2 Οκτωβρίου 2011

23:38
(Η φούσκα του) Κατάρ αγοράζει (τη φούσκα) στη Χαλκιδική

«Και μετά από τόσα δυσάρεστα, ας πάμε και σε μία πραγματικά ευχάριστη είδηση…» Με αυτά τα λόγια υποδέχθηκαν τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ την είδηση για τη (νέα) μεγάλη επένδυση του Κατάρ στη Ελλάδα.

Αυτή τη φορά, η επένδυση αφορά τη συμμετοχή της «Qatar Holdings» στην «Ελληνική Χρυσός», την εταιρία δηλαδή που έχει πάρει τα δικαιώματα εξόρυξης χρυσού στη Βόρεια Χαλκιδική. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρία που διαχειρίζεται τα κεφάλαια του Κατάρ εξαγόρασε από τον Όμιλο «Ελλάκτωρ», συμφερόντων Μπόμπολα, το 10% από το 25% των μετοχών που κατείχε αυτός στην εταιρία «European Goldmines». Η τελευταία, μια πολυεθνική με έδρα τον Καναδά, κατέχει με τη σειρά της το 95% των μετοχών της «Ελληνικής Χρυσός».

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, το ύψος της επένδυσης του Κατάρ ανέρχεται σε 600 εκατομμύρια ευρώ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η εταιρία από το Κατάρ απέκτησε και το δικαίωμα να αγοράσει άλλο 5% των μετοχών, ανεβάζοντας τη συμμετοχή της στο 1 δισ.

Η συμφωνία ανάμεσα στους δύο επιχειρηματικούς ομίλους υπογράφτηκε το απόγευμα του Σαββάτου, με κάθε επισημότητα, μετά μάλιστα από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου με τον Εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ Αλ Θανί. Ο Γιώργος Παπανδρέου, με την αμέριστη συμπαράσταση των ΜΜΕ συμφερόντων Μπόμπολα, προσπάθησε να αντλήσει άμεσα επικοινωνιακά οφέλη από τη συμφωνία για να ανατρέψει το τρέχον κλίμα χρεωκοπίας.

Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση, ο έλληνας πρωθυπουργός ανάφερε χαρακτηριστικά ότι «οι επενδύσεις που γίνονται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι επενδύσεις στην Ελλάδα», εννοώντας (φανταζόμαστε) ότι ενισχύουν την ελπίδα την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών και την ελπίδα αποφυγής της χρεωκοπίας. Συμπλήρωσε ακόμα ότι σκοπός είναι μια νέα μεταλλευτική πολιτική σε λατομεία και ορυχεία της χώρας, με έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο θαλάσσιο χώρο, με προώθηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συνολική αξιοποίηση των φυσικών πόρων, περιγράφοντας με αδρές γραμμές το επενδυτικό τοπία στη χώρα.

Η συνέχεια του αποκαλυπτικού άρθρου ΕΔΩ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.