19 Σεπτεμβρίου 2012

09:21
ΤΕΛΟΣ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΤΕΝΤΑ

Η οικονομική κρίση και η αγχώδης προσπάθεια για την εξοικονόμηση πόρων έφεραν στην επιφάνεια μια σκανδαλώδη διάταξη, από την οποία επωφελούνταν άνω των 1.000 συνδικαλιστών. Εισέπρατταν ειδική σύνταξη συνολικού ετήσιου κόστους 3 εκατ. ευρώ

Τέλος σε μία πρωτοφανή ασφαλιστική διάταξη που προέβλεπε την καταβολή ειδικής σύνταξης λόγω συνδικαλιστικής ιδιότητας βάζει το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου πάνω από 1.000 συνδικαλιστές έπαιρναν τη συγκεκριμένη επικουρική σύνταξη, που αποτελεί μία από τις παγκόσμιες... πρωτοτυπίες του ασφαλιστικού μας συστήματος.

Το ετήσιο κονδύλι που πήγαινε για την καταβολή συντάξεων από το συγκεκριμένο επικουρικό ταμείο φτάνει το ποσό των 11.5 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας έως και 3 εκατομμύρια ευρώ πήγαιναν για τις λεγόμενες «συνδικαλιστικές» συντάξεις.

Η αποκάλυψη αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με δεδομένο μάλιστα πως τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται στο «κόκκινο» και στο τραπέζι είναι εκ νέου το θέμα των περικοπών των συντάξεων. Σε μία τέτοια συγκυρία προκαλεί καταιγισμό σχολίων η αποκάλυψη πως καταβαλλόταν ειδική σύνταξη λόγω συνδικαλιστικής ιδιότητας.

Πρόκειται για πρόεδρους και γενικούς γραμματείς πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστών οργανώσεων καθώς και τα μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ με 12ετή θητεία οι οποίοι είχαν αποκτήσει μία από τις παραπάνω ιδιότητες μέχρι και το 1999. Τη συγκεκριμένη χρονιά άλλαξε η επίμαχη διάταξη, ωστόσο όσοι μέχρι τότε είχαν «κλειδώσει» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα συνέχισαν να παίρνουν την εν λόγω παροχή.

Όσοι δεν είχαν θεμελιώσει το δικαίωμα μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία δεν παίρνουν την εν λόγω επικουρική σύνταξη. Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως το θέμα δεν αφορά τους εν ενεργεία συνδικαλιστές και τονίζει πως είχε ταχθεί υπέρ της κατάργησης αυτής της απαράδεκτης ρύθμισης.

Η απόφαση


Η κατάργηση της ειδικής αυτής σύνταξης με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου (θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση). Πρόκειται για θεσμοθετημένο από το 1937 (με τον αναγκαστικό νόμο 971/1937) δικαίωμα σύνταξης που έχουν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι.

Δηλαδή οι συγκεκριμένες συντάξεις καταβάλλονταν για πολλές δεκαετίες σε συνδικαλιστικά στελέχη. Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου «η σύνταξη αυτή -που χορηγείται από το επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ- χρηματοδοτείται με ποσοστό επί των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται στο ΙΚΑ».

Στην ουσία υπήρχαν συνδικαλιστές που μπορούσαν τελικά να βρεθούν με τρεις συντάξεις: την κύρια σύνταξη από το Ταμείο τους, την επικουρική από τον ασφαλιστικό φορέα του κλάδου τους και μία «επιπλέον» επικουρική από το συγκεκριμένο Ταμείο. Μάλιστα πληροφορίες ανέφεραν πως η σύνταξη αυτή κυμαινόταν από 200 έως 600 ευρώ, ενώ ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να έφτανε και τα 1.000 ευρώ.

Όπως τονίζει το υπουργείο Εργασίας «η παραπάνω απόφαση, επιβεβλημένη στο πλαίσιο του αναγκαίου εξορθολογισμού του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, θα επιφέρει αφενός εξοικονόμηση πόρων, αλλά κυρίως συνιστά μια απόφαση δικαιοσύνης και ισότητας που συνεισφέρει στην ενδυνάμωση του κύρους και της αξιοπιστίας του συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα μας».

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο επικουρικό ταμείο -το οποίο έχει υπαχθεί στο ΙΚΑ- καταβάλλει συντάξεις σε περίπου 4.000 άτομα. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι ασφαλισμένοι συνδικαλιστικά στελέχη, αλλά καλύπτονται από τον εν λόγω φορέα αλλά και υπάλληλοι Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων (αφορά στον ιδιωτικό τομέα κ.ά). Οπως ήδη αναφέρθηκε, το κονδύλι για τις συντάξεις αυτές που διατίθενται κάθε χρόνο φτάνει τα 11.5 εκατομμύρια ευρώ.


ΓΣΕΕ: ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ

Είχαμε ζητήσει κατάργηση της ρύθμισης


«Άνθρακες ο θησαυρός» τονίζει η ΓΣΕΕ, αναφερόμενη στην απόφαση του υπουργού Εργασίας, Ιω. Βρούτση, να καταργήσει με νομοθετική ρύθμιση τις συντάξεις που δίδονταν σε συνδικαλιστικά στελέχη. Η Συνομοσπονδία κάνει λόγο για «φανφαρόνικες ενέργειες και επικοινωνιακές τυμπανοκρουσίες για θέματα ανύπαρκτα, που δεν αφορούν τους εν ενεργεία συνδικαλιστές».

Όπως επισημαίνει η ΓΣΕΕ, τέτοιου είδους συντάξεις εισπράττουν μόνο μερικές δεκάδες παλαιοί συνδικαλιστές πριν το 1999, ενώ το συνδικαλιστικό κίνημα έχει από μόνο του ζητήσει την κατάργησή τους εδώ και 30 χρόνια.

«Η θέση των συνδικάτων είναι απόλυτη και ξεκάθαρη από το Συνέδριο της ΓΣΕΕ το 1982 για κατάργηση αυτής της απαράδεκτης ρύθμισης», σημειώνει η ΓΣΕΕ και προσθέτει: «Aνθρακες ο θησαυρός του κ. υπουργού. Θα ήταν καλύτερα να επιδεικνύει τον ίδιο ζήλο και την ίδια ευαισθησία υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα των εργαζόμενων και των συνταξιούχων και όχι να προσχωρεί σε όλα όσα απαιτεί η τρόικα για την Εθνική Σύμβαση, τον κατώτερο μισθό, τις ασφαλιστικές και εργασιακές ανατροπές.

Οι απεργίες και οι αγώνες των συνδικάτων ενάντια στις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές δεν πρόκειται να υποσταλούν από τέτοιου είδους στοχοποιήσεις και συκοφαντικές επιθέσεις».

Από την πλευρά της η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος αναφέρει με ανακοίνωσή της πως «η ρύθμιση αυτή δεν αφορά τον χώρο των δημοσίων υπαλλήλων, αφού κανένα συνδικαλιστικό στέλεχος σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο όργανο δεν εισέπραξε ειδική σύνταξη λόγω συνδικαλιστικής ιδιότητας, αφού όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν ίσα δικαιώματα».

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.