20 Ιανουαρίου 2011

00:29
Έρχεται το αυτόματο σύστημα συλλογής κομίστρου ή πιο απλά, το «έξυπνο» ηλεκτρονικό εισιτήριο.
Η επένδυση στο έξυπνο εισιτήριο μαζί με συστήματα ελέγχου πρόσβασης θα μειώσει δραστικά τη λαθρεπιβίβαση και θα αποφέρει, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, αύξηση των εσόδων κατά 5 εκατ. ευρώ το 2011, 10 εκατ. ευρώ το 2012 και 15 εκατ. ευρώ το 2013.
Θα κυκλοφορεί σε τρεις βασικούς τύπους....

► Πολλαπλό: Εξυπνη κάρτα μνήμης χωρίς μικροεπεξεργαστή, στην οποία θα αποθηκεύεται χρηματική αξία. Θα αφορά κυρίως σε περιστασιακούς επιβάτες ή τουρίστες και η χρηματική της αξία θα μειώνεται κατά την ακύρωση, ενώ θα επαναφορτίζεται από τα σημεία πώλησης.

► Κάρτα: Εξυπνη κάρτα με μικροτσίπ, η οποία θα υποκαταστήσει τις
μηνιαίες, ετήσιες και ελευθέρας κάρτες και θα περιέχει ηλεκτρονικά τη χρονική ισχύ των απεριόριστων διαδρομών ανήκοντας αποκλειστικά στον κάτοχό της. Θα απευθύνεται σε τακτικούς χρήστες και θα έχει χαμηλότερο κόμιστρο από το πολλαπλό.

► Γραπτό μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου για την περίπτωση μεμονωμένης διαδρομής. Οι έξυπνες κάρτες θα επαναφορτίζονται από τα σημεία πώλησής τους, από τα ΑΤΜ, μέσω e-banking, διαδικτύου, σταθερού ή κινητού τηλεφώνου ενώ θα δίνεται η δυνατότητα υποστήριξης ζωνικής και χρονικής χρέωσης.

Διαδικασία
Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προχωρεί άμεσα στην προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού που αφορά το αυτόματο σύστημα συλλογής κομίστρου (ηλεκτρονικό εισιτήριο), αρχικού προϋπολογισμού 82 εκατ. ευρώ και αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του Φεβρουαρίου ώστε μέσα στο 2011 να αναδειχθεί ο ανάδοχος.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.