29 Μαρτίου 2011

08:32
Σχεδιάζει να αποστείλει στη ΓΑΙΑΟΣΕ τέσσερις βασικές αλλαγές στα τεύχη δημοπράτησης


Στο «μεγεθυντικό φακό» του νομικού επιτελείου του ομίλου Cosco έχει η μπει και πάλι η προκήρυξη της ΓΑΙΑΟΣΕ για το διεθνή διαγωνισμό ανάπτυξης Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο.

Η Cosco, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», εξετάζει εκ νέου τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό, ύστερα από μία μεγάλη περίοδο που το ενδιαφέρον της είχε «παγώσει», με βασική αιτία, όπως διαφαίνεται, την αρνητική στάση που είχε κρατήσει η ΓΑΙΑΟΣΕ απέναντι στις παρατηρήσεις που είχε καταθέσει τις προηγούμενες φορές.

Μετά τη νέα παράταση που δόθηκε στο διαγωνισμό την προηγούμενη Πέμπτη για τον Ιούνιο του 2011, την έκτη κατά σειρά, η Cosco σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζει να αποστείλει εκ νέου τις παρατηρήσεις της προς τη ΓΑΙΑΟΣΕ ώστε, εφόσον υπάρξει συμφωνία απόψεων, να συμμετάσχει στο διαγωνισμό.

Το Δεκέμβριο του 2010 η ΓΑΙΑΟΣΕ είχε αποστείλει το τελευταίο απαντητικό υπόμνημα στις παρατηρήσεις της Cosco, αποδεχόμενη ορισμένες καίριας σημασίας για τον κινεζικό όμιλο θέσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» το νομικό επιτελείο του κινεζικού ομίλου εκτιμά ότι παραμένουν ανοικτά τέσσερα βασικά για την Cosco θέματα, ενώ ταυτόχρονα ζητεί διευκρινήσεις αλλά και καλύτερη διατύπωση αρκετών όρων του διαγωνισμού.

Στρατηγικής σημασίας

Για την Cosco όπως διαφαίνεται, η συμμετοχή της ΓΑΙΑΟΣΕ στο μετοχικό σχήμα πρέπει να αποκλειστεί. Ο διαγωνισμός προβλέπει ότι η ΓΑΙΑΟΣΕ θα συμμετέχει με ποσοστό 15% και η Cosco θεωρεί ότι το ποσοστό της πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο ή και να μηδενιστεί τελείως, κυρίως για λόγους ανταγωνισμού, ιδίως στην περίπτωση ιδιωτικοποίησής της.

Παρατήρηση που όμως από ό,τι φαίνεται στα τελευταία τεύχη του διαγωνισμού δεν έχει γίνει αποδεκτή. Επιπλέον η Cosco έχει ζητήσει ο παραχωρησιούχος να έχει δικαίωμα προτίμησης. Εκτιμάται ότι η δυνατότητα αυτή θα εξαλείψει τυχόν ζητήματα που μπορεί να προκύψουν από ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ και της ΓΑΙΑΟΣΕ. Και αυτή η παρατήρηση δεν φαίνεται από τα τεύχη δημοπράτησης να έχει γίνει αποδεκτή.

Εξίσου σημαντικό για την Cosco φαίνεται ότι είναι και το θέμα λειτουργίας της σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ του Εμπορευματικού Κέντρου και του λιμανιού του Πειραιά. Σημειώνεται ότι στην Cosco Pacific, θυγατρική του κινεζικού ομίλου έχουν παραχωρηθεί για τα επόμενα 35 χρόνια οι προβλήτες ΙΙ και ο ΙΙΙ που θα κατασκευαστεί, του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ [OLPr.AT] Σχετικά άρθρα .

Η Cosco θεωρεί ότι η ΓΑΙΑΟΣΕ θα πρέπει να δεσμευτεί αφενός για τη λειτουργία της ελάχιστης σύνδεσης των δύο περιοχών. Στο τεύχος δημοπράτησης περιγράφεται η ελάχιστη σύνδεση, ωστόσο η κινεζική πλευρά θεωρεί ότι στα τεύχη θα πρέπει να αναφέρεται συμπληρωματικά και η λειτουργία της σύνδεσης συμπληρωματικά με την «ελάχιστη σύνδεση».

Παράλληλα μεγάλο ζήτημα αποτελεί και η βαθμολόγηση της τεχνικής προσφοράς που θα καταθέσουν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες για το διαγωνισμό.

Προτείνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσδιοριστεί ο τρόπος βαθμολόγησης της τεχνικής προσφοράς και τα όρια βαθμολογίας. Ταυτόχρονα προτείνεται να διευκρινιστεί ο τρόπος αξιολόγησης και βαθμολόγησης, καθώς και η επιμέρους βαρύτητα των κριτηρίων ανάθεσης. Από τα τελευταία τεύχη δημοπράτησης φαίνεται ότι οι παρατηρήσεις αυτές δεν έχουν γίνει αποδεκτές.

Το νομικό επιτελείο της Cosco θεωρεί πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσει επίσης η υπόθεση χρηματοδότησης του έργου από τράπεζες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΕΟΧ. Στα τελευταία τεύχη δημοπράτησης έχει γίνει δεκτή η παρατήρηση σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και στην περίπτωση της τράπεζας που θα εκδώσει τις εγγυητικές επιστολές.

Διατυπώσεις

Σε ό,τι αφορά το θέμα της δυνατότητας εργασιών μεταποίησης στο Εμπορευματικό Κέντρο, τα τελευταία τεύχη δημοπράτησης δίνουν αυτή τη δυνατότητα, αλλά ενδέχεται να χρειαστούν ορισμένες προσθήκες στη διατύπωση του κειμένου.

Ανάλογη είναι η θέση της Cosco και για το ζήτημα της δυνατότητας ανέγερσης εμπορικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο. Η παρατήρηση έχει γίνει αποδεκτή στα τελευταία τεύχη δημοπράτησης, ωστόσο ζητείται να διευκρινιστεί ξεκάθαρα ότι πρόκειται για Εμπορικό Κέντρο.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ - atsimp@naftemporiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.