5 Απριλίου 2014

07:15
kyriakos-mitsotakis Δημόσιο τομέα κατά 40% λιγότερο προβλέπουν τα νέα οργανογράμματα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θεσπίζονται επίσης όριο στον αριθμό των εργαζομένων, η εκ περιτροπής εργασία, μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας, σύνδεση του μισθού με την απόδοση και φυσικά... απολύσεις.

Δημόσιο τομέα κατά 40% λιγότερο προβλέπουν τα νέα οργανογράμματα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θεσπίζονται επίσης όριο στον αριθμό των εργαζομένων, η εκ περιτροπής εργασία, μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας, σύνδεση του μισθού με την απόδοση και φυσικά… απολύσεις

Την ίδια στιγμή «τρέχει» η διαδικασία αξιολόγησης, στη λογική της συρρίκνωσης, στα ΝΠΙΔ. Καταργήσεις ή συγχωνεύσεις προβλέπονται όπου διαπιστωθούν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

18Περαιτέρω συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και παραχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες, μισθοδοσία στα πρότυπα ιδιωτικών εταιρειών και έναν μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας, αποσυνδεδεμένο, κατ’ επίφαση όπως φαίνεται, από απολύσεις συνεπάγονται οι «εθνικές επιλογές» που δρομολογεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπερθεματίζοντας τον νεοφιλελεύθερο δογματισμό της τρόικας.

Σε μείωση δομών κατά μέσο όρο περίπου 40% μεταφράζεται ο «εξορθολογισμός» του δημόσιου τομέα (βλ. πίνακα ανά υπουργείο). Μετά την έγκρισή τους από το τελευταίο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, τα οργανογράμματα με τους νέους οργανισμούς των υπουργείων συντάσσονται σε προεδρικά διατάγματα ώστε να κατατεθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ταυτόχρονα, θα καθοριστεί «ταβάνι» στον αριθμό των εργαζομένων (stuff ceiling), το οποίο δεν θα μπορεί να ξεπεραστεί. Σύμφωνα με το υπουργείο, τα οργανογράμματα αποτυπώνουν τα αποτελέσματα των μέχρι σήμερα εφαρμογών συρρίκνωσης και το «ταβάνι» τίθεται προκειμένου να αποφευχθούν περιττές προσλήψεις.

Την ίδια στιγμή «τρέχει» η διαδικασία αξιολόγησης, στη λογική της συρρίκνωσης, στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Καταργήσεις ή συγχωνεύσεις προβλέπονται όπου διαπιστωθούν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων. Οσα ΝΠΙΔ δεν απογραφούν δεν θα επιχορηγηθούν. «Καμία απόκλιση», τόνισε κατηγορηματικά ο υπουργός.

Στην παρουσίαση της κυβερνητικής στρατηγικής για τη δημόσια διοίκηση την επόμενη διετία, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη σύσταση του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας υπαλλήλων. Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο φορές τον χρόνο οι αρμόδιοι φορείς θα ζητούν την κάλυψη θέσεων και οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέτουν τις αιτήσεις τους, ενώ, υποστηρίζει, πρόθεσή του είναι το εν λόγω πλαίσιο να αποτελέσει ένα «ουσιαστικό εργαλείο διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού» και να δημιουργηθεί μια «εσωτερική αγορά εργασίας, με αξιοκρατικά κριτήρια, που ενσωματώνει το ισχύον σύστημα με τις αποσπάσεις και τις μετατάξεις».

Ο υπουργός χρησιμοποίησε τον όρο «job rotation», ο οποίος παραπέμπει, επιπλέον, στην εκ περιτροπής εργασία. Ακόμη, είπε ότι η κινητικότητα θα είναι προαιρετική ή υποχρεωτική. Επομένως, υπάλληλοι που «πλεονάζουν» και δεν επιθυμούν να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις, θα απομακρύνονται κατ’ εφαρμογή σχετικών διατάξεων.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο, υπό άλλες βέβαια συνθήκες, ο υπουργός δήλωνε στο Euronews: «Αν η κινητικότητα δεν μπορεί να γίνει με εθελοντικό τρόπο, τότε πρέπει να γίνει υποχρεωτικά. Κανείς σήμερα δεν μπορεί να εγγυηθεί σε κάποιον ότι θα κάνει την ίδια δουλειά σε όλη του τη ζωή. Οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει». Παρ’ όλα αυτά, το υπουργείο δηλώνει ότι ο μηχανισμός θα είναι αποσυνδεδεμένος από απολύσεις.

Στη σύντομη παρέμβασή της η υφυπουργός, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ανέφερε ότι δεν θα ξαναεφαρμοστεί το καθεστώς της διαθεσιμότητας, καθώς ολοκληρώθηκαν οι σχετικές δεσμεύσεις. «Μόνη δέσμευση στον κατάλογο των προαπαιτουμένων», σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, είναι η εφαρμογή της συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ για τη μείωση των διοικητικών βαρών που λειτουργούν ανασταλτικά για την επιχειρηματικότητα σε 13 τομείς της οικονομίας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενημέρωσε πως ο κύκλος των 25.000 διαθεσιμοτήτων έκλεισε, αφενός μέσω των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου και την ένταξη των τελευταίων υπαλλήλων από φορείς των υπουργείων Υγείας και Εργασίας στο καθεστώς, αφετέρου με την προσμέτρηση των υποχρεωτικών μετακινήσεων -περίπου 3.000 εργαζομένων, κυρίως εφοριακών- στο πλαίσιο αναδιαρθρώσεων των ΔΟΥ.

Υποστηρίχθηκε επίσης ότι η τρόικα ζήτησε 16.000 διαθεσιμότητες το 2014 και 8.000 απολύσεις το 2015. «Δεν υπάρχουν αυτά τα νούμερα στην τελική συμφωνία», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι θα υπάρξει μόνο ένας ενδεικτικός αριθμός 2.000 απολύσεων, οι οποίες θα προέλθουν αποκλειστικά και μόνο από πειθαρχικά υπόλογους, ή υπαλλήλους που θα εντοπιστούν με παράνομες μετατροπές συμβάσεων με υπαιτιότητά τους.

Το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων θα επαναπροσδιοριστεί και οι όποιες μειώσεις εφαρμοστούν «δεν θα γίνουν με οριζόντιο τρόπο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Οι μισθολογικές παράμετροι θα συνδεθούν με ένα σύστημα απόδοσης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως θα εφαρμοστούν επίσης χορηγήσεις μπόνους, ως επιβράβευση, στους παραγωγικούς υπαλλήλους. Συνδικαλιστές εκτιμούν πως θα καταβάλλονται σε «ημετέρους».

Σε ιδιώτες

Ακόμη, θα διερευνηθεί ποιες υπηρεσίες μπορούν να παραχωρηθούν σε ιδιώτες ή να ενταχθούν σε ΣΔΙΤ, με «συγκροτημένο» τρόπο και όχι ad hoc, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη. Ηδη οι τομείς της καθαριότητας και της φύλαξης κτιρίων έχουν «φωτογραφηθεί» πως βαίνουν προς πλήρη παράδοση στον ιδιωτικό τομέα, ενώ εκτιμάται ότι η λογική του τύπου «ό,τι μπορεί, να φύγει από το Δημόσιο» θα εφαρμοστεί στον τομέα των υποδομών.

Τέλος, μεταξύ άλλων διοικητικών αλλαγών, επιδιώκεται η ενίσχυση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών και η παροχή περαιτέρω υπηρεσιών με online διαδικασίες. «Ηδη απολαμβάνουμε βαθμούς ικανοποίησης που θα ζήλευαν πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.
http://www.efsyn.gr/