14 Μαρτίου 2011

17:04
2
Δύο μήνες προθεσμία, έως τα τέλη Μαΐου δίνει το υπουργείο Εργασίας στους κοινωνικούς εταίρους να καταλήξουν σε συμφωνία για τη νέα λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1/1/2012, έτσι ώστε να μειωθούν οι πρόωρες (πριν από τα 60 και τα 65 έτη) συνταξιοδοτήσεις.

Το διάλογο - εξπρές «υπαγορεύει» η προθεσμία που έχει θέσει η τρόικα στην κυβέρνηση να ψηφίσει τον Ιούνιο και να θέσει σε εφαρμογή τη νέα λίστα από την 1η Ιουλίου, περιορίζοντας τους ασφαλισμένους σε βαρέα και ανθυγιεινά στο 10% του εργατικού δυναμικού, δηλαδή περίπου σε 480.000 - 500.000 εργαζομένους, αντί των περίπου 700.000 σήμερα. Η ΓΣΕΕ θα προτείνει η επικαιροποιημένη λίστα να μην προβλέπει μόνο τη διαγραφή όσων επαγγελμάτων είχαν χαρακτηριστεί ως βαρέα και ανθυγιεινά για πελατειακούς ή άλλους λόγους, αλλά και την ένταξη νέων επαγγελμάτων ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες. Επίσης, να προβλεφθούν ρήτρες για τη μη απόλυση των εργαζομένων των οποίων το επάγγελμα θα βγει μεν από τη λίστα, αλλά για τους ίδιους δεν θα αλλάξει το καθεστώς ασφάλισης λόγω θεμελίωσης δικαιώματος. Η νέα λίστα θα θεσμοθετηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο και θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου.

Αλλαγές

Οι αλλαγές θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2012 και θα έχουν ολοκληρωθεί, εφόσον... συμφωνήσει η τρόικα να δοθεί μία μεταβατική περίοδος, μέχρι το τέλος του 2015 για όσους εξαιρεθούν. Το Μνημόνιο ορίζει, πάντως, ότι η νέα λίστα θα ισχύσει υποχρεωτικά γα όλους τους ασφαλισμένους. Για όσους εξαιρεθούν από τη λίστα θα ισχύουν τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (+5 χρόνια), χαμηλότεροι κατά 50 - 250 ευρώ μισθοί (χωρίς επίδομα ανθυγιεινού) αλλά και χαμηλότερες κατά 20% κατά μέσο όρο συντάξεις (αφού δεν θα καταβάλλεται επασφάλιστρο βαρέων και ανθυγιεινών).

Γιώργος Γάτος

Πηγή : ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE

2 σχόλια:

  1. στα βαρεα και ανθυγιεινα πρεπει να υπαχθει ολος ο πληθυσμός αφού σηκώνει βάρη και βλεπει ανθυγιεινα σήριαλ καθε μερα στις οκτώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ερχεται το εξπρες του μεσονυχτίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.