7 Φεβρουαρίου 2011

16:42
Του Παναγιώτη Στάθη

«Η Βιστωνίδα μας ανήκει». Θα μπορούσε να είναι τίτλος βιβλίου, αλλά είναι απλώς το δια ταύτα του αιτήματος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου προς το Συμβούλιο της Επικρατείας με το οποίο ξιφουλκεί εναντίον του κράτους και χαρακτηρίζει παράνομες τις αποφάσεις με τις οποίες αμφισβητήθηκε η ιδιοκτησία της επί της λίμνης. Έτσι η Ιερά Μονή με προσφυγή της που συζητήθηκε ενώπιον του ΣτΕ επαναδιατυπώνει τα επιχειρήματα της για να στοιχειοθετήσει «την κυριότητά της» επί της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας Αντώνη Μπέζα (2008) με την οποία ανακλήθηκαν οι αποφάσεις των Γ. Δρυ και Γ. Φωτιάδη. Οι τελευταίες άναβαν το πράσινο φως για την απόκτηση ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της μονής επί των επίδικων εκτάσεων, αφού επικύρωναν τις αποφάσεις των γνωμοδοτικών συμβουλίων δημόσιας γης και ανταλλάξιμης περιουσίας.

Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της μονής υποστήριξαν ότι η ανακλητική υπουργική απόφαση είναι παράνομη, προβάλλοντας παράλληλα τα χρυσόβουλα, τοπογραφικά διαγράμματα αλλά και καταθέσεις μαρτύρων, οι οποίες είχαν οδηγήσει τα γνωμοδοτικά συμβούλια στην αναγνώριση δικαιωμάτων κυριότητας της μονής.

Οι δικηγόροι υποστήριξαν ακόμη ότι με βάση τη νομολογία των δικαστηρίων, η κοινοχρησία εκτάσεων δεν είναι ασυμβίβαστη προς την ιδιωτική ιδιοκτησία, ενώ τόνισαν ότι η υπουργική απόφαση δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένη, αφού ανακάλεσε τις προηγούμενες για λόγους δημοσίου συμφέροντος, χωρίς όμως να τους εξειδικεύει.

Στον αντίποδα, οι δικηγόροι της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου υποστήριξαν ότι υπάρχει εκκρεμότητα στα αστικά δικαστήρια για την κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων και πως το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι αναρμόδιο να δικάσει την εν λόγω υπόθεση.

Στη φαρέτρα των επιχειρημάτων του δημοσίου μπήκε και ο ισχυρισμός -ο οποίος γίνεται αποδεκτός από μεγάλη μερίδα του νομικού κόσμου- ότι οι υπουργικές αποφάσεις που ανακλήθηκαν στηρίζονται σε γνωμοδοτήσεις που δεν "προκαλούν" κυριότητα, καθώς το ιδιοκτησιακό κρίνεται μόνο με δικαστικές αποφάσεις.

Η υπόθεση Βατοπέδι θα ανοίξει εκ νέου και ποινικά τις επόμενες ημέρες, μετά την έκδοση του βουλεύματος του συμβουλίου του Αρείου Πάγου, το οποίο επικύρωσε την παραγραφή των όποιων αδικημάτων πολιτικών προσώπων από τη μια, ενώ από την άλλη έκρινε ότι η δικογραφία πρέπει να επιστρέψει στην εφέτη ανακρίτρια Ειρήνη Καλού για να συνεχίσει την έρευνά της όσον αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα.


Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.