετρητές φόρτου κυκλοφορίας που θα καλύπτουν 65 λωρίδες.

Το Κέντρο Αστικής Κινητικότητας του δήμου Θεσσαλονίκης εγκαταστάθηκε στο νέο Δημαρχιακό Μέγαρο και διαθέτει ένα ακόμα Σημείο Πληροφόρησης (Info Point) εγκατεστημένο επί της οδού Εγνατίας και συγκεκριμένα στην περιοχή της Καμάρας.

Οι βασικές υπηρεσίες που προσφέρει στο χρήστη του είναι η παροχή εναλλακτικών λύσεων για μετακίνηση εντός της πόλης, προτεινόμενες διαδρομές με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ενημέρωση πολιτών και τουριστών σε θέματα αστικής κινητικότητας.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.