7 Φεβρουαρίου 2011

16:40
Της Ρούλας Σαλούρου

Μείωση του κόστους εργασίας και περαιτέρω παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, με αιχμή τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ, είναι τα δύο μεγάλα αγκάθια για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, από το οποίο ξεκινά η «εξέταση» της τρόικας των δανειστών, με βασική διακύβευση όχι την 4η αλλά την 5η δόση. Και αυτό γιατί, μπορεί οι ελεγκτές να έχουν ενημερωθεί για το ότι δεν έχει υπογραφεί ακόμη κάποια ειδική επιχειρησιακή σύμβαση, όμως, το υπουργείο Εργασίας θεωρεί πως είναι πολύ νωρίς, ένας μήνας και κάτι από την ψήφιση του σχετικού νόμου, ώστε να φανούν τα όποια αποτελέσματα. Επίσης, θεωρούν πως η μείωση του κόστους εργασίας θα φανεί, στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων, κι έτσι οι ελεγκτές θα έχουν απτά αποτελέσματα στον επόμενο γύρο ελέγχων. Αντίστοιχα, για το ασφαλιστικό, η ηγεσία του υπουργείου, επιμένει πως θα είναι έτοιμο νομοσχέδιο έως το τέλος Οκτωβρίου, ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2012 να εφαρμοστούν, σε διπλό επίπεδο, οι αλλαγές στα επικουρικά και τις εφάπαξ παροχές.

Άλλωστε, οι όποιες παρεμβάσεις σε εγχώριο επίπεδο δεν μπορούν παρά να έχουν ως μπούσουλα το αναμενόμενο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητος, το οποίο σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, προβλέπει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης τουλάχιστον στα 67 και την κατάργηση της όποιας σύνδεσης των μισθολογικών αυξήσεων με το ύψος του.

Οι πιέσεις των ελεγκτών αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν, σήμερα, στη συνάντηση που θα έχει το κλιμάκιο της Τρόικας με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη. Κεντρικός στόχος είναι η μείωση του κόστους εργασίας κατά 7%, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Βάσει των σεναρίων που επεξεργάζονται οι εμπειρογνώμονες, και τα οποία θα συζητηθούν κατά τη συνάντηση του επίσημου κλιμακίου της Τρόικας με την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη -μάλιστα κάποια από αυτά είχαν ξανατεθεί από τους δανειστές- ο νόμος για τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις πρέπει να συμπληρωθεί με διατάξεις και για τις ατομικές. Έτσι, στη διατύπωση για τη δυνατότητα σύναψης ειδικών συμβάσεων, ασκούνται πιέσεις ώστε να προστεθεί και η δυνατότητα υπογραφής ατομικών συμβάσεων. Σε ένα διαφορετικό σενάριο εργασίας, προβλέπεται ότι σε όποια επιχείρηση δεν συμφωνηθεί ειδική σύμβαση, τότε δεν θα επεκτείνεται η επιχειρησιακή και συνεπώς, διοίκηση και εργαζόμενοι θα προχωρούν στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων, όπου η δυνατότητα ατομικής διαπραγμάτευσης θα είναι περιορισμένη, κυρίως λόγω της σημαντικής προσφοράς εργασίας ελέω αυξημένης ανεργίας.

Αλλαγές προωθούν και στο μέτωπο των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και η «σκληρή» Λούκα Κατσέλη δέχεται ότι υπάρχουν αγκυλώσεις στο θέμα της διάρκειας των συμβάσεων. Έτσι, δεν αποκλείεται η θεσμοθέτηση δυνατότητας ακόμη και συμβάσεων με την ώρα (ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά), ενώ θεωρείται δεδομένη η πρόβλεψη για δυνατότητα διακοπής της σύμβασης πριν από τη λήξη της. Με το θέμα αναμένεται να ασχοληθεί και το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς μέχρι σήμερα η διακοπή της σύμβασης χωρίς σπουδαίο λόγο, οδηγεί σε κυρώσεις βάσει του Αστικού Κώδικα.

Παράλληλα, αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις ώστε να ενισχυθεί η μερική απασχόληση και η εργασία σε βάρδιες, ενώ σενάρια θέλουν τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας ασφάλισης με την ώρα για μερική απασχόληση και όχι για 4ωρο όπως κατ’ ελάχιστο ισχύει σήμερα.

Διπλό χτύπημα αναμένεται στις επικουρικές συντάξεις. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δεσμεύτηκε κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Τρόικας, ότι το αργότερο έως το τέλος Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η νομοθετική παρέμβαση, και μάλιστα σε δύο επίπεδα. Στο ύψος των επικουρικών συντάξεων αλλά και των εφάπαξ παροχών, στις περιπτώσεις των ταμείων που θα παρουσιάσουν αναλογιστικά ελλείμματα, αλλά και σε αυτό καθ’ αυτό το σύστημα των επικουρικών συνταξιοδοτικών συστημάτων. Το Μνημόνιο Ν. 3 προβλέπει πως από τον Ιανουάριο του 2012, η κυβέρνηση θα παγώσει τις ονομαστικές επικουρικές συντάξεις και θα μειώσει τα ποσοστά αναπλήρωσης για τα ήδη αποκτημένα δικαιώματα, με βάση την αναλογιστική μελέτη που θα εκπονηθεί από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Παράλληλα, και έως το πρώτο τρίμηνο του 2012 θα έχει υλοποιήσει τη μεταρρύθμιση των δευτερευουσών-επικουρικών συνταξιοδοτικών συστημάτων, αρχίζοντας τον υπολογισμό των παροχών με βάση το νέο σύστημα πλασματικών καθορισμένων εισφορών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης δεσμεύτηκε ότι και οι δύο παρεμβάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο, και σίγουρα πριν από την 1η Ιανουαρίου του 2012.

Ένας από τους σημαντικούς φόβους στο υπουργείο Εργασίας είναι να μην υπάρξουν προβλήματα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που αφορούν τα εργασιακά, το ασφαλιστικό αλλά και τον περιορισμό της σπατάλης στην υγεία, καθώς δεν επιθυμούν να τους χρεωθεί οποιαδήποτε αστοχία σε σχέση με την εκταμίευση των δόσεων του δανείου. Από την άλλη, ασκούνται σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο πιέσεις, ώστε αυτή τη φορά, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, να μην υπάρξουν έντονες διαφωνίες και αντιδικίες με του ελεγκτές, καθώς αυτή η φάση των διαβουλεύσεων σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο θεωρείται πολύ κρίσιμη.



Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.