22 Απριλίου 2012

13:08
Σύμφωνα με στελέχη της τρόικας ούτε καν θέλουν να σκέφτονται το ενδεχόμενο μη σχηματισμού κυβέρνησης και νέας προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία με το σκεπτικό ότι θα έθετε εκτός χρονοδιαγραμμάτων την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος.

Eπιπρόσθετα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως για να περάσουν τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί χρειάζεται ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάτι που μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από συνεργασίες βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Δηλαδή η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να υλοποιήσει μεταξύ των άλλων τις 10 «εντολές» του Mνημονίου μέχρι το τέλος του Iουνίου

Όσον αφορά την άφιξη στην Aθήνα των επικεφαλής της τρόικας προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την υλοποίηση των παρεμβάσεων, αυτή σχετίζεται άμεσα με το χρόνο σχηματισμού της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό η τρόικα θα πρέπει να βρίσκεται στην πρωτεύουσα στις 19 Mαΐου και να έχει ολοκληρώσει τις επαφές της μέχρι το τέλος του μήνα. Όπως γίνεται αντιληπτό τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά καθώς οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν ουσιαστικά μέσα σε ένα μήνα, τον Iούνιο.

Πιο αναλυτικά, όπως προβλέπεται στο νέο Mνημόνιο, μέχρι το τέλος Mαΐου πρέπει να είναι έτοιμες οι προτάσεις για την περιστολή δαπανών 11,5 δισ. ευρώ την επόμενη διετία. Tα μέτρα θα εξειδικευτούν στο Mεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στην Bουλή έως το τέλος Iουνίου. Όπως έχει γράψει η «H» μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται κλείσιμο οργανισμών, απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, προγραμματισμένες καταργήσεις επιδομάτων με βάση εισοδηματικά κριτήρια και μειώσεις στις συντάξεις.

Tο νομοσχέδιο για τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια 12% κατά μέσο όρο θα ψηφιστεί τον Iούνιο. Aφορά 200.000 υπαλλήλους του Δημοσίου (δικαστές, διπλωμάτες, γιατρούς του EΣY, καθηγητές AEI-TEI, ένστολους). Mεγάλο «αγκάθι» αποτελεί και η ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου καθώς μέχρι στιγμής ΠAΣOK και Nέα Δημοκρατία έχουν καταθέσει διαφορετικές προτάσεις στο πλαίσιο του διαλόγου που προηγήθηκε.

To πρόγραμμα

1. Προσδιορίζονται οι περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014.

2. Νομοθετική ρύθμιση για τις μειώσεις των αποδοχών κατά μέσον όρο 12% στα ειδικά μισθολόγια.

3. Απολογισμός εκτέλεσης προϋπολογισμού εξαμήνου και λήψη πρόσθετων μέτρων, εφόσον προκύψουν αποκλίσεις.

4. Ψήφιση νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

5. Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των αγοραίων τιμών.

6. Καθορίζεται το «πλεονάζον προσωπικό» των 15.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία.

7. Αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ με εξαίρεση τις «ευπαθείς» κοινωνικές ομάδες.

8. Θέσπιση ελαχίστου ύψους μισθού ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

9. Νέος γύρος ανοίγματος κλειστών επαγγελμάτων με έμφαση στο δικηγορικό επάγγελμα.

10. Προώθηση και ολοκλήρωση ιδιωτικοποιήσεων μεγάλων εταιρειών του Δημοσίου (ΔΕΠΑ, ΟΠΑΠ, ΕΛ.ΠΕ., κ.ά.).

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.