13 Ιανουαρίου 2012

08:10
του Φώτη Κόλλια

Φόρμουλα για την «ανάσταση» των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αναζητεί μέχρι τέλος του μήνα το υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), παράλληλα με την συμμετοχή της τελευταίας στη χρηματοδότηση των πέντε οδικών αξόνων που εκτελούνται με συμβάσεις παραχώρησης.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να εξαγγέλλει νέα, κρίσιμα, ΣΔΙΤ που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια ουδεμία σχετική σύμβαση υπεγράφη. Επί σχεδόν πέντε χρόνια λειτουργίας του θεσμού έχει υπογραφεί μόνο μία σύμβαση που αφορούσε την κατασκευή 7 πυροσβεστικών σταθμών οι οποίοι και παραδίδονται σταδιακά.

Οι διαδικασίες φτάνουν μέχρι την επιλογή αναδόχου, σε έργα λιγότερο πολύπλοκα από τη διαχείριση απορριμμάτων όπως η κατασκευή σχολείων και δικαστικών μεγάρων.

Οι συμβάσεις δεν υπογράφονται, αφού οι ανάδοχοι αδυνατούν να βρουν τράπεζα που θα τους δώσει τη χρηματοδότηση. Το μοντέλο των ΣΔΙΤ προβλέπει πως οι ιδιώτες αναλαμβάνουν την κατασκευή ή διαχείριση υποδομών με δικά τους κεφάλαια, ενώ το δημόσιο καταβάλλει προσυμφωνημένο μίσθωμα.

Μέχρι τώρα έχουν επιλεγεί ανάδοχοι για έργα όπως το πρώτο πακέτο 14 σχολείων στην Αττική (75 εκατ. ευρώ με ανάδοχο την κοινοπραξία ΑΤΕΣΕ - Δομική Κρήτης ), το δεύτερο πακέτο σχολείων στην πρωτεύουσα (η J&P ΑΒΑΞ), αντίστοιχο έργο για 16 σχολεία στην Θεσσαλονίκη (85,5 εκατ. ευρώ με ανάδοχο την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).

Έχουν επίσης προεπιλεγεί οι υποψήφιοι για τη διαχείριση απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία, ενώ έχουν κατατεθεί προσφορές για το σύστημα τηλεματικής και διαχείρισης εισιτηρίων του ΟΑΣΑ.

Σύμβαση δεν έχει υπογραφεί, πάντως. Μόνο από τα κτιριακά έργα που βαλτώνουν η αγορά χάνει περί τα 400 – 500 εκατ. ευρώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.