20 Νοεμβρίου 2011

10:54
Tης Lynn Taylor

Όλοι έχουμε δει πώς κατακεραυνώνουν οι προπονητές τούς επαγγελματίες αθλητές στα αποδυτήρια, όταν η ομάδα έχει μείνει πίσω στο σκορ. Η ίδια σκηνή επαναλαμβάνεται και στις αίθουσες συσκέψεων των επιχειρήσεων, όπου διευθυντικά στελέχη σε κατάσταση παροξυσμού ωρύονται στους υπαλλήλους τους όταν δεν είναι ευχαριστημένοι από την απόδοσή τους.

Ίσως να έχετε βρεθεί και εσείς σε παρόμοια θέση, με την έννοια ότι μπορεί κάποτε να σκεφτήκατε ότι ο φόβος θα ήταν ένα καλό κίνητρο για την ενίσχυση της αποδοτικότητας των υφισταμένων σας. Μετά, αισθανόμενοι κάποιες ενοχές, κάνατε στροφή 180 μοιρών και αποφασίσατε να κακομάθετε τους υπαλλήλους σας, προσφέροντάς τους σε ένδειξη εκτίμησης ένα πολυτελές πρόγευμα με γαλλικά κρουασάν. Μια εβδομάδα αργότερα όμως, αισθανθήκατε ότι σας εκμεταλλεύτηκαν και ότι το κλίμα στο γραφείο έχει χαλαρώσει υπερβολικά. Τώρα το ξανασκέφτεστε αν εκείνα τα κρουασάν ήταν καλή ιδέα, και ξανασφίγγετε τα λουριά. Η συμπεριφορά σας μοιάζει αλλοπρόσαλλη και οι σαστισμένοι υπάλληλοί σας, που σας βλέπουν τη μια να είστε υπερβολικά καλόβολοι και την άλλη υπερβολικά αυστηροί, αρχίζουν να αναρωτιούνται αν οι διακυμάνσεις της διάθεσής σας οφείλονται σε παθολογικά αίτια.

Ένας καλός μάνατζερ πρέπει να είναι αντικείμενο φόβου ή συμπάθειας; Ή τίποτα από τα δύο;

Σε μια πρόσφατη διαδικτυακή συζήτηση που έγινε στο LinkedIn (LNKD), η επικρατούσα άποψη ήταν ότι ο πραγματικός στόχος είναι ο σεβασμός. Τα περισσότερα μέλη του groupτης Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού εξέφρασαν την άποψη ότι ο σεβασμός κερδίζεται περισσότερο με τη συμπάθεια παρά με τη φόβο, αλλά ενίοτε ο φόβος της εξουσίας είναι απαραίτητος για να γίνει η δουλειά.

Η θέση ισχύος θρέφεται από το σεβασμό

Ένας από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση παρομοίασε τη σχέση εργοδότη – εργαζόμενου με τη σχέση γονέα – παιδιού: «Μπορεί να με μισείς τώρα, αλλά αργότερα θα καταλάβεις». Στον κόσμο των επιχειρήσεων, το ευρύτερο συμφέρον της εταιρείας μερικές φορές απαιτεί τη λήψη μη δημοφιλών αποφάσεων. Ωστόσο, ένας μάνατζερ δεν μπορεί να υλοποιήσει τέτοιες αποφάσεις χωρίς να οικοδομήσει μια σχέση βασισμένη στο σεβασμό.

Πώς όμως μπορεί να κερδίσει το σεβασμό ένας μάνατζερ;

Μην κάνετε κατάχρηση εξουσίας. Ως διευθυντικό στέλεχος σε θέση εξουσίας, μπορεί να αρχίσετε να πιστεύετε ότι είστε παντογνώστης. Τότε είναι που πρέπει να προσγειωθείτε. Να έχετε το νου σας για σημάδια ότι έχετε χάσει την επαφή με το προσωπικό σας και ότι οι υπάλληλοί σας απομακρύνονται. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε μάλλον έχετε υπερβεί τα όρια και ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε τη στάση σας.

Μάθετε να ακούτε. Όταν ήμασταν παιδιά οι μεγάλοι μάς έλεγαν: «Μάθε πρώτα να ακούς και μετά να μιλάς». Όσο απλοϊκό κι αν φαίνεται, το ίδιο ακριβώς ισχύει και στον κόσμο των επιχειρήσεων. Ο καλός μάνατζερ αναγνωρίζει τις ιδέες των υφισταμένων του και τους ακούει προσεκτικά. Ένα απλό σχόλιο όπως «Θα λάβω υπόψη μου τις προτάσεις σου» συμβάλλει στην ενεργή συμμετοχή και την ενίσχυση της παραγωγικότητας του προσωπικού.

Διασφαλίστε ένα ανθρώπινο περιβάλλον εργασίας. Δημιουργήστε ένα συνεργατικό εργασιακό περιβάλλον, στο οποίο οι εργαζόμενοι προτάσσουν το εταιρικό συμφέρον πάνω από το δικό τους. Μια επιχείρηση δεν γίνεται να θυμίζει παιδική χαρά, με νταήδες και παιδιάστικες συμπεριφορές και συγκρούσεις. Οι εργασιακές σχέσεις πρέπει να χαρακτηρίζονται από σεβασμό και να καλλιεργείται η αίσθηση του ανήκειν, όπως συμβαίνει σε μια οικογένεια ή μια κοινότητα. Υπό αυτές τις συνθήκες η διοίκηση μπορεί όχι μόνο να δείχνει ανοχή αλλά ακόμη και να ενθαρρύνει τη διασκέδαση και το χιούμορ.

Βάλτε ένα όριο στην ανεμελιά. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου θα κληθείτε να επιδείξετε πυγμή και αποφασιστικότητα, ιδίως όταν παίρνετε αποφάσεις που δεν είναι δημοφιλείς και δεν κατευνάζουν τα φιλήσυχα πνεύματα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η στασιμότητα βλάπτει την εταιρεία και εντέλει τους ίδιους προσωπικά. Όσο περισσότερο γεφυρώσετε το χάσμα μεταξύ εργοδότη και εργοδοσίας και καταρρίψετε τη διάκριση σε «αυτούς και εμάς», τόσο πιο πολύ θα σας εμπιστευτούν ως άξιο ηγέτη.

Η πολλή ησυχία δεν βοηθά. Η απουσία feedback κάθε άλλο παρά βοηθά το προσωπικό να βελτιωθεί. Μια ειλικρινής, κατ’ ιδίαν αξιολόγηση της απόδοσης των εργαζομένων και η διατήρηση ανοικτής γραμμής επικοινωνίας μαζί τους αποτελεί πολύ πιο αποτελεσματικό κίνητρο βελτίωσης, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην ανάπτυξη σεβασμού προς το πρόσωπο του μάνατζερ. Ειδικά στην εποχή μας, όπου η ανεργία καραδοκεί, η απουσία ενημέρωσης μόνο φόβο και αβεβαιότητα μπορεί να προκαλέσει.

Αλλάξτε γραμμή πλεύσης. Σύμφωνα με μια ανεξάρτητη έρευνα εθνικής εμβέλειας που διεξήχθη για λογαριασμό της εταιρείας μας, το 91% των εργαζομένων δήλωσαν ότι τα διευθυντικά στελέχη που δεν φοβούνται να αλλάξουν γραμμή πλεύσης βάσει της κριτικής που τους ασκούν οι υφιστάμενοί τους βοηθούν στην αύξηση της εργασιακής ικανοποίησης και δημιουργούν ένα «πιο θετικό εργασιακό περιβάλλον για το προσωπικό». Άλλα ηγετικά χαρακτηριστικά που βρίσκονται εξίσου υψηλά στην εκτίμηση του εργατικού δυναμικού είναι η αίσθηση του χιούμορ, η δεκτικότητα, η ευγνωμοσύνη και η ικανότητα της ηγεσίας να αποτελέσει πηγή έμπνευσης. Το 91-94% των εργαζομένων δήλωσαν ότι τα ανωτέρω χαρακτηριστικά αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τη βελτίωση του κλίματος εργασίας.

Μην αφήνετε τους άλλους να σας πατάνε. Εάν δεν σας αντιμετωπίζουν με το σεβασμό που σας αξίζει, σκεφτείτε προσεκτικά μήπως προσπαθείτε να γίνετε φίλοι με τους υπαλλήλους σας, αντί να τους μανατζάρετε. Εάν προσπαθείτε υπερβολικά να γίνετε αρεστός και δεν δείχνετε καμία πυγμή, θα δείτε τις προθεσμίες των έργων να καταστρατηγούνται και το συνολικό επίπεδο της ποιότητας να πέφτει. Ο Vince Lombardi, θρυλικός προπονητής των Green Bay Packers τη δεκαετία του ‘60, συνόψισε το ρόλο του προπονητή -και κατ’ επέκταση του ηγέτη- ως εξής: «Ο ηγέτης […] σχοινοβατεί μεταξύ της αποδοχής που πρέπει να κερδίσει και του ελέγχου που πρέπει να ασκήσει».

Μπορεί να μην σας συμπαθούν πάντα. Μερικές φορές μπορεί να σας φοβούνται. Όμως πάντα θέλετε να σας εκτιμούν και να σας σέβονται. Και το σεβασμό αυτό αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε να τον κερδίσετε.

Η LynnTaylor, CEO της LynnTaylor Consulting, είναι αναγνωρισμένη ειδικός σε θέματα εργασίας και συγγραφέας. Το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο Tame Your Terrible Office Tyrant (TOT): How to Manage Childish Boss Behavior and Thrive in Your Job (JohnWiley & Sons) συμβουλεύει εργαζόμενους και ανώτερη διοίκηση πώς να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες συμπεριφορές των ανωτέρων τους, με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.