Της Ρούλας Σαλούρου
Την απόσυρση της τροπολογίας που προβλέπει την ένταξη στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) του κλάδου Υγείας του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.) καθώς και οι Τομείς Ασθένειας Προσωπικού ΕΤΒΑ, Προσωπικού Εμπορικής Τραπέζης της Ελλάδος και Ασθένειας Προσωπικού Τραπεζών Πίστεως, Γενικής και American Express του Κλάδου Υγείας του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω.), ζητούν επιστήμονες και τραπεζοϋπάλληλοι.
Η ένταξη, που αφορά όλους τους εν ενεργεία ασφαλισμένους των Ταμείων αυτών τους συνταξιούχους και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, γίνεται με τροπολογία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στο σχέδιο νόμου για τις αποκρατικοποιήσεις.
Υπενθυμίζεται, ότι ο κλάδος Υγείας του ΕΤΑΑ, στον οποίο ασφαλίζονται γιατροί δικηγόροι και μηχανικοί, επρόκειτο με βάση το νόμο 4075/12 να ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ από τον περασμένο Ιούνιο, αλλά είχε εξαιρεθεί προσωρινά με απόφαση του υπηρεσιακού πρώην υπουργού Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη.
Η απόφαση του τότε υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας και νυν Δικαιοσύνης στηρίχθηκε σε εισήγηση του Ελεγκτικού Συμβουλίου και για κάποιους αποτέλεσε την θρυαλλίδα για την τεράστια ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ μέσα στο καλοκαίρι. Και αυτό γιατί, εκτιμάται ότι η ένταξη των συγκεκριμένων κλάδων – ταμείων την Άνοιξη θα είχε δώσει μια οικονομική ανάσα στον Οργανισμό, ο οποίος θα μπορούσε με μεγαλύτερη ευκολία να καλύψει υποχρεώσεις του προς φαρμακοποιούς και παρόχους υπηρεσιών υγείας. Με άλλα λόγια, κάποιοι (προφανώς η προηγούμενη ηγεσία του υπ. Εργασίας) είχαν υπολογίσει την περιουσία και τα έσοδα των «υγιών» κλάδων του ΕΤΑΑ και του ΤΑΥΤΕΚΩ για να κλείσουν οι τρύπες του ΕΟΠΥΥ.
Με την εσπευσμένη κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή ως μέτρο που προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τίθεται μετ’ επιτάσεως από τους Τροϊκανούς, τραπεζοϋπάλληλοι, νομικοί – συμβολαιογράφοι, γιατροί – φαρμακοποιοί, μηχανικοί και εργολήπτες αντέδρασαν έντονα, πραγματοποίησαν απεργίες και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Προφανώς, για να κλείσει το έτος, απαιτούνται επιπλέον χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ, τα οποία αναμένεται να εξασφαλίσει από τα υπό ένταξη ταμεία των ανεξάρτητα απασχολουμένων και των τραπεζοϋπαλλήλων.
Οι οποίοι επισημαίνουν ότι κοντά ένα χρόνο από την δημιουργία του ΕΟΠΥΥ οι παροχές υγείας όχι μόνο δεν αναβαθμίστηκαν ποιοτικά, αλλά αντίθετα υποβαθμίστηκαν, με συνέπεια η πλειοψηφία των ασφαλισμένων να πληρώνει τις δαπάνες υγείας σαν να είναι ανασφάλιστοι, ενώ καταβάλουν κανονικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) η σημερινή κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις και τις επισημάνσεις των εργαζόμενων που αντιδρούν, αφού:
1. Στήθηκε ένας Οργανισμός χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, χωρίς τις αναγκαίες υποδομές, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό προκειμένου να λειτουργήσει και να παρέχει στους ασφαλισμένους του το δικαίωμα στην Υγεία.
2. Πως είναι δυνατόν να είναι βιώσιμος ο ΕΟΠΥΥ όταν ξεκίνησε με «άνοιγμα» 3,5 δισ. ευρώ;
3. Από τον πρώτο χρόνο της ίδρυσής του περικόπηκε η κρατική επιχορήγηση στο 0,4% του ΑΕΠ από το αρχικά προβλεφθέν 0,6% και σήμερα κινδυνεύει να βουλιάξει.
4. Η πολιτική επιλογή για τον ΕΟΠΥΥ γίνεται σε βάρος των 9.500.000 ασφαλισμένων.
5. Οι περικοπές που προβλέπονται στο νέο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ οδηγούν σε αδιέξοδο τους δικαιούχους του Οργανισμού.
6. Η επικείμενη κατάργηση των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ, αναμένεται να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, ενώ θα παραδώσει την περίθαλψη στον Ιδιωτικό.
7. Η ιδιωτικοποίηση της υγείας μετά την κατάργηση των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ, ανοίγει τον δρόμο για απολύσεις για τους 3000 υγειονομικούς υπαλλήλους και τους 5000 γιατρούς του Οργανισμού.
8. Η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στο 30% περίπου για τις παρακλινικές εξετάσεις αποτελεί ένα ακόμη χτύπημα στο μειωμένο εισόδημα των εργαζόμενων.
Απαράδεκτη χαρακτηρίζει την εικόνα του Οργανισμού και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων στον ΕΟΠΥΥ.
Από την πλευρά τους οι δικηγόροι θεωρούν ότι η ένταξη του κλάδου υγείας τους στον ΕΟΠΥΥ, έναν αποτυχημένο, όπως τον χαρακτηρίζουν ασφαλιστικό φορέα, έχει ως στόχο την υφαρπαγή των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων ώστε να κλείσουν πρόσκαιρα οι «τρύπες» του ΕΟΠΥΥ. Οι γιατροί συμπληρώνουν ότι η νοσοκομειακή περίθαλψη έχει φτάσει στα όριά της και ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να τη στηρίξει, οι συμβολαιογράφοι υποστηρίζουν ότι «η ένταξη στον ΕΟΠΥΥ γίνεται με νομοθετικό πραξικόπημα» ενώ και οι μηχανικοί εκτιμούν πως η κυβέρνηση και τρόικα έχουν βάλει στον στόχο τη μεσαία τάξη και τους επιστήμονες.
Την έντονη αντίθεσή τους στη συγχώνευση των ασφαλιστικών τους ταμείων με τον ΕΟΠΥΥ εξέφρασαν και οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι οποίοι τις δύο προηγούμενες ημέρες ήταν σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση.
Μάλιστα, η ΟΤΟΕ είχε καταθέσει στα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας αναλογιστική μελέτη για τα Ταμεία Υγείας των Τραπεζών που ανήκουν στο ΤΑΥΤΕΚΩ και τα οποία εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ, βάσει της τροπολογίας, σύμφωνα με την οποία αποδεικνύεται η βιωσιμότητά τους και συνεπώς, μπορούν βάσει νόμου να εξαιρεθούν οριστικά από την ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ και να μετατραπούν αυτοδίκαια σε ΝΠΙΔ.
Πηγή:www.capital.gr
26 Οκτωβρίου 2012