24 Ιανουαρίου 2011

20:27
Σε οικονομικό αδιέξοδο έχει περιέλθει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου αυτήν τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα 37.000 αιτήσεις για εφάπαξ.

Το Ταμείο έχει κυριολεκτικά ξεμείνει από ρευστό και αναζητά 1,62 δισεκατομμύρια ευρώ για να ξεμπλοκάρει η καταβολή του βοηθήματος.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να αναφερθεί πως αυτήν τη στιγμή καταβάλλεται το εφάπαξ σε όσους έκαναν αίτηση πριν από δύο χρόνια. Μάλιστα, τουλάχιστον 500 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν πεθάνει πριν προλάβουν να πάρουν το βοήθημα.

Σε περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, όσοι υποβάλουν μέσα στον μήνα αίτηση, θα πάρουν το εφάπαξ έπειτα από τρία ή ακόμα και τέσσερα χρόνια.

Αρκεί να αναφερθεί πως κάθε μήνα τα έσοδα από τις εισφορές αρκούν για την έκδοση 600 με 650 βοηθημάτων, ωστόσο υποβάλλονται πολύ περισσότερες αιτήσεις. Για παράδειγμα, εκτιμάται πως οι αιτήσεις που θα κατατεθούν στο Ταμείο αυτό τον μήνα θα είναι 1.200 (ήδη έχουν υποβληθεί 800). Ουσιαστικά χρειάζεται η αύξηση των εσόδων του ασφαλιστικού φορέα κατά 550 εκατομμύρια ευρώ, για να σταματήσει το ετήσιο οργανικό έλλειμμα. Στη συνέχεια θα πρέπει να βρεθούν και τα επιπλέον χρήματα, για να εξυπηρετηθούν οι αιτήσεις που είναι σε εκκρεμότητα.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως 120.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ήδη κλείσει 25 έτη ασφάλισης και έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα ανοίξουν μέσα στην επόμενη δεκαετία την πόρτα εξόδου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ασφαλιστικά ταμεία του Δημοσίου.

Σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση, η ΑΔΕΔΥ ζητεί συνάντηση με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο δανεισμού του Ταμείου Πρόνοιας. Η κορυφαία δημοσιοϋπαλληλική οργάνωση προτείνει να υπάρχει συνεργασία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, του Ταμείου Παρακαταθηκών και του ΤΕΑΔΥ, με στόχο ένα δάνειο της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Ωστόσο «αγκάθι» αποτελούν τα κυβερνητικά σχέδια για επιβολή εισφοράς 2% έως 3% στις πρόσθετες αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, για να στηριχτεί το Ταμείο. Η πρόταση αυτή βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη τη συνδικαλιστική ηγεσία των δημοσίων υπαλλήλων, που από την πλευρά της εισηγείται τη θέσπιση πόρου 2% σε κάθε λογαριασμό του Δημοσίου υπέρ των Ταμείων (π.χ. στους ειδικούς λογαριασμούς υπουργείων, νομικών προσώπων).

Σημειώνεται πως αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν πιέσεις από την τρόικα για επώδυνες λύσεις στο θέμα του εφάπαξ. Για παράδειγμα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να τεθεί θέμα ακόμα και για άτοκη επιστροφή των εισφορών (κάτι που συνεπάγεται πως δημόσιος υπάλληλος με 35ετία υπηρεσία στην κατηγορία ΠΕ αντί για εφάπαξ 60.000 ευρώ, θα πρέπει να περιοριστεί σε 17.000 ευρώ)!

ΠΗΓΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.