3 Δεκεμβρίου 2011

21:46
Για τους σταθμούς του Μετρό

Είναι μία σύμβαση η οποία αφορά επτά ήδη κατασκευασμένους σταθμούς. Υπάρχει μία απόφαση της επταμελούς Ανώτατης συνθέσεως του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία λέει ότι όλα είναι κανονικά. Η σύμβαση αυτή έχει περάσει όλη την νόμιμη διαδικασία του Ελληνικού Κοινοβουλίου, υπάρχουν δύο εκθέσεις ιδιωτικών Τεχνικών Συμβούλων που λένε ότι το έργο δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Σε περίπτωση που δεν προχωρήσει υπάρχει κίνδυνος απεντάξεων των έργων του ΜΕΤΡΟ αυτών που ήδη έχουν κατασκευαστεί, με αποτέλεσμα να χάσουν τα 435 εκατομμύρια από την απένταξη αυτή. Και επίσης κάθε ημέρα που το έργο δεν ανοίγει, χάνουμε 180 χιλιάδες ευρώ από εισιτήρια και 160 χιλιάδες επιβάτες δεν εξυπηρετούνται. Επειδή η Siemens είναι μία εταιρεία που πράγματι έχει πληγώσει την Ελληνική κοινωνία και το Ελληνικό Δημόσιο με την συμπεριφορά της και όχι μόνο, μένει ένα ζήτημα το οποίο είναι πως θα αποκαταστήσει τη σχέση της με την Ελληνική Πολιτεία, αποζημιώνοντας για τη συμπεριφορά της αυτή. Η αποζημίωση αυτή δεν συνδέεται άμεσα με την συγκεκριμένη σύμβαση. Δεν είναι η σύμβαση αυτή η οποία ήταν επιλήψιμη. Άλλες συμβάσεις έχουν θέματα. Θέλω να διευκρινίσω ότι οι χρόνοι σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις που ανελήφθησαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, είναι πάρα πολύ άμεσοι. Δηλαδή ή η Siemens θα καταλήξει σε μία αποζημιωτική ή εν πάση περιπτώσει αποκαταστατική ρύθμιση προς το Ελληνικό Δημόσιο, ή από εκεί και πέρα το Ελληνικό Δημόσιο θα κινηθεί εναντίον της Siemens, ανεξαρτήτως όμως της συμβάσεως αυτής.

Αυτό που μένει να γίνει είναι μέσα στο άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή μιλώ για τις επόμενες 10 ημέρες, να ακούσω την απόφαση και της Κυβέρνησης και της Siemens ως προς το ζήτημα αυτό των αποκαταστατικών ρυθμίσεων και από εκεί και πέρα να δοθεί η εντολή, γιατί δεν θα υπογράψει την σύμβαση ο Υπουργός. Η σύμβαση υπογράφεται με το ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, επομένως θα την υπογράψει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. Να δοθεί όμως η πολιτική εντολή στον Διευθύνοντα Σύμβουλο να προχωρήσει στη σύμβαση.
Κατά τους συμβατικούς όρους, χρειάζονται 24 μήνες. Εμείς εκείνο το οποίο θα ζητήσουμε είναι η παράδοση να γίνει γρηγορότερα. Δηλαδή να αρχίσουν να παραδίδονται οι σταθμοί αν είναι δυνατόν και μέσα στο επόμενο πεντάμηνο.

Απελευθέρωση των Ταξί

Ανάμεσα σε μία απελευθέρωση που λέει ότι όποιος θέλει, όποτε θέλει παίρνει μία άδεια ταξί γιατί έχει υποβάλει μία αίτηση και παίρνει μία άδεια ταξί δηλαδή με απελευθέρωση χωρίς όρους, χωρίς κανόνες, χωρίς ρυθμίσεις, χωρίς κριτήρια, και σε μία αγορά η οποία είναι κλειστή, θα επιλέξουμε μία ρύθμιση η οποία θα λαμβάνει υπόψη της μια σειρά από ενδιάμεσα κριτήρια, που μπορούν να διαμορφώσουν και να ρυθμίσουν αποτελεσματικά την συγκεκριμένη αγορά.

Στο κείμενο του κ. Ρέππα εκείνο που έχω δει, είναι ένα αρκετά επεξεργασμένο κείμενο, θα σας έλεγα ότι οι σκέψεις οι δικές μου είναι κοντά,. Είναι πιο κοντά, ας το πω, προς την λύση που έχει επεξεργαστεί ο κ. Ρέππας.

Εμένα οι μεγάλες ιδεολογικές τοποθετήσεις στην παρούσα φάση να σας πω, δεν με ενδιαφέρουν νομίζω ότι είναι πολύ κλειδωμένη η Ελληνική Κοινωνία για να καθόμαστε τώρα να συζητάμε ιδεολογικά ζητήματα. Χρειαζόμαστε ρυθμίσεις οι οποίες να είναι ευαίσθητες, ισορροπημένες κατά το δυνατόν και να λύνουν αποτελεσματικά τα θέματα.

Θέλω να ελπίζω ότι μέσα στο επόμενο 15νθήμερο θα έχω έτοιμη την πρόταση νόμου.

Κατάληψη εργαζομένων στην ΥΠΑ

Οι εργαζόμενοι μέχρι στιγμής έχουν φερθεί με μεγάλη ευαισθησία και αυτοσυγκράτηση σε μία σειρά από ζητήματα παρότι θίγονται και επομένως αυτό το οποίο πρέπει να ειπωθεί, και αυτή η κατάληψη (στην ΥΠΑ) η οποία έχει γίνει είναι μία κατάληψη που εκδηλώνει μεν έντονα την αντίθεση και δεν δημιουργεί και θέλω να το πω αυτό, δεν δημιουργεί προβλήματα στις αερομεταφορές.

Έχω μία προσέγγιση η οποία σας ξαναλέω είναι αυστηρά ορθολογική και οικονομική. Δεν είναι μία προσέγγιση του «τι να κάνουμε; ξέρω ‘γώ οι καημένοι οι εργαζόμενοι που… και τα λοιπά». Δεν μιλάω πάνω σε αυτό. Εγώ λοιπόν τι λέω; Πρώτον οι μισθοί των εργαζομένων στην ΥΠΑ δεν βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Βαρύνουν πρωτίστως, και κυρίως, κατά το μεγάλο τους μέρος το Eurocontrol. Επομένως δεν υπάρχει ένα ζήτημα δημοσιονομικό εδώ. Αυτό λοιπόν είναι καλό να το ξέρουμε, όταν συζητάμε για οικονομία. Οικονομία θα κάνουμε στο Eurocontrol. Οικονομία δεν θα κάνουμε στον κρατικό Προϋπολογισμό. Λοιπόν πρώτο ζήτημα αυτό. Δεύτερο ζήτημα. Η ΥΠΑ φέρνει έσοδα στο κράτος. Είναι από αυτές τις υπηρεσίες οι οποίες έχουν κατ’ εξοχήν ανταποδοτικότητα. Διότι με την παροχή αυτής της υπηρεσίας που κάνει η Υπηρεσία της Πολιτικής Αεροπορίας έχουμε ουσιαστικά υπερπτήσεις και παίρνουμε έσοδα από τις υπερπτήσεις. Τρίτον: Η συγκεκριμένη Υπηρεσία είναι η Υπηρεσία της οποίας οι άνθρωποι που φεύγουν δεν είναι δυνατόν να αναπληρωθούν με μετατάξεις. Γιατί είναι ειδικευμένο προσωπικό για το οποίο απαιτείται πάρα πολύς χρόνος για την εκπαίδευση του.

Εφεδρεία στις ΔΕΚΟ Μεταφορών

Στις ΔΕΚΟ π.χ. Μεταφορών, οι οποίες έχουν διώξει ήδη 4.000 – 4.500 χιλιάδες ανθρώπους τον Ιούνιο στα πλαίσια της αναδιάρθρωσής τους, δεν είναι δυνατόν να διώξεις άλλους 400 οδηγούς ή ηλεκτροδηγούς, τεχνικούς, συντηρητές. Πάμε τώρα να μιλήσουμε για λεφτά. Το 60% του μισθού τους θα παίρνουνε προ-συνταξιοδοτικά, αυτοί έχουν και υψηλές εισφορές συν 26% από τις εισφορές που θα τις πληρώνει για δύο χρόνια το κράτος 86%. Τι γλιτώνουμε; Γλιτώνουμε 13% για πόσους εργαζόμενους; Γι’ αυτούς τους 500 σας λέω οδηγούς. Ξέρετε όμως τι απώλεια θα έχουμε σε επίπεδο παροχής συγκοινωνιακού έργου; Διότι βεβαίως όταν θα λείψουν αυτοί οι οδηγοί κάποιοι θα κατέβουν από τα λεωφορεία. Κάποια από τα εισιτήρια πλέον δεν θα εισπράττονται, αφού δεν θα υπάρχουν δρομολόγια. Εμείς έχουμε φτιάξει σε αυτές τις εταιρείες, εμείς στο Υπουργείο, οι προηγούμενες Διοικήσεις.

Δεν είναι δικό μου έργο, έχουν φτιάξει χάρη στη βοήθεια ιδιωτών Τεχνικών Συμβούλων-Εταιρειών, που βοηθάνε δηλαδή στην αναδιάρθρωση, ένα ισορροπημένο επιχειρησιακό σχέδιο και έχουν συμμαζευτεί αυτές οι εταιρίες. Ερχόμαστε τώρα να διακινδυνέψουμε χωρίς δημοσιονομικό πλεονέκτημα, γιατί αν είχαμε δημοσιονομικό πλεονέκτημα θα σας έλεγα ότι κάτι κάνουμε, αλλά με εξοικονόμηση 13% στο μισθό των 400 εργαζομένων ερχόμαστε να διακινδυνέψουμε τα έσοδα και επομένως το επιχειρησιακό σχέδιο.

Μεγάλα έργα

Τα μεγάλα έργα, οι οδικοί άξονες, αυτοί είναι η μεγάλη προτεραιότητα. Θα φέρει 16 χιλιάδες θέσεις εργασίας, 2% ανάπτυξη στο ΑΕΠ μας. Λοιπόν αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα, αυτό είναι που απασχολεί τον Πρωθυπουργό, αυτό είναι που απασχολεί το Υπουργείο, αυτό είναι που απασχολεί το σύνολο της Κυβέρνησης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.