Την ώρα που γίνονται μετατάξεις εργαζομένων, η ΓΑΙΑΟΣΕ υπογράφει συμβάσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ με ιδιώτες για τη φύλαξη σφραγισμένων κτιρίων της !!!!
ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ
Έθνος
Μπορεί ο υπερχρεωμένος ΟΣΕ να επιχειρεί να εισέλθει σε τροχιά εξυγίανσης με σημαντικές περικοπές δρομολογίων, «ψαλίδι» σε μισθούς και επιδόματα, αλλά και υποχρεωτικές μετατάξεις για τους εργαζομένους που περισσεύουν, αυτό όμως δεν εμποδίζει τη θυγατρική ΓΑΙΑΟΣΕ να υπογράφει συμβάσεις με ιδιώτες για τη φύλαξη σιδηροδρομικών χώρων με δαπάνες δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
Την ώρα που πολλοί εργαζόμενοι στον ΟΣΕ ετοιμάζονται να μεταταγούν ως φύλακες σε άλλους φορείς του Δημοσίου, η διοίκηση της εταιρείας ΓΑΙΑΟΣΕ αναζητώντας προσωπικό για τη φύλαξη σιδηροδρομικών χώρων στον Πειραιά και το Θριάσιο Πεδίο, αναθέτει τη δουλειά σε ιδιωτική εταιρεία. Ας σημειωθεί ότι 1.200 εργαζόμενοι στον ΟΣΕ έκαναν αίτηση για μετάταξη στο Δημόσιο, ενώ για να συμπληρωθεί ο αριθμός των μετατάξεων που προβλέπεται από το επιχειρησιακό σχέδιο με βάση και τις μέχρι τώρα συνταξιοδοτήσεις, υποχρεωτικά θα επιλεγούν επιπλέον 400 εργαζόμενοι για «έξοδο» από τον ΟΣΕ.
Το ερώτημα είναι εάν η διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ στράφηκε σε ιδιώτες ελλείψει προσωπικού, δεδομένου ότι στον Οργανισμό υπάρχουν εργαζόμενοι με αντικείμενο εργασίας τη φύλαξη σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων.Διότι εύλογα αναρωτιέται κανείς εάν πράγματι υπάρχουν κενά σε ειδικότητες όπως είναι οι φύλακες εγκαταστάσεων του ΟΣΕ, για ποιους λόγους αυτά δεν καλύπτονται από τους υπό μετάταξη εργαζομένους σε άλλους φορείς του Δημοσίου.
Ιδίως μάλιστα όταν σε μια περίοδο περικοπών σε επίπεδο λειτουργικών δαπανών για τους ελληνικούς σιδηρόδρομους, τα κενά αυτά φθάνουν να κοστίζουν σε μία μόνο περίπτωση πάνω από 72.000 ευρώ για τη φύλαξη ενός σφραγισμένου κτιρίου, για διάστημα 3 μηνών.
Η πρώτη σύμβαση αφορά στην ανάθεση φύλαξης των κτιριακών εγκαταστάσεων ενός πρώην εμπορικού σταθμού στον Πειραιά που έπαψε να λειτουργεί προ 3-4 ετών, έναντι δαπάνης 39.200 ευρώ χωρίς ΦΠΑ (48.216 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) για 2 μήνες.Η ανάθεση. Συγκεκριμένα, με ημερομηνία 5 Νοεμβρίου 2010 και έχοντας υπόψη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σύμβαση, την προκήρυξη «...πρόχειρου συνοπτικού διαγωνισμού από τη ΓΑΙΑΟΣΕ την 27η Οκτωβρίου...» η διοίκηση αναθέτει στην εταιρεία Securicon που εδρεύει στο Περιστέρι Αττικής, τη φύλαξη των χώρων του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά για χρονικό διάστημα δύο μηνών.
Η υπηρεσία φύλαξης, όπως περιγράφεται στη σύμβαση, παρέχεται με 3 φύλακες συνολικά καθ’ όλο το 24ωρο (τρεις βάρδιες) για όλες τις ημέρες της εβδομάδας, ενώ η αμοιβή πλέον ΦΠΑ που θα καταβάλει η εταιρεία στον ανάδοχο για την παροχή των υπηρεσιών για διάρκεια δύο μηνών, ανέρχεται στο ποσό των 39.200 ευρώ.Επειδή όμως η σύμβαση αυτή έληγε την 7η Ιανουαρίου, η διοίκηση της εταιρείας φρόντισε εγκαίρως και με ημερομηνία 30 Δεκεμβρίου 2010 να παρατείνει κατά έναν μήνα τη διάρκεια του έργου. Η δε αμοιβή που θα καταβάλει η εταιρεία στον ανάδοχο ανέρχεται στις 20.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ (24.600 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Αμοιβή 36.900 ευρώ
Πλήρωσαν χρυσή τη φύλαξη χώρου για 45 ημέρες
Παρόμοια σύμβαση ανάθεσης έργου υπέγραψε πρόσφατα η διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ με την ίδια εταιρεία, Securicon, για τη φύλαξη του τμήματος μεταλλικών κατασκευών και του χώρου που θα αναπτυχθεί το εμπορευματικό κέντρο έκτασης 588.326 τ.μ. στο Θριάσιο Πεδίο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για απόφαση παράτασης προηγούμενης σύμβασης, που έληξε στα τέλη του χρόνου με ημερομηνία 17 Δεκεμβρίου 2010. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σύμβαση για τη φύλαξη των χώρων στο Θριάσιο Πεδίο, η διάρκεια του έργου είναι 45 ημέρες από 1/1/2011 μέχρι 15/2/2011, ενώ η αμοιβή που θα καταβάλει η εταιρεία στον ανάδοχο για την παροχή των υπηρεσιών φύλαξης ανέρχεται στο ποσό των 30.000 πλέον ΦΠΑ (36.900 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Για να εγκρίνει δαπάνες έως 50.000 ευρώ
Εξουσιοδότηση στον πρόεδρο
Η απάντηση στο ερώτημα γιατί μπαίνουν στον κόπο στη ΓΑΙΑΟΣΕ να υπογράφουν νέες συμβάσεις με την ίδια εταιρεία για το ίδιο αντικείμενο κάθε ένα-δύο μήνες, μοιάζει να βρίσκεται στην πρώτη παράγραφο της σύμβασης για τον σιδηροδρομικό σταθμό του Αγίου Διονύσου, που αναφέρεται στην υπ’ αριθμόν 145/Α2/04-08-2010 απόφαση του ΔΣ της εταιρείας, με την οποία εξουσιοδοτείται ο κος Ιωαννίδης Νικόλαος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, να υπογράφει και να εγκρίνει ο ίδιος δαπάνες για ποσά μέχρι και 50.000 ευρώ ανά εγκριτική δαπάνη.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ανάθεση τέτοιων υπηρεσιών σε ιδιώτες, αντί του υπάρχοντος προσωπικού που κατά τα άλλα περισσεύει, δείχνει να έρχεται σε αντίθεση με τον βασικό στόχο σε σχέση με την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ, που είναι η άμεση επίτευξη βιωσιμότητας.
Με το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει τεθεί σε εφαρμογή, προβλέπονται πέραν των μετατάξεων προσωπικού, περικοπές μισθών ώστε οι δευτερεύουσες απολαβές από 44% να μειωθούν στο 10% των τακτικών αποδοχών, κατάργηση μεγάλου τμήματος του σιδηροδρομικού δικτύου, καθώς και αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων έως 210%.
Σε ό,τι αφορά τους μεταταγμένους εργαζόμενους θα διατηρήσουν τις μεικτές απολαβές τους, αλλά κανένα άλλο επίδομα.
Μάλιστα, οι εργαζόμενοι που θα αρνηθούν τις νέες θέσεις τους σε διάστημα 15 ημερών από τον διορισμό τους θα απολύονται.
Πηγή
9 Ιανουαρίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...
- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.