15 Σεπτεμβρίου 2012

22:50

Κριτική σε κυβέρνηση και τρόικα ασκεί η Αlpha Bank, ζητώντας μάλιστα από την πρώτη να σπάσει το ταμπού των απολύσεων στο Δημόσιο. Οπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας στο εβδομαδιαίο δελτίο τους για την ελληνική οικονομία, η μεν κυβέρνηση θα πρέπει να εγκαταλείψει τη ζημιογόνο πολιτική της μη προώθησης των απολύσεων στο Δημόσιο, η δε τρόικα θα πρέπει να σταματήσει να αμφισβητεί ανεδαφικά τις προβλέψεις της κυβέρνησης για την αποδοτικότητα των μέτρων που προτείνονται.

Σε κάθε περίπτωση, η τράπεζα θεωρεί ότι θα πρέπει να κλείσει άμεσα το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ, ώστε να αρθούν οι αβεβαιότητες στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, η Alpha Bank συστήνει στην κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη ζημιογόνο πολιτική του τύπου «δεν θα απολυθεί κανείς στον δημόσιο τομέα». Μάλιστα, οι αναλυτές της σημειώνουν ότι με αυτή την πολιτική το μόνο που θα κατορθώσει η κυβέρνηση είναι να μειώσει κι άλλο τους μισθούς, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από μόνοι τους οι εργαζόμενοι. Οπως αναφέρουν «η διαφορά θα είναι ότι, ενώ στην πρώτη περίπτωση θα απολυθούν όσοι είναι υπεράριθμοι, στη δεύτερη περίπτωση θα φύγουν οι καλύτεροι. Αυτοί που έτσι κι αλλιώς είναι σε θέση να βρουν εργασία τόσο στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό».

Η Αlpha Bank επισημαίνει την καλή πορεία του προϋπολογισμού φέτος και εκτιμά ότι το 2013 θα ξεκινήσει για την Ελλάδα με πρόσθετους πόρους 6 δισ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει από την τρόικα τον Φεβρουάριο του 2012. Βάσει αυτής της πρόβλεψης, οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν πως η τρόικα «συνεχίζει να αμφισβητεί, σε μεγάλο βαθμό ανεδαφικά, την απόδοση των μέτρων που έχει εξειδικεύσει η κυβέρνηση (σ.σ. τα 11,8 δισ. ευρώ), με αποτέλεσμα την περαιτέρω κωλυσιεργία με τη συνεχή προβολή απαιτήσεων για λήψη νέων μέτρων». Ετσι, θεωρούν πως η «πολιτική αυτή συμβάλλει στην επιμήκυνση της ύφεσης στην ελληνική οικονομία και είναι άκρως επικίνδυνη, και εν πολλοίς αντίθετη με τα συμφέροντα ακόμη και αυτών των ίδιων των δανειστών της χώρας». Ωστόσο, η τράπεζα υποστηρίζει πως «εάν η τρόικα επιμένει να αρνείται την αποτελεσματικότητα των μέτρων ή την ανάγκη ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής, είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει αυτό που υπαγορεύει το εθνικό συμφέρον, δεδομένων των ισορροπιών που διαμορφώνονται».

http://news.kathimerini.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.