12 Σεπτεμβρίου 2010

09:43
Ζαγάρας Κ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 12/09/2010

Τον ασκό του Αιόλου ανοίγει η κυβέρνηση προωθώντας τον τεμαχισμό και την εκποίηση του ΟΣΕ. Με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, το Μαξίμου πιάνει την “καυτή πατάτα” των ελληνικών σιδηροδρόμων και με οδηγό την καταστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων των οδηγών φορτηγών- βυτιοφόρων το καλοκαίρι, ετοιμάζεται να φτάσει το θέμα μέχρι τέλους. Τα σχέδια “εκτροχιασμού” του Οργανισμού, αποτελούν “πιλότο” και για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ, ενώ αποφασισμένοι “να ματώσουν” είναι οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς υπερασπιζόμενοι τα εργασιακά τους δικαιώματα και τον δημόσιο χαρακτήρα των συγκοινωνιών.

Στην τελική ευθεία ο τεμαχισμός και η διάλυση του Σιδηροδρόμου

Το νέο σχέδιο για τον ΟΣΕ έχει ήδη ολοκληρωθεί και τέθηκε επί τάπητος στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Βασικός στόχος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αποτελεί “η επανεκκίνηση του Οργανισμού” με το ιδιωτικό κεφάλαιο μηχανοδηγό και απαλλαγμένο ΟΣΕ από τα χρέη, τα οποία πρόκειται να αναλάβει εξ ολοκλήρου το ελληνικό δημόσιο. Την ίδια στιγμή, με πρόσχημα τα ελλείμματα του Οργανισμού, η κυβέρνηση με την τρόικα, προωθούν απολύσεις και μείωση προσωπικού, φορτώνουν τα χρέη στις πλάτες των πολιτών και ξεπουλάνε τα φιλέτα του σε ιδιώτες. Επίσης περικόπτουν δρομολόγια, αδιαφορούν για το κοινωνικό του έργο και αυξάνουν το αντίτιμο των εισιτηρίων.



Νομοσχέδιο- ταφόπλακα



Όσον αφορά το νομοσχέδιο, κυβέρνηση και τρόικα συμφωνούν πως όλα τα χρέη του ΟΣΕ και των θυγατρικών του εταιρειών- τα οποία στην πραγματικότητα είναι χρέη της Πολιτείας προς τον ΟΣΕ- πρόκειται να τα αναλάβει το δημόσιο, όπως και τα χρέη του προς τρίτους. Αντ' αυτού το δημόσιο θα πάρει από τον ΟΣΕ όλη την ακίνητη περιουσία του, ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εκποίηση και συνεκμετάλλευση τμημάτων της ακίνητης περιουσίας δια της μεθόδου των ΣΔΙΤ. Μερικά από τα “φιλέτα” του Οργανισμού που πρόκειται να παραχωρηθούν είναι οι νέες επεκτάσεις των γραμμών του Προαστιακού για τις οποίες επιτρέπεται η κρατική χρηματοδότηση και τα εμπορευματικά κέντρα Ικονίου - Θριασίου, Θεσσαλονίκης, Βόλου, Πάτρας κ.ά. Παράλληλα προβλέπεται ότι στο πλαίσιο του ελληνικού σιδηροδρόμου θα λειτουργούν τέσσερις εταιρείες: ο ΟΣΕ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ΕΡΓΟΣΕ και η ΓΑΙΑΟΣΕ. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιδιώκει την πώληση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (εμπορευματικές και επιβατικές μεταφορές) και την παραχώρηση του μάνατζμεντ της εταιρείας. Ακόμη παραδίδονται στις θυγατρικές ΕΡΓΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ, που ουσιαστικά λειτουργούν ως ιδιωτικές εταιρείες, αντικείμενα του ΟΣΕ και της ΕΔΙΣΥ.

Ταυτόχρονα καταργούνται επιπλέον οργανικές θέσεις με συνταξιοδότηση και υποχρεωτική μετάταξη 2.200 σιδηροδρομικών. Συγκεκριμένα θα αποχωρήσουν 744 εργαζόμενοι από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και 1.600 από ΟΣΕ - ΕΔΙΣΥ κατεβάζοντας τις οργανικές θέσεις από 9.340 που είναι σήμερα στις 4.000. Επίσης συνεχίζεται η μείωση των μισθών, αφού τα επιδόματα τα οποία σήμερα αποτελούν το 100% του μισθολογικού κλιμακίου μειώνονται στο 10% επιδιώκοντας και τη φυσική πλέον εξόντωση των σιδηροδρομικών.

Πέρα από αυτά, προωθείται το κλείσιμο των 2/3 του σιδηροδρομικού δικτύου. Με εξαίρεση δηλαδή τον κεντρικό άξονα Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Ειδομένη - Προμαχώνας, και τις Προαστιακές γραμμές, καταργείται το υπόλοιπο δίκτυο. Το δίκτυο Πελοποννήσου (Κόρινθος - Άργος - Ναύπλιο - Τρίπολη - Καλαμάτα και Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα), το τοπικό δίκτυο Αθήνα - Λιανοκλάδι - Στυλίδα, το Θεσσαλικό δίκτυο (Αθήνα - Βόλος - Καρδίτσα - Καλαμπάκα), το δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη - Φλώρινα - Κοζάνη) και το δίκτυο Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Θεσσαλονίκη - Κιλκίς - Σέρρες - Αλεξανδρούπολη) καταργείται μέχρι να εξευρεθούν πόροι για τη λειτουργία τμημάτων του.

Τέλος, τσουχτερές αναμένεται να είναι οι αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων (60%), ενώ εγκαταλείπεται ο κοινωνικός χαρακτήρας του Σιδηροδρόμου.



24ωρες απεργίες αποφασίζουν οι εργαζόμενοι



Σε 24ωρες απεργίες την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη προσανατολίζονται οι σιδηροδρομικοί, οι οποίοι απορρίπτουν στο σύνολό του το σχετικό νομοσχέδιο. Ήδη την περασμένη εβδομάδα με τις στάσεις εργασίας και το κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους των άλλων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς οι σιδηροδρομικοί έστειλαν προειδοποιητική βολή στην κυβέρνηση πως “αν επιχειρήσει να προωθήσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο” θα αντισταθούν “με κάθε νόμιμο και μη νόμιμο μέσο”.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.