13 Μαΐου 2012

15:09


ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

noikonomou@ekdotiki.gr

Ανδρας, σχετικά νέος που στο παρελθόν έχει ψηφίσει και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι το προφίλ του ψηφοφόρου της Χρυσής Αυγής, που με τα υψηλά ποσοστά που πέτυχε την περασμένη Κυριακή αλλά και τις πρώτες προκλητικές δημόσιες εμφανίσεις στελεχών της προκάλεσε συζητήσεις εντός, αλλά και εκτός Ελλάδας.

Ολα σχεδόν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης σχολίασαν αρνητικά την είσοδο του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου στη Βουλή, ενώ στην Ελλάδα μόνο μετά τις εκλογές και το 6,97% του κόμματος άρχισε η κοινή γνώμη να ασχολείται ουσιαστικά με το φαινόμενο «Χρυσή Αυγή». Το περιστατικό με το «εγέρθητω», όπου την ημέρα των εκλογών ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να σηκωθούν όρθιοι ως ένδειξη σεβασμού προς τον κ. Μιχαλολιάκο, καθώς και άλλα ευτράπελα που ακολούθησαν, έδωσαν την πρώτη αφορμή.

Ποιο είναι το προφίλ του ψηφοφόρου της Χρυσής Αυγής; Ενδεικτικά είναι δύο περιστατικά. Το πρώτο συνέβη την περίοδο του Πάσχα στη Χαλκιδική, μια περιοχή που θεωρείται ιδιαίτερα παραδοσιακή για τη ΝΔ. Εκεί λοιπόν η δράση της Χρυσής Αυγής ήταν έντονη από τότε. Το κόμμα είχε ιδρύσει γραφεία στα Μουδανιά και τον Πολύγυρο, στο facebook υπήρχε μεγάλη κινητικότητα από τους φίλους και τους οπαδούς του, ενώ το βράδυ της Ανάστασης σε πολλές εκκλησίες της Χαλκιδικής πετάχτηκαν φέιγ βολάν με συνθήματα υπέρ της Χρυσής Αυγής και κατά των διεφθαρμένων πολιτικών.

Το δεύτερο περιστατικό το διηγούνταν «γαλάζιος» παράγοντας που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στην περιοχή του Λαγκαδά, μια περιοχή όπου επίσης η ΝΔ διαθέτει πολύ ισχυρά ερείσματα. Εκεί λοιπόν η μόνιμη επωδός που ακουγόταν από ανθρώπους πενήντα και πάνω, σε οικογένειες που ψήφισαν παραδοσιακά ΝΔ, ήταν η εξής: «Εγώ μάλλον θα το ρίξω στη ΝΔ, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να πείσω τα παιδιά μου να το κάνουν. Αυτοί θα το ρίξουν στη Χρυσή Αυγή». Δεν είναι τυχαίο ότι η δυναμική της Χρυσής Αυγής υπήρχε ήδη από την αρχή της χρονιάς, εξέφραζε μια θολή αλλά κάθετη αντίδραση στα δύο μεγάλα κόμματα και απαξίωση του πολιτικού συστήματος και εκδηλωνόταν σε περιοχές με συντηρητικά πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, όπως είναι η Χαλκιδική και ο Λαγκαδάς.

Τα στατιστικά στοιχεία

Οπως προκύπτει από τα exit polls που δημοσιοποιήθηκαν την ημέρα των εκλογών, αλλά και από έρευνες που έγιναν στη Βόρεια Ελλάδα, οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής είναι κυρίως άνδρες. Τα στατιστικά στοιχεία μιλούν από μόνα τους: 9,1% των ανδρών ψήφισαν Χρυσή Αυγή και μόλις 2,5% των γυναικών. Καθόλου τυχαίο και το γεγονός ότι μέχρι στιγμής σε καμία δημόσια εμφάνιση του κόμματος δεν συμμετείχε κάποια γυναίκα, καθώς όλα τα πρόσωπα που εμφανίστηκαν ως εκπρόσωποί του είναι άνδρες. Το ίδιο ισχύει και για τους βουλευτές που εκλέχτηκαν: μόλις μια γυναίκα εκλέχτηκε (από τους 21 εκλεγέντες) και αυτή είναι η σύζυγος του αρχηγού του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου, Ελένη Ζαρούλια.

Οσον αφορά στην εκτίμηση ότι οι νεαρές ηλικίες έδωσαν υψηλά ποσοστά στη Χρυσή Αυγή, αυτή φαίνεται ότι μόνο εν μέρει στέκει. Σύμφωνα με τα exit polls που έγιναν στη Θεσσαλονίκη, στις ηλικίες από 18-35 χρόνων η Χρυσή Αυγή, που πανελλαδικά συγκέντρωσε 6,97%, έλαβε περίπου 5%, όσο και στις ηλικίες από 56 ετών και πάνω. Αντίθετα, εμφανώς πιο υψηλά είναι τα ποσοστά της στις μεσαίες ηλικίες (από 35 έως 55 χρόνων), όπου πέτυχε εκλογικά νούμερα που ξεπερνούν κατά πολύ το πανελλαδικό ποσοστό της.

Οσον αφορά στο πολιτικό παρελθόν των ψηφοφόρων της, αυτό είναι μάλλον σύνθετο, καθώς, σύμφωνα με τα exit polls, έχουν ψηφίσει σχεδόν εξίσου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και ΛΑΟΣ. Το τωρινό ποσοστό της Χρυσής Αυγής, που θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2009 είχε συγκεντρώσει 0,29%, προήλθε κατά 14% από τους ψηφοφόρους που το 2009 είχαν επιλέξει τη ΝΔ και κατά 12% από τους αντίστοιχους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ είχε πριν από δυόμισι χρόνια υψηλότερο ποσοστό από τη ΝΔ (43,9% έναντι 33,5%) προκύπτει ότι το 6,97% που πέτυχε η Χρυσή Αυγή την περασμένη Κυριακή προέρχεται σε απόλυτα νούμερα περισσότερο από το ΠΑΣΟΚ απ' ό,τι από τη ΝΔ. Επίσης 8% των ψηφοφόρων της δηλώνουν ότι το 2009 είχαν ψηφίσει το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη.

http://www.agelioforos.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.