6 Φεβρουαρίου 2012

21:26
Η Αθήνα, η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη περιλαμβάνονται στη μεγάλη λίστα των ευρωπαϊκών πόλεων όπου θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο διαδηλώσεις κατά της αμφιλεγόμενης διεθνούς συνθήκης ACTA κατά της πειρατείας.

Η Ελλάδα είναι μία από τις 22 ευρωπαϊκές χώρες που υπέγραψαν τον περασμένο μήνα τη συνθήκη, η οποία έχει στόχο τον διεθνή εναρμονισμό των κανόνων για τη διαδικτυακή πειρατείας και άλλα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως τα λεγόμενα προϊόντα «μαϊμού».

Πολλοί θεωρούν ότι η συνθήκη είναι προϊόν μη δημοκρατικών διαδικασιών και περιστέλλει τις διαδικτυακές ελευθερίες.

Σύμφωνα με τον ακτιβιστικό δικτυακό τόπο Stopp ACTA, περίπου 100 διαδηλώσεις προγραμματίζονται για το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου.

Στην Ελλάδα, διαδηλώσεις προγραμματίζεται να ξεκινήσουν στις 5 το απόγευμα στην Πλατεία Γεωργίου της Πάτρας, την πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα και την Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Η υπογραφή της ACTA ήταν ένας από τους λόγους που οι «χακτιβιστές» της οργάνωσης Anonymous επιτέθηκαν στο δικτυακό τόπο του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης πριν από τέσσερις μέρες.

Η συνθήκη πιθανότατα θα απορριφθεί τελικά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρόλα αυτά έχει προκαλέσει εκτεταμένες αντιδράσεις σε χώρες της ΕΕ.

Η διαδικτυακή πρωτοβουλία για τη συλλογή υπογραφών έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 1,75 εκατομμύρια υποστηρικτές.

Η τελευταία διαδήλωση κατά της ACTA πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Σλοβενία με τη συμμετοχή περίπου 2.000 ατόμων. Το εντυπωσιακό είναι ότι στήριξη στους διαδηλωτές έδωσε η πρεσβευτής της Σλοβενίας στην Ιαπωνία, Χελένα Ντρνόβσεκ Ζόρκο, η οποία παραδέχτηκε εκ των υστέρων ότι δεν είχε πλήρη επίγνωση του θέματος όταν υπέγραψε τη συνθήκη τον περασμένο μήνα.

Σε μακροσκελή της ανακοίνωση, η Ζόρκο δηλώνει ότι η ACTA έρχεται σε αντίθεση με τις πολιτικές της πεποιθήσεις και απειλεί τις διαδικτυακές ελευθερίες.

Στην Πολωνία, όπου επίσης πραγματοποιήθηκαν ογκώδεις διαμαρτυρίες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τελικά δεν θα επικυρώσει τη συνθήκη, αναγνωρίζοντας ότι δεν υπήρξε επαρκής δημόσιος διάλογος.

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Πηγή : Zougla online

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.