3 Μαρτίου 2011

22:04
2
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλό μεσημέρι.
ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ: Καλό μεσημέρι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που είσαστε κ. Τσιόκα και σας ψάχνουμε;
ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ: Είμαστε παρόντες στις θέσεις ευθύνης με σχέδιο και άποψη. Μέσα σε έν χρόνο αυτό το Υπουργείο επιχειρεί να κάνει ότι δεν τόλμησε το πολιτικό σύστημα προκειμένου οι παραγωγικές και κοινωνικές δραστηριότητες να εναρμονιστούν με μια δυναμική εξυγίανσης και ανάπτυξης. Μην ξεχνάτε ότι σε ένα χρόνο επτά νομοσχέδια, όχι εξ απαλών ονύχων που θίγουν συστήματα οργάνωσης, λειτουργίας τα έχει ήδη περάσει αυτή η Κυβέρνηση από την Βουλή, έχουν συζητηθεί, αποτελούν νόμο του κράτους και ανοίγουν νέους ορίζοντες. Που θα μπορούσα να είμαι, είμαι στην παρακολούθηση και υλοποίηση όλων αυτών των πραγμάτων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δια πυρός και σιδήρου κάποια, όπως πχ στα ΜΜΜ ακόμα είμαστε στις συνελεύσεις.
ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ: Ομελέτα χωρίς να σπάσουμε αυγά δεν γίνεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά σας ακούω αισιόδοξο θέλω να σας πω.
ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ: Γιατί όλα αυτά υπακούουν σε ένα σχέδιο, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και διοικητικό. Άρα δεν κάνουμε κάτι στα τυφλά ή από υποχρέωση αλλά γιατί θέλουμε να εξυπηρετήσουμε δημοσιονομικές, πολιτικές, οργανωτικές ανάγκες, πάνω απ’ όλα την ανάπτυξη, την εξυγίανση και τη βιωσιμότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαβάσαμε για αυτό το ηλεκτρονικό εισιτήριο, νομίζω ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία του διαγωνισμού.
ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ: Να κάνω και μια ανακοίνωση. Σήμερα αναρτάται στο διαδίκτυο το πλαίσιο του διαγωνισμού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επομένως τίθεται σε δημόσια διαβούλευση η πρόσκληση ενδιαφέροντος. Τι ακριβώς θα είναι αυτό;
ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ: Το ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι μια διαδικασία μέσα από την οποία θα μπορεί ο πολίτης να κάνει χρήση ανά πάσα στιγμή χωρίς να ταλαιπωρείται σε οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς είτε μέσω του τηλεφώνου, είτε μέσω του web, είτε και εκείνη την ώρα αγοράζοντας μια ηλεκτρονική κάρτα. Αυτό βοηθάει στην επιχείρηση να κάνει πιο κοινωνικά δίκαιη τιμολογιακή πολιτική με την εφαρμογή του γιατί θα μπορεί να κάνει ζώνες επικοινωνίας μεταβίβασης. Ο πολίτης και να χρεώνεται με βάση τα πραγματικά χιλιόμετρα που διανύει και όχι γενικώς και τυφλά, και το τρίτο και το σημαντικότερο είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία περιορίζεται το πρόβλημα της λαθρεπιβίβασης και του λαθραίου εισιτηρίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευελπιστείτε ότι θα περιοριστεί;
ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ: Βάση της ευρωπαϊκής εμπειρίας πάντα μιλάω. Ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε τι διαφέρει αυτό από το υπάρχον εισιτήριο;
ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ: Το ηλεκτρονικό εισιτήριο στηρίζεται σε ένα τσιπάκι ή στηρίζεται στο σήμα που στέλνει το τηλέφωνο, άρα λοιπόν ανά πάσα στιγμή ο οδηγός και το κέντρο διαχείρισης ξέρει πόσους επιβάτες έχει μέσα. Πόσοι έχουν κόψει το εισιτήριο και πόσοι όχι. Είναι απλό και καθαρό πράγμα είναι ότι δεν μπορεί κανείς να επιβιβάζεται χωρίς να έχει καταγραφεί ότι μπήκε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι για την εταιρεία, για εμένα που είμαι χρήστης;
ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ: Έχοντας το ηλεκτρονικό εισιτήριο μπορεί η εταιρεία να πει ότι από εδώ π.χ. μέχρι το Παγκράτι το εισιτήριο είναι τόσο, αυτό το τσιπάκι αφαιρεί αυτό το χιλιόμετρο και το χρεώνει, στην συνέχεια θα μπορούσε να πει η εταιρεία, αυτό οφείλεται στην κάθε διοίκηση έτσι, οι επιλογές της τιμολογιακής πολιτικής θα ορίζονται από την εκάστοτε διοίκηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα αφορά την ενιαία τιμή του εισιτηρίου που ισχύει μέχρι τώρα.
ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ: Θα μπορούσε να είναι πιο ευαίσθητη, πιο δίκαιη και πιο χρηστική με αυτή τη λειτουργία του εισιτηρίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρακτικά κ. Τσιόκα, είναι ότι εγώ εάν πάρω το ΜΕΤΡΟ από την Αγία Παρασκευή και κατέβω στην Εθνική Άμυνα θα έχω πληρώσει 1,40, εάν κατέβω μετά με τον Ηλεκτρικό στον Πειραιά θα πληρώσω πάλι 1,40. το θέμα είναι ότι θα υπάρξει εξορθολογισμός και μείωση ή θα φτάσουμε κάποια στιγμή για να πάμε στον Πειραιά να πληρώνουμε 2 ευρώ;
ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ: Είναι πολύ δίκαιο το ερώτημά σας, όλα αυτά τα μέτρα στοχεύουν να απαντήσουν σε 2 υφιστάμενα προβλήματα. Το ένα είναι ότι το εισιτήριο εάν μπορούμε να το ελαττώσουμε, για να το ελαττώσουμε πρέπει να έχουμε εισπράξει το σύνολο των εσόδων, εδώ έχουμε απώλεια εσόδων, άρα όταν έχει μια εταιρεία καλύτερα έσοδα πρέπει να κάνει καλύτερη κοινωνική πολιτική. Ο στόχος μας είναι να πάμε σε στοχευόμενες κοινωνικές πολιτικές με μειωμένο εισιτήριο. Αυτό προϋποθέτει ότι πρέπει να απαντήσουμε στο πρόβλημα της λαθρεπιβίβασης που φτάνει στο 40%. Σήμερα είναι τα δειγματοληπτικά στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας. Είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό. Το δεύτερο είναι ότι μπορείς επιπλέον με το ηλεκτρονικό εισιτήριο να οριοθετήσεις ζώνες. π.χ. στην πρώτη ζώνη που είναι πολύ χρηστική να είναι πολύ πιο φθηνό το εισιτήριο. Στην δεύτερη ζώνη που είναι με πολλές μετεπιβιβάσεις να είναι διαφορετικό. Αυτό συμβαίνει εάν πάμε στην Γαλλία, στην Αγγλία, στην Γερμανία. Και είναι και πιο λειτουργικό για τον πολίτη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ηλεκτρονικό εισιτήριο έρχεται να αντιμετωπίσει το Κίνημα Δεν Πληρώνω ή έρχεται περισσότερο να αντιμετωπίσει κάποια εκατομμύρια που χάθηκαν ετησίως στα ΜΜΜ από τα πλαστά εισιτήρια;
ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ: Σε όλα τα πράγματα πρέπει να μιλάμε με αρχές και με αξίες, κατ’ αρχήν ΚΙΝΗΜΑ και ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ δεν συμβιβάζονται. Ότι το νομιμοποιούν και δραστικά ακόμα νομίζω ότι κάνουν ένα πολύ μεγάλο λάθος διότι είναι άλλο πράγμα πολιτικά να διαφωνήσω για μια τιμολογιακή πολιτική και να παλέψω με ακτιβισμούς, με οτιδήποτε τρόπο να αλλάξω αυτήν την τιμολογιακή πολιτική, και άλλο να λέω να πληρώσει ο γείτονας. Και εγώ δεν θεωρώ ότι είναι κίνημα να φορτώνει κάποιος την ευθύνη να πληρώσει ο πολίτης της Αλεξανδρούπολης, της Κρήτης, της Καλαμάτας για τον πολίτη της Αθήνας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνώ.
ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ: Άρα δεν πρόκειται για ΚΙΝΗΜΑ. Ότι όμως αφορά τον τσαμπατζή, υπάρχουν δύο ειδών τσαμπατζήδες, αυτός που ενδεχομένως την έχει έμβια…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γι’ αυτό λέμε ότι δεν είναι όλοι, κάποιοι δεν μπορούν κ. Τσιόκα.
ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ: Γι’αυτό ότι είπαμε να γίνεται κατόπιν ελέγχων. Έγκληση σημαίνει ότι αποφασίζει κάποια αρχή και λέει ότι εδώ σε αυτό το μέρος έχω κατ’ επανάληψιν ομάδες που εμποδίζουν να πληρώσουν το εισιτήριο. Και εάν υπάρχει κάποιος που είναι σε ακραία οικονομική στιγμή θα το δεις με άλλη ευαισθησία και η δικαιοσύνη θα τον δει με άλλη ευαισθησία. Το ένα γίνεται κατ’ επανάληψη, το άλλο από ανάγκη. Διαφορετική πολιτική προσέγγιση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω την αίσθηση ότι το θέμα των πλαστών εισιτηρίων είναι πολύ πιο σοβαρό στα ΜΜΜ, δηλαδή υπήρξαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για περίπου 5 εκατ. ευρώ το μήνα;
ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ: Είναι αλήθεια και μάλιστα χθες έκανα και εγώ μια προσπάθεια…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι μια μόνιμη και σταθερά αυξανόμενη αιμορραγία τα πλαστά εισιτήρια στις μεταφορές.
ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ: Είναι τεράστιο το πρόβλημα χθες το βράδυ προσπάθησα να δω έτσι δειγματοληπτικά γιατί επίσημα στοιχεία δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή, έχουμε όμως πάρα πολλά περιστατικά που τα έχουμε παραπέμψει στην δικαιοσύνη. Γι’ αυτό το λόγο θέλουμε να φύγουμε από το χάρτινο εισιτήριο. Όμως ξέρω πάρα πολύ καλά και βιαζόμαστε να εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό που δεν τόλμησε να υλοποιήσει στο παρελθόν η κυβέρνηση γιατί ίσως έθιγε και ξεβόλευε κόσμο. Όμως ρωτώ έπρεπε να ξεκινήσουμε το σχέδιο εξυγίανσης για να αναδειχθούν όλα αυτά; Γιατί πριν από δύο χρόνια κανείς δεν έβγαινε να πει, τι θα κάνουμε με το ζήτημα των συγκοινωνιών ότι έχουμε έλλειμμα 700 εκατ. ευρώ, ότι έχουμε κακές υπηρεσίες στον πολίτη, ότι οι μεταφορές δεν είναι συνδυασμένες, δηλαδή στο ίδιο μέρος πήγαιναν τέσσερεις διαφορετικές εταιρείες, με απώλειες εσόδων, κλπ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κύριε Τσιόκα δεν είναι πριν από δύο χρόνια, είναι τις τελευταίες δεκαετίες.
ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ: Εγώ δεν θέλω να πω ότι μόνο η ΝΔ φταίει, μπορεί η ΝΔ να το πολλαπλασίασε γεωμετρικά μπορεί να φταίει και το ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες θητείες του, μπορεί και οι συγκυβερνήσεις, μπορεί να φταίει και η αντιπολίτευση που δεν το έλεγχε ως θέμα .
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με αυτό που βάζετε ως πλάνο και προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε το θέμα του πλαστού εισιτηρίου προσπαθείτε να καταπολεμήσετε την λαθρεπιβίβαση;
ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ: Με δύο τρόπους, ο ένας τρόπος είναι το ηλεκτρονικό εισιτήριο το άλλο είναι ότι ιδρύουμε σώμα ελεγκτών, 1η Απριλίου, η μέρα δεν είναι και τόσο δόκιμη, ιδρύεται σώμα ελεγκτών, το οποίο θα έχει διακριτή εμφάνιση, σήμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που υπήρχε παλαιά, επανέρχεται στην ουσία, υπήρχαν εκλεκτές.
ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ: Το σώμα αυτό θα έχει στόχο την πρόληψη και τον έλεγχο είναι ένα μοντέλο που εφαρμόζεται στην Ευρώπη, δεν είναι ακριβώς εισπράκτορας, με στόχους ποιοτικούς και ποσοτικούς και μια ψυχολογία να παρακολουθεί ένα σύστημα. Αν πάτε στην Γαλλία έχουν τα τουρνικέ. Και παράλληλα ένα σώμα. Εάν πάτε στην Αγγλία έχουν ένα σώμα. Εάν πάτε στην Γερμανία είναι ένα μπερδεμένο πράγμα διαφορετικού τύπου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή αυτό, γιατί τώρα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, πόσο θα πάει όλο αυτό;
ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ: Ο στόχος μας είναι στο τέλος του 2011 να βγάλει τα πρώτα αποτελέσματα, τώρα η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου είναι αποτέλεσμα του μειοδοτικού διαγωνισμού. Μειοδοτικός θα είναι η κάθε προσφορά θα βάλει και χρονοδιάγραμμα και κόστη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει εικόνα για το κόστος κ. Τσιόκα;
ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ: Βάλαμε ως ανώτατο όριο τα 85 εκατ. ευρώ θα είναι με συγχρηματοδοτήσει και θα είναι μειοδοτικός που σημαίνει ότι μπορεί να είναι και λιγότερο το ποσό. Ο κάθε ενδιαφερόμενός θα κάνει την προσφορά του. Υποχρέωση θα είναι ότι δεν θα αγοράσουμε υπηρεσία αλλά αγοράζουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία και θα μείνει στο δημόσιο, αγοράζουμε το σύνολο της τεχνολογίας και της υπηρεσίας μαζί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κύριε Τσιόκα σας ευχαριστούμε πολύ.
ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ: Ευχαριστώ και εγώ.

2 σχόλια:

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.