6 Φεβρουαρίου 2012

22:27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Προκόπης Γιόγιακας

Αναδασώσεις συνδυασμένες με φωτοβολταϊκά πάρκα, νέοι αυτοκινητόδρομοι στην Αττική, ζεύξη Σαλαμίνας, περισσότερες βάσεις για την κρουαζιέρα στο Φάληρο και το Λαύριο, αλλά και επεμβάσεις στο κέντρο της πόλης - όπως η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου - είναι οι νέες κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά το πάγωμα του οριστικού κειμένου για το Ρυθμιστικό της Αθήνας που είχε παρουσιαστεί στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, επιχειρεί να βάλει τη σφραγίδα του στο νέο κείμενο λαμβάνοντας υπόψη, όπως λέει στα «ΝΕΑ», την οικονομική συγκυρία και στοχεύοντας στην έξοδο από την κρίση.

Τα δεδομένα πλέον αλλάζουν και, όπως επισημαίνουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, η πόλη δεν μπορεί να είναι αποκομμένη από την παραγωγή. Επίσης ξεκαθαρίζουν ότι το Ρυθμιστικό δεν είναι μόνο θέμα των αρχιτεκτόνων, αλλά και ζήτημα του επιχειρηματικού κόσμου. «Το νέο Ρυθμιστικό είναι γενναιόδωρο για τη βιομηχανία - βιοτεχνία, η οποία συντηρείται με όρους ακόμη και μέσα στην πόλη», λένε.

Οι αυτοκινητόδρομοι. Στο κείμενο του Ιουλίου προτεινόταν η αποφυγή της κατασκευής νέων αυτοκινητοδρόμων στην Αττική, με το σκεπτικό ότι θα επέτειναν το φαινόμενο της αστικής διάχυσης. Τώρα η κατασκευή τους είναι βέβαιη και απομένει να ξεκαθαριστεί η έκτασή τους, αλλά και το πώς θα γίνει η απευθείας σύνδεση του Ελληνικού με το αεροδρόμιο (δηλαδή είτε μέσω της αναβάθμισης της Βάρης - Κορωπίου ή μέσω της κατασκευής σήραγγας).

Από το υπουργείο Υποδομών υποστηρίζουν ότι θα κατασκευαστούν στο 40% του αρχικού σχεδιασμού (τα 62 χιλιόμετρα που ανακοινώθηκαν αρχικά το 2009 θα μειωθούν σε περίπου 25 χιλιόμετρα).

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος λένε ότι θα φέρουν το Ρυθμιστικό ως νομοσχέδιο στη Βουλή. Περί τα μέσα Φεβρουαρίου το σχέδιο νόμου αναμένεται να παρουσιαστεί για μια πρώτη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος βλέπει θετικά το σχέδιο της Αρχιεπισκοπής για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην Πεντέλη σε έκταση 3.500 στρεμμάτων της Μονής Πεντέλης - μαζί με αναδάσωση περίπου 19.500 στρεμμάτων. Το σχέδιο, πάντως, έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στην περιοχή και έχει συσταθεί Συντονιστική Επιτροπή κατά των Φωτοβολταϊκών στο Πεντελικό.

Την ίδια ώρα, στόχος του Ρυθμιστικού είναι η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην περιοχή της Αττικής. Η κατεύθυνση για την Αθήνα είναι η εγκατάσταση μικρών μονάδων να γίνεται στα νοικοκυριά, για να αποφευχθεί η διασπορά τους στον χώρο, ο οποίος στην Αττική είναι πολύτιμος.

Η Πανεπιστημίου. Μέσα στον επόμενο μήνα έχει προγραμματιστεί να ανακοινωθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάπλαση του κεντρικού άξονα της Αθήνας. Τη χρηματοδότηση του διαγωνισμού αναλαμβάνει το Ιδρυμα Ωνάση. Η έναρξη του έργου υπολογίζεται να γίνει σε περίπου 14 μήνες.

Το νέο Ρυθμιστικό επαναφέρει την πρόταση του Αντώνη Τρίτση για πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου. Το σχέδιο προβλέπει από την Πανεπιστημίου να διέρχονται μόνο η γραμμή τραμ (σε μια διπλή λωρίδα επτά μέτρων), ποδήλατα και πεζοί, ενώ η κίνηση των λεωφορείων σχεδιάζεται να διοχετευτεί στην Ακαδημίας και τη Σταδίου.

Η επέκταση - σε πρώτη φάση - προβλέπεται να φθάσει από το Σύνταγμα έως την Πλατεία Αιγύπτου (Πεδίον τού Αρεως). Η δεύτερη φάση του σχεδίου προβλέπει την επέκταση σε άξονα ροής τραμ, πεζών και ποδηλάτων έως τα Ανω Πατήσια.

Από τον σχεδιασμό αποκλείεται η χρήση Ι.Χ. αυτοκινήτων.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.