12 Σεπτεμβρίου 2010

09:55
1
Εως τις 20 Σεπτεμβρίου έχουν περιθώριο να αποστείλουν τα οικονομικά τους στοιχεία

Στην επούλωση της μόνιμης «πληγής» των ΔΕΚΟ στρέφει την προσοχή της η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, που θα επιχειρήσει να θέσει τέλος στην κακοδιαχείριση των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς τα ελλείμματα και τα χρέη τους αυξάνονται διαρκώς. Εν όψει της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού, αλλά και της έλευσης της τρόικας, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έδωσε περιθώριο έως τις 20 Σεπτεμβρίου στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ για να αποστείλουν τα οικονομικά τους στοιχεία και τις προβλέψεις τους για το 2011.

Η κατάσταση είναι τραγική. Αρκεί να σημειώσουμε ότι οι υποχρεώσεις των περισσοτέρων από τις 52 ΔΕΚΟ για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία, ανήλθαν το 2009 στα 18,3 δισ. ευρώ από 10,6 δισ. ευρώ που ήταν το 2008, καταγράφοντας αύξηση 72,6%. Τα ελλείμματά τους διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 1,63 δισ. ευρώ, ενώ οι εγγυήσεις του Δημοσίου ανήλθαν στο 1,35 δισ. ευρώ. Μάλιστα, φέτος εκτιμάται πως οι καταπτώσεις των εγγυήσεων αυτών θα ανέλθουν στο 1,5 δισ. ευρώ.

Την ώρα που τα οικονομικά των ΔΕΚΟ επιδεινώνονται, ο μέσος ετήσιος μισθός ενός υπαλλήλου σε κάποιες από τις 52 δημόσιες επιχειρήσεις αυξάνεται. Το 2007 ήταν 42.775 ευρώ, το 2008 ανήλθε στα 45.390 ευρώ και το 2009 αυξήθηκε για μία ακόμα φορά, φτάνοντας στα 49.535.

Για τους λόγους αυτούς και με δεδομένη την πίεση της τρόικας, ο κ. Παπακωνσταντίνου ζητάει από τις ΔΕΚΟ:

- Τη σύνταξη χρονοδιαγράμματος και σχεδίου δράσης, κυρίως από αυτές που δραστηριοποιούνται στις μεταφορές (ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ). Το σχέδιο δράσης θα πρέπει να περιλαμβάνει την αύξηση των εσόδων (μέσω αύξηση των εισιτηρίων) και την αξιοποίηση των δικτύων.

- Την αλλαγή του τρόπου κατάρτισης των προϋπολογισμών τους. Δηλαδή, τη θέσπιση «πλαφόν» στις δαπάνες τους, ενώ θα πρέπει να στέλνουν και συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς αν κάτι αλλάξει.

- Την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΔΕΚΟ, για να καλύψουν τα ελλείμματά τους και τις όποιες «τρύπες» υπάρχουν.

- Την εισαγωγή τυποποιημένων διαδικασιών ελέγχου και την έγκαιρη δημοσίευση των πληροφοριών σχετικά με τη χρηματοοικονομική κατάστασή τους.

- Την εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων που θα παρακολουθούνται και θα αναπροσαρμόζονται.

- Την περαιτέρω ενίσχυση του θεσμού της εταιρικής διακυβέρνησης.

- Την περαιτέρω ενίσχυση των θεσμού του εσωτερικού ελέγχου.

Επίσης, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, οι ΔΕΚΟ θα πρέπει να έχουν στείλει τα στρατηγικά και επιχειρησιακά σχέδια 2011-1013, που θα περιλαμβάνουν την ποσοτικοποίηση των δράσεων, την παρουσίαση πηγών χρηματοδότησης και τη χρονική κατανομή τους, τις πηγές και τις χρήσεις πόρων 2011-2013, τα στοιχεία απασχόλησης προσωπικού, καθώς τους ισολογισμούς και τις προβλέψεις για τα αποτελέσματα χρήσης των ετών 2011-2013.

Πηγή

1 σχόλια:

  1. οδηγίες προς ναυτιλομενους.... οι προεδροι οργανισμων πιανουν δουλια, μαζι και οι βοηθοί τους υπηρεσιακοι και αλλοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.