7 Φεβρουαρίου 2011

16:36
Πιέσεις για το εργασιακό και το ασφαλιστικό αλλά και στήριξη στο οικονομικό επιτελείο ώστε να μπορέσει να λάβει το νέο πακέτο μέτρων αναμένεται να δώσουν οι «αρχηγοί» της Τρόικας. Ξεκινούν από σήμερα την περιήγησή τους στα γραφεία των υπουργών με στόχο έως την Παρασκευή να έχουν συμφωνήσει σε δύο κρίσιμα ζητήματα:

1. Στην 3η αναθεώρηση του Μνημονίου που θα δώσει το πράσινο φως για την είσπραξη των 15 δισ. ευρώ αλλά και

2. Στον «σκελετό» των νέων μέτρων αξίας τουλάχιστον 12,8 δισ. ευρώ που θα ληφθούν τα επόμενα χρόνια (έως το 2014 ή το 2015) τα οποία θα ανοίξουν το δρόμο για την επιμήκυνση του δανείου και τη συμμετοχή της χώρας στον υπό σύσταση ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Κυβερνητικοί παράγοντες που μετείχαν στην 12ήμερη διαπραγμάτευση με τα στελέχη της Τρόικας στην Αθήνα κατά την οποία προετοιμάστηκαν οι επαφές «κορυφής» που ξεκινούν σήμερα, εκτιμούν ότι θα υπάρχει διπλή προσέγγιση μεταξύ επιτηρητών - κυβέρνησης: στήριξη των βασικών χειριστών του Μνημονίου καθώς διανύεται η πιο κρίσιμη περίοδος για την επιτυχία του αλλά και κριτική σε «περιφερειακά» υπουργεία.

Φαίνεται ότι παρά τις αιτιάσεις των επιτηρητών για καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των δημοσιονομικών στοιχείων (απολογισμός 2010, δοσοληψίες γενικής κυβέρνησης κλπ), στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, στο φορονομοσχέδιο, στα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης κλπ, η συνολική εικόνα που θα αποτυπώνεται στο Μνημόνιο θα είναι θετική για το υπουργείο Οικονομικών.

Η Τρόικα αναμένεται να αναφερθεί μεν στις καθυστερήσεις, αλλά να δώσει παράταση μηνών για την ολοκλήρωση κάποιων εξ αυτών και εύσημα στο οικονομικό επιτελείο για το έργο που έχει επιτευχθεί.

Αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι πρώτον υπάρχει ανοχή λόγω του όγκου της δουλειάς που βρίσκεται σε εξέλιξη και δεύτερον είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση έχει την ανάγκη της απόλυτης στήριξης της Τρόικας: τώρα ανοίγει ο διάλογος για τα πλέον επώδυνα μέτρα (προς το παρόν υπολογίζονται σε 12,8 δισ. ευρώ).

Περιλαμβάνουν το ενιαίο μισθολόγιο με γενναίες περικοπές απολαβών, την εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, την επαναξιολόγηση όλων των κοινωνικών επιδομάτων, την απόφαση για λουκέτο σε εκατοντάδες φορείς του δημοσίου, την ανασύσταση των κρατικών υπηρεσιών και (ενδεχομένως) ακόμη και το ενδεχόμενο απολύσεων αν ισχυροποιηθεί ο κανόνας "5 εξόδους προς 1 πρόσληψη" στο δημόσιο.

Σε λίγες εβδομάδες το Γενικό Λογιστήριο θα προσκαλέσει κόμματα και φορείς σε διάλογο για όλα αυτά τα θέματα, όπως το ίδιο έχει προαναγγείλει. Η Τρόικα κατανοεί ότι δεν μπορεί να το πράξει αν είναι «λαβωμένο» από ισχυρή δόση κριτικής για το έργο του.

Αυτό δεν σημαίνει ότι κριτική δεν θα υπάρξει. Ωστόσο, βάσει όσων συζητήσεων προηγήθηκαν, τα... βέλη φαίνεται να συγκεντρώνονται σε περιφερειακά υπουργεία.

Δεν είναι τυχαία –λένε αρμόδια στελέχη– η επίσκεψη της Τρόικας σήμερα στην υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη. Επίσης πιέσεις αναμένεται να δεχθεί και ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας για το θέμα των ΔΕΚΟ αλλά και των μεγάλων έργων και ενδεχομένως ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος για το ζήτημα των κλειστών επαγγελμάτων και της μεταρρύθμισης στην υγεία που θεωρεί κομβικό σημείο η Τρόικα.


Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.