23 Νοεμβρίου 2011

00:20
Από την Όλγα Σαράφη

Την ανάγκη διατήρησης του ανοιχτού και ουδέτερου χαρακτήρα του Διαδικτύου επιβεβαιώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του που εγκρίθηκε στο Στρασβούργο με μεγάλη πλειοψηφία.

Το ψήφισμα υπέρ της «Ουδετερότητας του Διαδικτύου» (Net neutrality) καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει πανευρωπαϊκό πλαίσιο που θα διασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή κανόνων για απρόσκοπτη πρόσβαση των χρηστών στο Διαδίκτυο, χωρίς περιορισμούς στον όγκο και το περιεχόμενο των μεταφερόμενων αρχείων.

Τα τελευταία χρόνια, ο αλματώδης πολλαπλασιασμός της ψηφιακής πληροφορίας και ιδιαίτερα η μεταφορά μέσω του Διαδικτύου μεγάλων αρχείων βίντεο και ήχου, δοκιμάζουν τις αντοχές των τηλεπικοινωνιακών υποδομών και έχουν οδηγήσει αρκετές εταιρείες παροχής στην προσθήκη φίλτρων, περιορισμών και οικονομικών επιβαρύνσεων, που απαγορεύουν ή εμποδίζουν τους χρήστες από τη μεταφορά συγκεκριμένων τύπων πληροφορίας (π.χ. την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων μέσω του διαδικτύου, το «κατέβασμα» αρχείων βίντεο, κλπ).

Ωστόσο, οι περιορισμοί αυτοί καταστρατηγούν την αρχή της «Ουδετερότητας» πάνω στην οποία χτίστηκε το Διαδίκτυο και βάση της οποίας δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις και να μπαίνουν περιορισμοί στο ψηφιακό περιεχόμενο που διακινείται. Η καταστρατήγηση της αρχής της Ουδετερότητας, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενδέχεται να οδηγήσει σε διακρίσεις και μονοπωλιακές πρακτικές εκ μέρους των μεγάλων επιχειρήσεων του Διαδικτύου.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με περιορισμούς στη μεταφορά δεδομένων στο Διαδίκτυο, αλλά με την ανάπτυξη νέων υποδομών που θα μπορούν να υποστηρίξουν την αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες Διαδικτύου και να ενισχύσουν τη μετάβαση στην «ψηφιακή οικονομία».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει, επίσης, ότι για τεχνικούς λόγους είναι επιτρεπτή και απαραίτητη η ρύθμιση της κυκλοφορίας του Διαδικτύου, ειδικά σε στιγμές μεγάλης συμφόρησης, αυτή όμως θα πρέπει να γίνεται με βάση συγκεκριμένες αρχές και όχι ανεξέλεγκτα.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.