14 Σεπτεμβρίου 2012

08:44
ΝΑ πληρώσει στο ακέραιο τους κατόχους του «ακούρευτου» ομολόγου του ΟΣΕ, ύψους 190 εκατ. ευρώ, το οποίο έληγε χθες, αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση,

Η απόφαση αυτή δημιουργεί σοβαρό ηθικό ζήτημα για τους εγχώριους ομολογιούχους (τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, ιδιώτες μικρο-ομολογιούχους, νοσοκομεία, πανεπιστήμια και άλλους δημόσιους φορείς) που ακόμα κι αν αρνήθηκαν να ενταχθούν στο «κούρεμα», τελικά δεν το απέφυγαν, καθώς κατέστη υποχρεωτικό για αυτούς.

Το χρεόγραφο του ΟΣΕ υπόκειται σε αλλοδαπό (γαλλικό) δίκαιο και βρισκόταν κατά το μεγαλύτερο μέρος στο χαρτοφυλάκιο ολλανδικής τράπεζας. Οι ομολογιούχοι συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών κρατικών τίτλων (PSI) και οι οποίοι συνολικά είχαν στα χέρια τους ομόλογα και δάνεια (με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου) συνολικής αξίας 6,4 δισ. ευρώ. Η συνεδρίαση, στη διάρκεια της οποίας οι κάτοχοι του ομολόγου του ΟΣΕ απέρριψαν κατά συντριπτική πλειοψηφία την εθελοντική απομείωσή του, είχε συγκληθεί στις 27 Μαρτίου.

Η χώρα μας θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με το δίλημμα αν θα πληρωθούν κανονικά οι κάτοχοι ομολόγου αλλοδαπού δικαίου τον ερχόμενο Απρίλιο, οπότε λήγει ακόμα ένας τίτλος του ΟΣΕ, ονομαστικής αξίας 412,5 εκατ. ευρώ.

πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.