Με σύνθημα «ευγένεια + κοινή λογική = ασφάλεια» εθελοντές ποδηλάτες θα βρίσκονται έξω από τους τερματικούς, και κεντρικούς σταθμούς του Μετρό αύριο από τις 6.00 μ.μ., προκειμένου να ενημερώσουν τους επιβάτες για την είσοδο του ποδηλάτου στους συρμούς του Μετρό.
Έχοντας στο χέρι το «δεκάλογο του ποδηλάτη στο Μετρό» και συνοδεία μουσικών με κρουστά και πνευστά, οι εθελοντές με το πορτοκαλί μπλουζάκι που θα έχει σήμα κατατεθέν ένα ποδήλατο, θα κάνουν... ποδηλατικό ποδαρικό στο μετρό με χάπενιγκ.
Όπως άλλωστε λένε οι ποδηλάτες, πεντέμιση χρόνια μετά την πρώτη ποδηλατοπορεία με αίτημα την είσοδο ποδηλάτων στο Μετρό, είναι θετικό βήμα ότι το υπουργείο μεταφορών επέτρεψε την μεταφορά ποδηλάτων στους συρμούς του ΜΕΤΡΟ.
Κι αυτό, παρόλο που το ωράριο είναι εξαιρετικά περιορισμένο (κάθε Τετάρτη μετά τις 18.00 και κάθε Κυριακή μετά τις 12.00 το μεσημέρι) και η εφαρμογή είναι πιλοτική (για 4 μήνες).
Στις δράσεις που θα εξελιχθούν στους τερματικούς σταθμούς του μετρό Αιγάλεω, Αγ. Δημητρίου, Δουκίσσης Πλακεντίας αλλά και στο Σύνταγμα, το Μοναστηράκι, Συγγρού-Φιξ και αλλού, συμμετέχει, μαζί με άλλους εθελοντές, ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων και ποδηλάτης, Γιώργος Αμυράς, ο οποίος έχει αναλάβει και το ρόλο του συντονιστή.
Οι δέκα εντολές για τον καλό ποδηλάτη στο μετρό:
«ΜΕΤΡΟ + ΠΟΔΗΛΑΤΟ
Η Αθήνα γίνεται μια γειτονιά!
Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΗ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ
1. Επιτρέπεται η μεταφορά ενός μόνο ποδηλάτου ανά επιβάτη.
2. Ο μέγιστος αριθμός ποδηλάτων ανά συρμό είναι δύο.
3. Οταν μετακινούμαστε μέσα στο σταθμό χρησιμοποιούμε τους ανελκυστήρες ή τις σταθερές σκάλες. Δεν χρησιμοποιούμε τις κυλιόμενες κλίμακες. Εάν επιλέξουμε τις σκάλες κουβαλάμε το ποδήλατο στον ώμο μας. Δεν το κυλάμε διότι είναι εύκολο να χαθεί ο έλεγχος εξαιτίας της απότομης κλίσης.
4. Δεν επιτρέπεται να κάνουμε ποδήλατο εντός του συρμού, στις αποβάθρες και τους λοιπούς χώρους του σταθμού.
5. Χρησιμοποιούμε μόνο το τελευταίο βαγόνι του συρμού. Στεκόμαστε με τέτοιο τρόπο, ώστε το ποδήλατο να μην εμποδίζει την κίνηση των επιβατών. Μπαίνουμε στο βαγόνι από την τελευταία πόρτα, αφού πρώτα εξέλθουν οι επιβάτες από αυτό.
6. Εντός του συρμού δεν τοποθετούμε το ποδήλατο σε σημεία που εμποδίζουν την κίνηση των επιβατών, όπως στους διαδρόμους ή τις πόρτες. Αν ο μόνος διαθέσιμος χώρος είναι κοντά στην πόρτα, αυτό σημαίνει ότι το βαγόνι είναι γεμάτο και καλύτερα να περιμένουμε τον επόμενο συρμό.
7. Στεκόμαστε δίπλα στο ποδήλατό μας και βεβαιωνόμαστε ότι δεν εξέχουν αιχμηρές ή βρόμικες άκρες που μπορεί να τραυματίσουν ή να λερώσουν τους υπόλοιπους επιβάτες.
8. Οι επιβάτες με ποδήλατα είμαστε οι ίδιοι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των ποδηλάτων μας και τα αντικείμενα πάνω σε αυτά. Το Μετρό της Αθήνας δεν είναι υπεύθυνο για οποιαδήποτε ζημιά ή απώλεια ποδηλάτου και δεν μπορεί να δεχτεί οποιαδήποτε είδους υπαιτιότητα για οποιαδήποτε ζημιά που μπορεί να προκληθεί από τη μεταφορά του ποδηλάτου σε τρίτα μέρη.
9. Η πρόσβαση των ποδηλάτων στο μετρό μπορεί να απαγορευτεί κατά την κρίση των υπευθύνων του σταθμού για λόγους όπως: μεγάλη κίνηση επιβατικού κοινού, διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος ή άλλα περιστατικά που μπορεί να κριθεί ότι ίσως θέτουν σε κίνδυνο το επιβατικό κοινό.
10. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και συγκεκριμένα υποχρεωτικής εκκένωσης του συρμού εντός της σήραγγας, ο επιβάτης που ταξιδεύει με ποδήλατο, υποχρεούται να το εγκαταλείψει στο βαγόνι, να αποχωρήσει πεζός και να ακολουθήσει τις οδηγίες του προσωπικού.».
Η ενημέρωση θα επαναληφθεί την ερχόμενη Κυριακή από τις 12 το μεσημέρι.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ
3 Μαρτίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...
- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.