21 Νοεμβρίου 2011

07:50


Η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ τίθεται εκ νέου επί τάπητος αν και παλαιότερα δεν είχε εκδηλωθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρά τον τεμμαχισμό της εταιρίας και τον πλήρη διαχωρισμού του έργου.

Το θέμα επανέρχεται τώρα καθώς έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος αυξήσεων στα εισιτήρια και αναμένεται και δεύτερος. Τροχοπέδη στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης είναι η κακή κατάσταση του δικτύου.

Παράγοντες που γνωρίζουν το θέμα επισημαίνουν ότι ακόμα και σήμερα δεν είναι σαφής ο διαχωρισμός του ΟΣΕ από την ΤΡΕΝΟΣΕ, κατάσταση που αποτελεί ανάχωμα στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς, στην περίοδο 1981-2020 εισέρευσαν στην Ελλάδα πάνω από €5 δισ. για έργα υποδομής στο σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει καν προχωρήσει η ηλεκτροκίνηση στον βασικό σιδηροδρομικό άξονα Αθήνας- Θεσσαλονίκης.

Πάντως η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που καθυστερεί. Ήδη από το 2001 η Ε.Ε. προσπάθησε να απελευθερώσει τις σιδηροδρομικές μεταφορές ψηφίζοντας το «πρώτο σιδηροδρομικό πακέτο» το οποίο όμως ήταν γεμάτο ασάφειες και «παραθυράκια», με αποτέλεσμα να μην έχει εφαρμοστεί σε καμία σχεδόν χώρα.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.