27 Σεπτεμβρίου 2010

00:06
1
Εντείνουν τις προετοιμασίες για τη μεγάλη πανευρωπαϊκή κινητοποίηση της 29ης Σεπτεμβρίου τα συνδικάτα σε διάφορες χώρες, ενώ ήδη βρίσκονται επί ποδός πολέμου εκτός από τη Γαλλία, στη Γερμανία και στην Ισπανία.

Στην Ελλάδα, η ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Στην ιβηρική χώρα, όπου τα δύο μεγάλα ισπανικά συνδικάτα έχουν καλέσει σε γενική απεργία την ερχόμενη Τετάρτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «εις βάρος των εργαζομένων» μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας και τα προγράμματα λιτότητας, επετεύχθη για πρώτη φορά στην Ιστορία συμφωνία ώστε να διασφαλιστεί το ελάχιστο των υπηρεσιών. Κατά την απεργία, που τερματίζει την εξαετή κοινωνική ειρήνη με τη σοσιαλιστική κυβέρνηση Θαπατέρο, θα διασφαλιστούν 20-40% των προγραμματισμένων διεθνών πτήσεων, 20% των δρομολογίων τρένων υψηλής ταχύτητας και μέχρι 30% των προαστικών συρμών σε ώρες αιχμής. Ο υπουργός Μεταφορών Ζοζέ Μπλάνο εξέφρασε «ικανοποίηση», ευχαριστώντας τα συνδικάτα για την «υπευθυνότητα» που επέδειξαν.

Στη Γερμανία, οι στάσεις εργασίας στον τομέα του μετάλλου, που άρχισαν την Τετάρτη, διευρύνθηκαν χθες σε 38 εργοστάσια παραγωγής, με τη συμμετοχή συνολικά περίπου 11.000 εργαζομένων. Κυρίως επλήγη από την απεργία ο γίγαντας παραγωγής χάλυβα ThyssenKrupp. Η απεργία στα εργοστάσια της ThyssenKrupp συνέπεσε με την ανακοίνωσή της ότι διακόπτει άμεσα κάθε συναλλαγή με το Ιράν, «υποστηρίζοντας την πολιτική κυρώσεων της Γερμανίας, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ».

Το γερμανικό συνδικάτο IG Metall διεκδικεί αύξηση των μισθών κατά 6% φέτος, ενόψει της ανάκαμψης ύστερα από περίοδο κρίσης. Η έκβαση των διαπραγματεύσεων, που θα επαναληφθούν στις 29 Σεπτεμβρίου, θα αποτελέσει πρόκριμα και για άλλους τομείς της βιομηχανίας. Η IG Metall πάντως, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό συνδικάτο, συνήψε συμφωνία με τη Siemens Γερμανίας που διασφαλίζει τη διατήρηση των θέσεων των εργαζομένων εκεί (128.000) τουλάχιστον ώς το καλοκαίρι του 2013, οπότε η μία ή η άλλη πλευρά μπορεί να την τερματίσει. Ο εκπρόσωπος της IG Metall, Ντίτερ Σάιτορ, είπε ότι η συμφωνία είναι «σημαντική» για το εργατικό δυναμικό αλλά και τις επιχειρήσεις της Γερμανίας.

Με την ίδια συμφωνία, δίνεται δικαίωμα λόγου στο συνδικάτο της Siemens επί πιθανής πώλησης μέρους του ομίλου, άρα στην επιλογή πιθανού αγοραστή, γράφουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Η κίνηση της Siemens, επισημαίνει η «Ντόιτσε Βέλε» σε ανάλυσή της, «δεν είναι απαραίτητα αλτρουιστική». Η εταιρεία θέλει να διασφαλίσει ότι θα κρατήσει τους εργαζομένους με υψηλή εξειδίκευση όταν η οικονομία βελτιωθεί και ξαναζωντανέψει ο ανταγωνισμός, ενώ έχοντας δεχτεί κριτική και εξαιτίας των σκανδάλων διαφθοράς, επιζητεί τη βελτίωση της εικόνας της.

ΕΡΣΗ ΒΑΤΟΥ (Πηγές: «Financial Times», www.telegraph.co.uk, www.dw-world.de, Γαλλικό, ΑΠΕ)

1 σχόλια:

  1. οι ελληνες εργαζόμενοι, οι φτηνότερα αμειβόμενοι από όλους τους εργαζόμενους της ευρωπαϊκής ένωσης, οι ελληνες εργαζόμενοι που υφίστανται την βαρβαρότητα, δέν θα απεργούν στις 29 Σεπτέμβρη οπως ολη η ευρώπη στην οποία επιβάλλεται άγρια λιτότητα και αυξηση ορίων ηλικίας, επειδή ο υποτιθέμενος πρόεδρος της ΓΣΕΕ κήρυξε την λήξη των απεργιών, κατά δήλωσή του στο πρακτορείο Ρόϊτερ. Εκανε το καθήκον του βλέπετε, συρόμενος από την κατακραυγή για το μνημόνιο, αλλά ως γνήσιος κομματικός εντεταλμένος πρέπει να στηρίξει το μνημόνιο. Καί καλά αυτός και οσοι τον σιγονταρουν . Τα συνδικάτα γιατί δέν κηρύσσουν από μόνα τους απεργία για τις 29 Σεπτέμβρη που απεργούν ολα τα ευρωπαϊκά συνδικάτα? Γιατί δέν του γυρίζουν την πλάτη? και γιατί δέν μαζεύονται έξω από τη γσεε να τους κράξουν? τι άλλο δηλαδή χρειάζεται για να καταλάβουμε ότι αυτοί που ηγούνται του συνδικαλιστικού κινήματος ειναι οι ενταφιαστές μας? οτι χωρίς αυτούς δέν θα μπορούσε καμμία κυβέρνηση να γδάρει μισθωτούς και συνταξιούχους και να τους καταδικάσει στη δια βίου φτώχεια? Τρία χρόνια εργασιακή ειρήνη υπέγραψε αυτή η έπαίσχυντη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τη συλλογική σύμβαση. Ο,τι θέλουν τα αφεντικά. Τι περιμένουμε για να τους στείλουμε στην συνδικαλιστική ανεργία? ΝΑ ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΛΑΛΛΑΗΤΗΡΙΟ ΠΑΡΩΔΙΑ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΨΑΛΛΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΗ...σε αυτούς που βάλανε κυριολεκτικά πλάτη για να περάσει το επαίσχυντο μνημόνιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.