15 Σεπτεμβρίου 2012

18:46
Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το Ελληνικό Δημόσιο στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).


Η μεταβίβαση έγινε άνευ ανταλλάγματος και αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Αθήνας να αναζωογονήσει το έως τώρα μη αποδοτικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, που επικαλείται ως πηγή έναν μη κατονομασμένο αξιωματούχο του ΤΑΙΠΕΔ, η μεταβίβαση των μετοχών αποτελεί μονάχα ένα βήμα προετοιμασίας και δεν προκαθορίζει τις επιλογές της κυβέρνησης.

Η δήλωση αυτή αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν αναλογίσουμε την κακή σχέση που διατηρούσε με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ο νυν πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Τάκης Αθανασόπουλος, κατά τη διάρκεια της θητείας του ώς πρόεδρος της επιχείρησης.

Έως τώρα, η χώρα μας έχει αντλήσει μονάχα 1,8 δισεκατομμύρια από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ωστόσο κ. Αθανασόπουλος έχει εκτιμήσει πως ο στόχος των 19 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις έως το 2015 είναι εφικτός.

Έπειτα από την παραχώρηση των μετοχών στο Ταμείο, το ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου στα δικαιώματα ψήφου μετόχων της ΔΕΗ διαμορφώνεται στο 34,123%, ενώ το ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ ανέρχεται στο 17%. Βεβαίως, δεδομένου ότι το Ελληνικό Δημόσιο ελέγχει πλήρως το ΤΑΙΠΕΔ, διατηρεί, έστω έμμεσα, το 51% των δικαιωμάτων ψήφου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Σεπτεμβρίου καταργήθηκε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου το ελάχιστο ποσοστό το οποίο πρέπει να κατέχει το Δημόσιο σε ΔΕΚΟ, προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία αποκρατικοποίησής τους.

Η επίμαχη νομοθετική πράξη αφορά, μεταξύ άλλων, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, καθώς και στους Οργανισμούς Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.