28 Μαΐου 2012

20:31
Διαβάστε το παρακάτω κείμενο και αύριο θα σας ενημερώσουμε για την ΩΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
Δυστυχώς όλα όσα ακούγαμε από συναδέλφους στα γραφεία μας στου Ρέντη επιβεβαιώνονται και μάλιστα από τον Πρόεδρο και Διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας κ.Κ Καραγιανόπουλο.
Μόλις έχουμε στα χέρια μας το πλήρες κείμενο της σημερινής συνάντησης των συνδικαλιστών από τα τρόλεϊ με τον κ.Καραγιανόπουλο θα σας ενημερώσουμε.

Από: http://www.matrix24.gr/
Η μείωση της σπατάλης και η πτώση των αμοιβών του προσωπικού αύξησαν τα έσοδα των Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας. 37% κάτω τα έξοδα επισκευών και συντήρησης, -24% οι αμοιβές του προσωπικού. Πλεόνασμα 6 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 25,5 εκατ. ευρώ πέρυσι οι αστικές συγκοινωνίες το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Του Χάρη Ντιγριντάκη
Ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΑΣΑ δίδουν τα οικονομικά στοιχεία τριμήνου του Ομίλου, εξέλιξη που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας μπορεί να είναι σταθερά κερδοφόρες.

Όπως αποκαλύπτουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αν εξαιρεθεί η ζημιογόνος ΟΣΥ Α.Ε. (μπλε λεωφορεία και τα τρόλεϊ), η ΣΤΑΣΥ Α.Ε. (Μετρό, Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, Τραμ) μαζί με την εταιρεία του ΟΑΣΑ εμφανίζουν σημαντικό πλεόνασμα λειτουργίας. Είναι εύκολα διακριτό ότι η μείωση της σπατάλης αναφορικά με την προμήθεια ανταλλακτικών και η πτώση των αμοιβών του προσωπικού διεύρυναν τα κέρδη του Ομίλου, μολονότι αυξήθηκαν τα έξοδα για αγορά καυσίμων.

Την ίδια ώρα η περυσινή αύξηση της τιμής του εισιτηρίου δεν διεύρυνε τα κέρδη των Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας γεγονός συνδεδεμένο με την κρίση όπου κυκλοφορεί λιγότερος κόσμος, ενώ πληρώνουν εισιτήριο λιγότεροι, μολονότι έχουν διερυνθεί οι έλεγχοι για λαθρεπιβίβαση.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία, το Α΄ τρίμηνο του 2012 η ΣΤΑΣΥ Α.Ε. εμφάνισε πλεόνασμα 12,1 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση 340,43% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Πρόβλημα για την εταιρεία παραμένει η λειτουργία του Τραμ η οποία σμυκρίνει το πλεόνασμα της. Οι πωλήσεις έπεσαν σε ποσοστό 19,18% φθάνοντας στα 29,2 εκατ. ευρώ, τα έσοδα από διαφημίσεις μειώθηκαν στα 2,175 εκατ. ευρώ (-9,76%), ενώ αυξήθηκε κατά 115% η κρατική επιδότηση.

Οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού παρουσίασαν μείωση κατά 24% περίπου αυξήθηκαν σε ποσοστό 30% οι τιμές των καυσίμων, κατά 10,4% οι τιμές των ανταλλακτικών, 5% οι παροχές προς τρίτους, ενώ συρρικνώθηκαν κατά 18,77% τα λοιπά έξοδα λειτουργίας.

Στα αντίστοιχα επίπεδα με πέρυσι ανήλθαν οι πωλήσεις της ΟΣΥ Α.Ε. φθάνοντας στα 30,435 εκατ. ευρώ (-0,11%) με μεγαλύτερη πληγή τα μπλε λεωφορεία τα οποία κατεβάζουν τις ζημιές της κάθε γραμμής απομειώνοντας τη διάρκεια των δρομολογίων τα οποία προσαρμόζονται με τους σταθμούς του μετρό.

Εξαίρεση στη διαφημιστική αγορά της χώρας αποτελεί η ΟΣΥ που διεύρυνε τα έσοδα της από διαφημίσεις κατά 15,14% (1,52 εκατ. ευρώ), ενώ στα ίδια επίπεδα με το 2011 κινήθηκε και η κρατική επιδότηση. Σε ποσοστό 23,37% κινήθηκε η πτώση στις αμοιβές προσωπικού, οι δαπάνες για καύσιμα αυξήθηκαν κατά 2,63%, έπεσαν σε ποσοστό 26,82% τα έξοδα για ανταλλακτικά λιπαντικά, σε 50% περίπου ανήλθε η ποσοστιαία μείωση σε παροχές τρίτων, ενώ πτώση κατά 23% παρουσίασαν τα λοιπά έξοδα λειτουργίας. Το έλλειμμα της ΟΣΥ έπεσε στα 7,447 εκατ. ευρώ (-73,88%) έναντι 28,5 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Όπως αναφέρθηκε αρχικά συνολικά οι πωλήσεις του Ομίλου εμφάνισαν πτώση κατά 11,30% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό -ενδεικτικό του γεγονότος ότι μολονότι υπήρξε άνοδος στη τιμή του εισιτηρίου λιγότεροι εισήλθαν στα ΜΜΜ- αγγίζοντας τα 61,15 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν σε ποσοστό 25,68% τα έσοδα από διαφημίσεις (4,68 εκατ. ευρώ) και 20,07% από την κρατική επιχορήγηση. Σε ποσοστό 24% ανήλθε η πτώση στις αμοιβές του προσωπικού φθάνοντας τα 75,11 εκατ. ευρώ, 5,24% ήταν η άνοδος στις δαπάνες καυσίμων (15.77 εκατ. ευρώ), καθοδικά κατά 36,3% κινήθηκαν οι παροχές προς τρίτους, ενώ επίσης πτωτικά ήταν τα έξοδα για ανταλλακτικά (-20,9%) και αμοιβές τρίτων (-20,5%).

Σε ποσοστό 384% ανήλθε η αύξηση του πλεονάσματος λειτουργίας του φορέα ΟΑΣΑ Α.Ε που έχει το γενικό πρόσταγμα στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας, ο οποίος από μεικτά έσοδα 280.000 ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2011 έφτασε το 1,36 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο φετινό διάστημα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.