19 Ιουλίου 2012

08:46
Ενιαίο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ, μεγαλύτερο "κούρεμα" στο εφάπαξ, επανεξέταση όλων των κοινωνικών επιδομάτων από μηδενική βάση, κατάργηση φοροαπαλλαγών και συγχωνεύσεις ή κλείσιμο φορέων του Δημοσίου, περιλαμβάνει το "μπάλωμα" των 4 δισ. ευρώ που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο για να καλύψει το κενό που υπάρχει στα μέτρα που ζητά η Τρόικα για τη διετία 2013 - 2014.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, διαπιστώθηκε ότι ο φάκελος που είχε ετοιμάσει ο υπουργός Οικονομικών, με βάση τη μελέτη του ΚΕΠΕ και τις προτάσεις των υπόλοιπων υπουργών της κυβέρνησης, περιλαμβάνει παρεμβάσεις ύψους 7,5 - 8 δισ. ευρώ. Συνεπώς έπρεπε να καλυφθεί η απόσταση μέχρι τα 11,5 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Στη σύσκεψη συμφωνήθηκαν τελικά οι κατευθύνσεις που θα έχει αυτό το συμπληρωματικό πακέτο, αλλά χωρίς να υπάρξει πλήρης αποσαφήνιση των μέτρων.

Άλλωστε, ο μεγάλος πονοκέφαλος της κυβέρνησης δεν είναι να μαζέψει το συγκεκριμένο ποσό, αλλά να διασφαλίσει, όσο είναι δυνατόν, ότι την επόμενη εβδομάδα η τρόικα δεν θα απορρίψει τη λίστα με τις προτεινόμενες περικοπές. Για το λόγο αυτό, όπως λένε στο οικονομικό επιτελείο, η διαβούλευση για τα μέτρα θα συνεχιστεί για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμα και μάλιστα δεν αποκλείεται να συμμετέχουν σε αυτήν και οι εκπρόσωποι των δανειστών μας.

Τα κυριότερα σενάρια για την συμπλήρωση της λίστας των περικοπών, είναι η καθολική εφαρμογή ενός ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μειώσεις αποδοχών στις περισσότερες περιπτώσεις, η κατάργηση δημόσιων οργανισμών και η περαιτέρω μείωση του αριθμού των συμβασιούχων, η επανεξέταση όλων των κοινωνικών και προνιακών επιδομάτων, η προώθηση των "ώριμων" αποκρατικοποιήσεων, η ραγδαία μείωση των φοροαπαλλαγών καθώς και το "ψαλίδισμα" σε συντάξεις και εφάπαξ αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό από τους αρχικούς σχεδιασμούς.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης βρίσκεται ουσιαστικά στον αέρα αφού κανείς δεν είναι σίγουρος για τις προθέσεις της τρόικας, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα φετινά μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ, τα οποία εκκρεμούν ακόμα. Μεταξύ αυτών είναι οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, για τις οποίες η κυβέρνηση έχει πει ότι θέλει να τις αποφύγει και να τις αντικαταστάσει με ισοδύναμα μέτρα, αλλά κάτι τέτοιο απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των κ.κ. Μορσ, Τόμσεν και Μαζούχ.

Το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί, παράλληλα, να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% ώστε να τονώσει τον κλάδο και να φρενάρει την ύφεση. Αλλά και πάλι χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, η οποία θα πρέπει να πειστεί ότι μία τέτοια κίνηση δεν δημιουργεί δημοσιονομικό κενό αφού οι απώλειες στα έσοδα από τη μείωση του ΦΠΑ, θα αντικατασταθούν από την αύξηση της κατανάλωσης και του τζίρου.

Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει τη "γραμμή" άμυνας και για τις πιέσεις των εταίρων μας περί έκτακτων μέτρων με αφορμή την απόκλιση του προϋπολογισμού. Το βασικό επιχείρημα του υπουργείου είναι ότι αφού αποκλειστικός υπεύθυνος για την τρύπα στον προϋπολογισμό είναι η ύφεση, τότε θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα το περιθώριο να διορθώσει την απόκλιση σε 2-3 χρόνια.


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.