10 Νοεμβρίου 2011

15:00

Το μικρότερο ηλεκτρικό όχημα στον κόσμο, το οποίο είναι 60.000 φορές μικρότερο από μία ανθρώπινη τρίχα κατόρθωσαν να δημιουργήσουν Ολλανδοί και Ελβετοί επιστήμονες.

Πρόκειται για ένα μόριο όπου έχουν προσαρτηθεί τέσσερις "ρόδες", το οποίο έχει μήκος ένα νανόμετρο, δηλαδή ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου (60.000 φορές μικρότερο από μια ανθρώπινη τρίχα) και το οποίο κινείται υπό την ώθηση ηλεκτρονίων.

Κάθε "ρόδα" (ρότορας) του νανο-αυτοκινήτου-μορίου, αποτελείται από λίγα μόλις άτομα και είναι προσδεμένη στο "αμάξωμα",δηλαδή στο κυρίως μόριο, με διπλούς δεσμούς άνθρακα. Ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο παρέχει μέσω ηλεκτρονίων την αναγκαία ενέργεια για να κινηθεί το όχημα πάνω σε μία επιφάνεια χαλκού.

Οι επιστήμονες, χωρίς να έρχονται σε επαφή με το "αυτοκίνητο" που διατηρούσε την αυτονομία του, μπορούσαν να κατευθύνουν κατά βούληση την πορεία του. Προς το παρόν πάντως, κινείται μάλλον αργά: χρειάστηκαν δέκα παλμοί ηλεκτρονικού "καυσίμου" για να κινηθεί κατά έξι νανόμετρα (δισεκατομμυριοστά του μέτρου).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπεν Φερίνγκα του πανεπιστημίου Γκρόνιγκεν και τον Τιμπόρ Κούντερνακ του πανεπιστημίου του Τβέντε, παρουσίασαν το επίτευγμά τους στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο και το "Science". Τέτοιου είδους νανο-οχήματα μπορούν μελλοντικά να αξιοποιηθούν κυρίως στην ιατρική, στη ρομποτική και γενικότερα στη νανο-μηχανική.

Για να υπάρξουν όμως αυτές οι πρακτικές εφαρμογές, θα πρέπει πρώτα να καταστεί εφικτό μια τέτοια μοριακή μηχανή να δουλέψει σε φυσιολογικές συνθήκες, καθώς προς το παρόν "τσουλάει" μόνο σε συνθήκες κενού και σε θερμοκρασία μείον 266 βαθμών Κελσίου.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.