15 Ιανουαρίου 2012

00:20


Μπορεί να παλεύει, εδώ και 20 χρόνια, να κατασκευάσει τον βασικό σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη, μπορεί η Πελοπόννησος να έχει μείνει ακόμα στην εποχή του Χαρίλαου Τρικούπη, αλλά ο ΟΣΕ έχει 9.000 ευρώ για να αποκτήσει ένα κάθισμα μηχανοδηγού!

Το ποσό αυτό είναι ακριβές, αφού ο οργανισμός διενήργησε ανοιχτό διαγωνισμό με θέμα «κάθισμα μηχανοδηγού πλήρες», με προϋπολογισμό δαπάνης 9.040,0 ευρώ. Πιθανόν ο ΟΣΕ μπέρδεψε τις αμαξοστοιχίες InterCity με το κόκπιτ ενός μαχητικού F-16. Μάλλον στον οργανισμό διέφυγε ότι οι αμαξοστοιχίες δεν μπορούν να υπερβούν, στην καλύτερη περίπτωση, τα 160 χλμ. την ώρα, όταν ένα μαχητικό αεροσκάφος, για να απογειωθεί, κινείται με ταχύτητα 375 χλμ. την ώρα.

Πέρα από το «ακριβοθώρητο» κάθισμα, ο ΟΣΕ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχουν να αντιμετωπίσουν σωρεία προβλημάτων το 2012. Το πλάνο εξυγίανσης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τυγχάνει συνεχών ενστάσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Βασική αιτία αποτελεί η μεταβίβαση τροχαίου υλικού και ακινήτων μεταξύ του ομίλου ΟΣΕ και του Δημοσίου, αλλά και η διαγραφή χρεών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ. Η Ε.Ε. θεωρεί τις ενέργειες αυτές «παράνομες κρατικές ενισχύσεις», με αποτέλεσμα η περίπτωση της σιδηροδρομικής εταιρίας να θυμίζει κρατική Ολυμπιακή.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το σχέδιο εξυγίανσης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στηρίζεται αποκλειστικά σε μειώσεις προσωπικού και δαπανών, χωρίς να εξετάζει σε ικανοποιητικό βαθμό εάν η εταιρία έχει άλλα προβλήματα αποτελεσματικότητας που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Πάντως, χθες, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών συναντήθηκε με τον υπουργό Υποδομών Μάκη Βορίδη. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέφρασαν στον υπουργό Υποδομών τη δυσαρέσκειά τους για το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας και τη μείωση των αποδοχών τους.

Παράλληλα, τάχθηκαν κατά της ιδιωτικοποίησης της επισκευαστικής βάσης του ΟΣΕ. Μάλιστα, υποσχέθηκαν στον κ. Βορίδη ότι θα του παραδώσουν οικονομοτεχνική μελέτη, η οποία θα καταδεικνύει τη βιωσιμότητα της συγκεκριμένης επιχειρησιακής λειτουργίας του οργανισμού. Για την επισκευαστική βάση του ΟΣΕ είχε αναπτυχθεί φημολογία ότι μπορεί να ενδιαφερόταν η γαλλική Alstom.


Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.