17 Νοεμβρίου 2011

09:38


"Πάγο" στις νεότερες γενιές συμβασιούχων βάζει ο Αρειος Πάγος, καθώς με απόφασή του θεωρεί ότι δεν είναι συνταγματικά ανεκτή η μονιμοποίηση όσων υπέγραψαν συμβάσεις μετά το 2001

"Φραγμό" στις ελπίδες για μονιμοποίηση πολλών χιλιάδων συμβασιούχων που προσλήφθηκαν μετά τον Απρίλιο του 2001 (οπότε άρχισαν να ισχύουν οι απαγορευτικές διατάξεις του Συντάγματος) βάζει ο Αρειος Πάγος. Με σειρά αποφάσεών του το εργατικό τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου δικαιώνει όσους συμβασιούχους είχαν προσληφθεί πριν από τον Απρίλιο του 2001 κρίνοντας ότι γι' αυτούς είναι συνταγματικά ανεκτή η μονιμοποίησή τους, ενώ αντίθετα αποκρούει τις αγωγές όσων προσλήφθηκαν μεταγενέστερα αφού δέχεται ότι γι' αυτούς ισχύει η διάταξη του Συντάγματος που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων (από ορισμένου σε αορίστου χρόνου) επιτρέποντας προσλήψεις μόνο μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.

Ετσι ο ΑΠ βάζει "πάγο" στις νεότερες γενιές συμβασιούχων μολονότι μέσα στο καλοκαίρι είχε δώσει βάσιμες ελπίδες για τη δικαίωση ακόμα περισσότερων συμβασιούχων, αφού είχε δεχθεί τη μονιμοποίηση υπαλλήλου που είχε υπογράψει την πρώτη σύμβαση το 2000 και μετά από διακοπή της εργασιακής σχέσης είχε συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του με ανανεούμενες συμβάσεις για μερικά χρόνια. Με χθεσινή απόφασή του, ωστόσο, ο ΑΠ δικαίωσε μεν 34 μουσικούς του Δήμου Αθηναίων (παρά την αρχική δυσμενή γι' αυτούς εισήγηση), ενώ έβαλε "φρένο" στη μονιμοποίηση ενός από αυτούς, γιατί είχε προσληφθεί την 1-11-01 σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συναδέλφους του που είχαν προσληφθεί το διάστημα 1997-2000.

Για τους 34 συμβασιούχους μουσικούς που αμείβονταν με δελτίο παροχής υπηρεσιών, το εργατικό τμήμα (1622/11) επανέλαβε το ευνοϊκό σκεπτικό της πρόσφατης απόφασης της Ολομέλειας ΑΠ (7/11), κρίνοντας ότι από την αρχή πρόσφεραν εξαρτημένη εργασία καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες και η σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου διαδοχικά ανανεούμενων έγινε για καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους. Γι' όλους αυτούς, όπως και για πέντε συμβασιούχους (με σύμβαση έργου) της χορωδίας της ΕΡΤ κρίθηκε ότι είναι συνταγματικά ανεκτή η μονιμοποίησή τους, αφού οι προσλήψεις τους ξεκίνησαν το 1993 και ακολούθησαν μέχρι και 46 ανανεώσεις συμβάσεων με ελάχιστες διακοπές.

Ο ΑΠ απέρριψε όμως τη δυνατότητα μονιμοποίησης ενός μουσικού, καθώς και δύο υπαλλήλων άλλου δήμου (Ταμυνέων), που είχαν προσληφθεί την 1-7-01, τρεις μόλις μήνες μετά την έναρξη ισχύος του Συντάγματος, κρίνοντας (1614/11) ότι εμπίπτουν και αυτοί στη συνταγματική απαγόρευση. Αντίθετα, δικαίωσε τρεις άλλους συμβασιούχους του δήμου αυτού, που είχαν προσληφθεί το 1999.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ

Μονιμοποίηση και ξένων

Το ανώτατο δικαστήριο δέχθηκε ότι μπορούσαν να μονιμοποιηθούν και ξένοι υπήκοοι χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού έμεναν μόνιμα στη χώρα μας με άδεια εργασίας και είχαν προσληφθεί στον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων πριν από το Σύνταγμα του 2001. Ο ΑΠ απέκρουσε τον ισχυρισμό που πρόβαλε ο δήμος σε αναίρεση που άσκησε προ διετίας, ότι η μονιμοποίησή τους θα παραβίαζε την αρχή της ισότητας, γιατί το Σύνταγμα απαγορεύει στους αλλοδαπούς την άσκηση δημόσιας εξουσίας και τη διαφύλαξη του γενικού συμφέροντος του ελληνικού Δημοσίου. Κατά τον ΑΠ ο ισχυρισμός είναι αβάσιμος και η εργασία προστατεύεται από κοινοτική οδηγία που επιβάλλει την ίση μεταχείριση ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνικής καταγωγής. Τέλος αποκρούστηκε και ο ισχυρισμός της ΕΡΤ ότι σε συμβάσεις που ανανέωσαν οι χορωδοί μετά το καλοκαίρι του 2004 συνομολογούσαν ότι είναι συνεργάτες και όχι υπάλληλοι της ΕΡΤ.

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.