3 Δεκεμβρίου 2011

01:51
Το πλήρες κείμενο ΕΔΩ

Μόλις πριν 2 χρόνια, εγώ, ένας απλός επιβάτης, ένα απλό άτομο με αγάπη στις αστικές συγκοινωνίες και στην πεποίθηση μου ότι μπορούν να κάνουν μια πόλη, περιβαλλοντικά καθαρή και χωροταξικά άνετη, όσο μεγάλη και πυκνοκατοικημένη είναι, άνοιξα το παρών ιστολόγιο.

Με αυτό το αφιέρωμα, πολύ συνοπτικά θέλω να σας παρουσιάσω τα θέματα των συγκοινωνιών αλλά και το ζοφερό τους μέλλον:

Α) Οι εργασίες αναβάθμισης της γραμμής 1 που θα διαρκούσαν περίπου 1 χρόνο, πάνε να ανοίξουν 4ετια! Το πολύπαθο τμήμα στο Μοναστηράκι δεν λέει να προχωρήσει, η αποβάθρα προς Πειραιά είναι κλειστή! Η διοίκηση της (πλέον) ΣΤΑΣΥ, επαναπαύτηκε, γιατί μια απλή αλλαγή συρμού πάνω στην ίδια αποβάθρα στην Ομόνοια, δεν θεωρείται και μεγάλη ταλαιπωρία, ενώ για την κλειστή αποβάθρα στο Μοναστηράκι, ας πούμε ότι οι επιβάτες πλέον "συνήθισαν".

Β) Σε διασύνδεση με τα παραπάνω, η τηλεματική της γραμμής 1 αναμένεται να έχει τεχνολογικά απαξιωθεί μέχρι να λειτουργήσει. Οι τηλεματικοί πίνακες έχουν πιάσει ένα παχύ στρώμα σκόνης και τα προστατευτικά νάϊλον που προστάτευαν μερικούς έχουν σκιστεί από τους ανέμους.

Γ) Οι έτοιμες επεκτάσεις των γραμμών 2 & 3 συνεχίζουν να σαπίζουν, παρά την αλλαγή της ηγεσίας του φοβισμένου Υπ.Υποδομών για ανάληψη ευθυνών (σάμπως έχει συμβεί πολλές φορές!) με την υπογραφή με την πλέον μονόδρομη λύση της Siemens.

Από έμπειρους τεχνικούς μαθαίνουμε ότι το υπόλοιπο σύστημα του μετρό, που είναι Siemens, δεν μπορεί με τίποτα να είναι συμβατό με κανένα άλλο. Εδώ τίθεται το ερώτημα, ΓΙΑΤΙ αυτό δεν προβλέφθηκε από την αρχή, ώστε να μην επιλεγεί η εν λόγω εταιρεία; Φανερώνεται, μάλιστα, ότι ο κάθε φορά διαγωνισμός για τα συστήματα των επεκτάσεων ήταν έκδηλα στημένος, αφού και μια άλλη εταιρεία να έβγαινε, δεν θα μπορούσε να εγκαταστήσει τον εξοπλισμό της, αφού το υπάρχων σύστημα θα ήταν ασύμβατο! Εκτός των άλλων, οι επεκτάσεις αυτές κινδυνεύουν να χάσουν την συγχρηματοδότηση της ΕΕ που αγγίζει σχεδόν το μισό δις ευρώ!

Δ) Και σε ποιόν δεν έχει γίνει έκδηλη η σφαγή των δρομολογίων στην ΟΣΥ (λεωφορεία/τρόλλεϋ); Τα δρομολόγια έχουν μειωθεί περίπου 50%, ενώ το Σαβ/κο οι συγκοινωνίες είναι ανέκδοτο. Οι δήμοι άνω της Κηφισιάς, πέρα του Περιστερίου και της Γλυφάδας και όλα τα ανατολικά προάστια που δεν διαθέτουν μέσο σταθερής τροχιάς βρίσκονται πλέον σε μια ιδιότυπη απομόνωση, η οποία ετοιμάζεται να γίνει ακόμη πιο δυσχερής.

Ε) Η περίφημη μετάταξη εργαζομένων άγγιξε μόνο τις μάχιμες θέσεις του οργανισμού, αυτή των οδηγών (έτσι εξηγείται το Δ), όπου όχι μόνο δεν υπήρχε υπερστελέχωση, αλλά υπήρχε και έλλειψη, αφού τουλάχιστον το 1/3 του στόλου λεωφορείων και τρόλεϊ είναι ακινητοποιημένο, ενώ θα μπορούσε να κυκλοφορεί!

Αντίθετα, η μετάταξη δεν άγγιξε καθόλου τη διοίκηση και τα στελέχη γραφείου των ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, όπου μόνο εκεί μπορεί να παρατηρηθεί υπερστελέχωση αλλά και αδιαφανείς διαδικασίες πρόσληψης.

Οι αμαρτωλές προσλήψεις εκ παραθύρου του παρελθόντος αφορούσαν ασφαλώς στελέχη γραφείου και όχι μάχιμες θέσεις των εταιρειών, όπως οδηγούς και μηχανικούς.

Έτσι, τα υπερστελεχωμένα και συνάμα αμαρτωλά τμήματα των οργανισμών παρέμειναν προστατευμένα από μετάταξη και τα μάχημα, υποστελεχωμένα τμήματα δέχθηκαν το τσουνάμι των μετατάξεων, αφήνοντας τους οργανισμούς κολοβούς.

Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε και τα νιώθουμε καθημερινά, όλο και περισσότερο.

Ζ) Μια αντιγραφή του παραπάνω (Ε) πρόκειται να γίνει και με την εφεδρεία. Πάλι τα τμήματα πρώτης γραμμής θα πληρώσουν το μάρμαρο και οι εκτιμήσεις προεξοφλούν μείωση των δρομολογίων 30% (στα ήδη μειωμένα κατά 50%!). Όσο για τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα της διαδιακασίας;... Τα ίδια πολιτικά γραφεία που άνοιγαν τα παράθυρα στα τμήματα διοίκησης, είναι έτοιμα να αποκλείσουν την εφεδρεία σε όποιον από το τμήμα πρώτης γραμμής αποδεχθεί έναν ρουσφετολογικό συμβιβασμό. Συμπέρασμα; Οι τίμιοι, νόμιμοι και εργατικοί απασχολούμενοι πρώτης γραμμής θα νιώσουν την καταιγίδα της εφεδρείας.

Η) Η συγχώνευση ΑΜΕΛ-ΗΣΑΠ αναμενόταν (και από μένα) να ήταν μάλαμα για την δυσχερή θέση της ΗΣΑΠ σε όλους τους τομείς έναντι της ΑΜΕΛ. Το τι έγινε τελικά, όλοι το νιώθουμε. Αντί να αναβαθμιστεί ο ΗΣΑΠ, διαλύθηκε η ΑΜΕΛ.

Από την ΑΜΕΛ, εκτός των απλών συμβασιούχων που υπήρχαν για την καθαριότητα και τις φυτοτεχνικές εργασίες που δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους και αντικαταστάθηκαν από πολύ "φθηνούς" εργάτες μέσω της "σύγχρονης" (και ανόητης-απάνθρωπης) φιλοσοφίας του σύγχρονου management, ονόματι outsourcing (εκχώρηση δραστηριοτήτων), μετατάχθηκαν 100 εκπαιδευμένοι και έμπειροι εργαζόμενοι στα θέματα συντήρησης και ασφάλειας του δικτύου.

Άτομα που τους είχαν παρασχεθεί ακριβά σεμινάρια και προφανώς, ήταν το εκπαιδευμένο και έμπειρο διαμάντι της μεγάλης ασφάλειας που νιώθαμε καθώς οι συρμοί έτρεχαν με 80χλμ/ωρα στους δαιδαλώδεις υπόγειους διαδρόμους του μητροπολιτικού σιδηρόδρομου μας.

Για τα άτομα που διεθνώς έκαναν λόγο, "αυτοί που συντηρούν το δίκτυο της Αθήνας ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ", τόσο συχνά, κάτι ανήκουστο για οποιοδήποτε άλλο σύστημα αστικού σιδηροδρόμου στον πλανήτη. Για να μπορούμε όλοι μας, και αυτοί και εμείς να νιώθουμε 100% σιγουριά.

Θ) Η ανόητη αύξηση του εισιτηρίου κατά 40% που έδιωξε ή ανάγκασε πολίτες να γίνουν "τζαμπατζήδες" και η επερχόμενη 25% (πρόβλεψη Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής), ξεχνώντας τον ορισμό της μετακίνησης ως κοινωνικό αγαθό και τον λόγο της εκ φύσεως μειωμένης κερδοφορίας και κρατικού μετόχου των εταιρειών ΜΜΜ (μειωμένο κόμιστρο για να είναι δυνατή η χρήση τους σε όλους).

Ι) Αντί της αύξησης των εισιτηρίων, θα μπορούσε ασφαλώς να παραμείνει στο 1 ευρώ, να υπάρξουν πολλαπλά εισιτήρια διαφορετικών χρήσεων και τιμών για να καλυφθούν όσο πιο οικονομικά όλοι οι επιβάτες, να υπάρξει μειωμένο κόμιστρο για τους άνεργους, άπορους, κτλ και μόνο τότε να υπάρξει πολύ αυστηρή διαδικασία ελέγχου εισιτηρίων.

Μπάρες στη ΣΤΑΣΥ, ελεγκτές στην ΟΣΥ.

Αντί αυτού, για δημοσιογραφικούς λόγους και στάχτη στα μάτια υπήρξε πέρυσι μια αύξηση των ελέγχων και δημιουργία ανάλογου (και αναλώσιμου) σώματος από τον ΟΑΣΑ. Φέτος, το σώμα αυτό (ελέγχου κομίστρων) όχι απλά υπολειτουργεί αλλά είναι ανενεργό, αφού πρώτα απορρόφησε τον ελέγχο από ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ, με αποτέλεσμα η πχ.ΣΤΑΣΥ να μην έχει προσωπικό (και φαντάζομαι ούτε τη δικαιοδοσία) να κάνει ελέγχους στον τομέα της.

Κ) Ο προαστιακός, το διαμάντι που το κατέντησαν μπιζού, το επίγειο μετρό που θα έκανε θαύματα μόλις ολοκληρωνόταν, παραπαίει κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Πλήρης απαξίωση των σταθμών, καμία λειτουργία του CCTV, των ασανσέρ και κυλιόμενων σκαλών, κομμένα δρομολόγια στο νευραλγικό τμήμα ΝΕΡΑΤΖΙΩΤΙΣΣΑ-ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ αλλά και καμία ασφάλεια (λόγω και ανενεργού CCTV) που αποδεικνύεται από τις 2 ανενόχλητες ληστείες επιβατών σε σταθμούς μέσα σε 1 εβδομάδα. Κατά τα άλλα, οι σταθμοί-γιαπιά, ο κεντρικός σταθμός Αθηνών, η αναβάθμιση της γραμμής προς Πειραιά, οι υπογειοποιήσεις και η 100% ηλεκτροκίνηση ακούγονται πλέον ανέκδοτα παρά φιλοδοξίες.

Και όσο οι συγκοινωνίες παραπαίουν, τόσο η αξία τους θα μειώνεται και τόσο το επιβατικό κοινό θα εξοργίζεται, με αποτέλεσμα, άλλος ένας τομέας που πράγματι, θα μπορούσε να τα πάει πολύ καλύτερα, είτε να αναγκάζεται εσαεί σε αύξηση των κομίστρων του, αφού οι επιδοτήσεις θα είναι μηδενικές, είτε θα ιδιωτικοποιηθεί (πάλι αύξηση κομίστρων και μειωμένα δρομολόγια), είτε θα κλείσει τελείως.

Μέσα σε αυτά τα ζοφερά γεγονότα, αν και δεν το αντέχω, θα κάνω ό,τι μπορώ και όσο μου επιτρέπεται για να συνεχίσω να σας ενημερώνω και να μας απογοητεύω με τα γεγονότα που θα αναπαράγω. Μακάρι να μπορούσα να τα ελέγξω και να τα αποτρέψω. Όμως, δεν μπορώ. Κανείς δεν φαίνεται πλέον να μπορεί. Μάλλον ακόμη και η ελπίδα πέθανε, ενώ ακούγεται πλέον λογικό μια κουτσουλημένη φωλιά να γκρεμίζεται και όχι να καθαρίζεται.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.