Ώστε να μην καταστρατηγείται η σειρά
Με σύστημα ηλεκτρονικής φραγής το υπουργείο Οικονομικών θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο περιπτώσεων καταστρατήγησης της σειράς συνταξιοδότησης. Σήμερα η εξέταση των αιτήσεων για συνταξιοδότηση στο δημόσιο διενεργείται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα από την υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Προκειμένου να διασφαλιστεί περαιτέρω, η σειρά προτεραιότητας, εντός των προσεχών ημερών, το μηχανογραφικό σύστημα που υποστηρίζει την εξέταση των αιτήσεων, δεν θα επιτρέπει την εκτέλεση συνταξιοδοτικής πράξης αν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ενέργειες σε προγενέστερα πρωτόκολλα ταυτόσημου περιεχομένου. Θα υπάρξει, δηλαδή, ηλεκτρονική φραγή η οποία θα εξασφαλίζει την απονομή της σύνταξης κατά αύξοντα αριθμό πρωτοκόλλου.
Η προαναγγελία εγκατάστασης συστήματος ηλεκτρονικής φραγής στην εξέταση των αιτήσεων συνταξιοδότησης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έγινε πριν από λίγες ημέρες με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υφυπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, προς απάντηση ερώτησης-καταγγελίας του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Αντωνακόπουλου ότι «παρατηρούνται περιπτώσεις που δεν τηρείται η σειρά πρωτοκόλλου, όσον αφορά στην σειρά απονομής σύνταξης» και θα πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια.
Όπως αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών, στο απαντητικό του έγγραφο προς τον βουλευτή, «η ηλεκτρονική φραγή θα κάμπτεται μόνο σε περιπτώσεις που εξετάζονται αιτήσεις όσων φέρουν βαριές αναπηρίες με ποσοστό 67% και άνω ή πάσχουν από βαριές και ανίατες - δυσίατες ασθένειες, κατόπιν εντολής ειδικών χρηστών και με σύστημα ειδικού ηλεκτρονικού κωδικού».
Ο κ. Σαχινίδης κάνει γνωστό ότι οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση των υπαγομένων στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου από 15.928 ευρώ το 2009, ανήλθαν σε 33.928 το 2010. «Παρά όμως τον συγκυριακό υπερδιπλασιασμό των αιτήσεων, ο χρόνος κανονισμού και καταβολής των συντάξεων δεν υπερβαίνει σήμερα τους 4,5 μήνες και καταβάλλεται προσπάθεια να μειωθεί ακόμη περισσότερο, με την ενίσχυση της Υπηρεσίας Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους», διαβεβαιώνει ο υφυπουργός.
Σε ότι αφορά στην απονομή προσωρινής σύνταξης, ο υφυπουργός διευκρινίζει ότι «οι διατάξεις αυτές δεν είναι συνταξιοδοτικού περιεχομένου κατά την έννοια του Συντάγματος και κατά συνέπεια δεν έχουν εφαρμογή σε όσους υπάγονται στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου».
Εν πάση όμως περιπτώσει, επισημαίνει ο κ. Σαχινίδης, με το Π.Δ. 169/2007 παρέχεται στον υπάλληλο ή στο στρατιωτικό που αποχωρεί από την Υπηρεσία, η δυνατότητα να ζητήσει καταβολή των αποδοχών ενεργείας του για τρεις μήνες, προκειμένου να καλυφθεί οικονομικά για το χρόνο που μεσολαβεί από την αποχώρησή του μέχρι την καταβολή σε αυτόν της σύνταξής του. Στην περίπτωση αυτή η σύνταξη του αρχίζει να καταβάλλεται από την επομένη της λήξης των προαναφερόμενων τρίμηνων αποδοχών.
Ο ερωτών βουλευτής κ. Αντωνακόπουλος είχε ζητήσει να καταβάλλεται μέρος της προβλεπόμενης σύνταξης στους συνταξιούχους του δημοσίου, με την υποβολή της αίτησης τους.
Πηγή : Newsbeast
14 Μαρτίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Ευτυχώς που το ΙΚΑ δεν έχει μηχανογραφικό σύστημα και η σειρά καταστρατηγείτε με πολλούς τρόπους !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή