2 Οκτωβρίου 2011

16:01

Ο κ. Βενιζέλος επιστρέφοντας από την έδρα του ΔΝΤ έδωσε το στίγμα για το τι έρχεται προκειμένου να εγκριθεί η πολυσυζητημένη έκτη δόση της βοήθειας ύψους 8 δισ. ευρώ και η Ελλάδα να αποφύγει την εσωτερική πτώχευση, δηλαδή την αδυναμία πληρωμών μισθών και συντάξεων. «Θα χρειαστούν και νέα μέτρα. Και αυτά πλέον θίγουν εισοδήματα» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για μέτρα που θα αποδώσουν στο Δημόσιο 6,6 δισ. ευρώ το 2012 και θα θεσμοθετηθούν με νόμο που θα συνοδεύει τον νέο προϋπολογισμό του κράτους και σε βάθος πενταετίας προβλέπεται να μειώσουν το έλλειμμα κατά 25 δισ. ευρώ, αν όλα πάνε σύμφωνα με τις προβλέψεις της τρόικας και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Γιατί «κόπηκαν»

Η τρόικα μετά τον έλεγχο του Αυγούστου που οδήγησε στο δράμα των τελευταίων εβδομάδων έβγαλε «κόκκινες κάρτες» στα κυβερνητικά στελέχη για συγκεκριμένα μέτρα και όχι γενικά και αόριστα για τη «μη υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών», όπως πολλοί αρέσκονται να λένε προκειμένου να αποφύγουν την αλήθεια.


Η πρώτη «κόκκινη κάρτα» βγήκε για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη σύγκρουση ανάμεσα στον τέως υπουργό Δημόσιας Διοίκησης κ. Ι. Ραγκούση και στον κ. Δ. Ρέππα, ο οποίος τον διαδέχθηκε.

Η δεύτερη «κόκκινη» βγήκε για την άρνηση της κυβέρνησης – των υπουργών Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτη, ο οποίος διαδέχθηκε στη θέση τον κ. Βενιζέλο, και Δημόσιας Τάξης κ. Χρ. Παπουτσή και του προκατόχου του κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη – να μειώσει τις προσλήψεις στον στρατό και στις αστυνομικές ακαδημίες.

Η τρίτη «κόκκινη κάρτα» βγήκε για τον τέως υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος – πέρα από το τραγικό λάθος της επιστροφής φόρων 1,2 δισ. ευρώ στους φορολογουμένους μέσω του διάτρητου συστήματος των αποδείξεων – δεν έκοψε τις δαπάνες από αμοιβές επιτροπών και συμβουλίων, από αποζημιώσεις και μπόνους στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ.

«Κόκκινη κάρτα» βγήκε στον υπουργό Υγείας κ. Α. Λοβέρδο καθώς δεν προχώρησαν μια σειρά μέτρα για την αύξηση των εσόδων (χρέωση ανασφάλιστων και μεταναστών για ιατρικές υπηρεσίες) και τον περιορισμό των δαπανών στα νοσοκομεία.

«Κόκκινη κάρτα» βγήκε και στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνη καθώς δεν προχώρησε η πλήρης εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αλλά ούτε η εφαρμογή ειδικής μειωμένης τιμής για τα φάρμακα που συνταγογραφούν τα Ταμεία.

Εφεδρεία μετά τις προσλήψεις

Το κρίσιμο όμως ζήτημα για την τρόικα, όπως φαίνεται από τις «κόκκινες κάρτες» στην κυβέρνηση, είναι ότι «περιμένει πλήρη εφαρμογή» του κανόνα για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων «μία πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις» εφέτος και «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» την τετραετία 2012-2015.

Το 2011, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έγιναν ως το τέλος Ιουλίου 8.300 προσλήψεις, εκ των οποίων 2.195 άτομα σε θέσεις τακτικού προσωπικού, 3.602 άτομα στον στρατό και στην Αστυνομία από τους αποφοίτους στρατιωτικών και άλλων παραγωγικών σχολών (22 πυροσβέστες, 132 αξιωματικοί ΕΛ.ΑΣ., 2.110 αστυφύλακες, 92 ΣΜΥΝ, 238 ΓΕΕΘΑ, 165 ΕΣΔΔΑ και 20 Λιμενικού), ενώ υλοποιήθηκαν οι υποχρεωτικές μεταφορές 2.316 ατόμων από τις ΔΕΚΟ (από ΟΑ 445 άτομα, από ΟΣΕ - ΤΡΑΙΝΟΣΕ 1.568 άτομα, από ΓΑΙΟΣΕ - ΕΡΓΟΣΕ 32 άτομα, από όμιλο ΟΑΣΑ 271 άτομα).

Το 2011 επίσης δόθηκαν εγκρίσεις για συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου ή συμβάσεις μίσθωσης έργου στον δημόσιο τομέα για 34.851 άτομα!

Τώρα η κυβέρνηση πιέζεται να προχωρήσει στην απόλυση δημοσίων υπαλλήλων και στην ένταξη σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας 30.000 ατόμων από τους ΟΤΑ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Πού έπεσαν έξω

Πέραν αυτών, όπως αποκαλύπτεται από τον έλεγχο (monitoring) της εφαρμογής των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, η κυβέρνηση έπεσε έξω στον προϋπολογισμό για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά, το κυριότερο, γιατί απέτυχε στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, προσπάθεια από την οποία είχε μηδενικά έσοδα.

Επίσης δεν προχώρησε στη μείωση των αμυντικών δαπανών, προσπάθεια από την οποία προβλεπόταν να εξοικονομηθούν ποσά ύψους 350 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Τα νέα μέτρα που έρχονται

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ

* Κατάργηση των φοροαπαλλαγών από το 2012 - Οροφή μείωσης φόρου από απαλλαγές 300 ευρώ το 2012

* Αναθεώρηση των φορολογικών εκπτώσεων για παιδιά (tax credits)

* Αύξηση κατά 60% των τεκμηρίων διαβίωσης

* Αύξηση φορολογίας στα αυτοκίνητα και αύξηση των τελών κυκλοφορίας

* Κατάργηση αφορολογήτων ορίων για πρώτη κατοικία και περιουσίας

* Αύξηση του συντελεστή φόρου ακινήτων κατά 10% - 15% από το 2014

* Κατάργηση των αντικειμενικών αξιών από το 2015 και υπολογισμός των επιβαρύνσεων με τις τρέχουσες εμπορικές τιμές

* Αύξηση της φορολογίας καπνού με αλλαγή του τρόπου υπολογισμού

* Αύξηση ειδικών φόρων κατανάλωσης στα αλκοολούχα

* Ελάχιστη φορολογία στους ελεύθερους επαγγελματίες με αντικειμενικά κριτήρια (πρώτο βήμα το ετήσιο τέλος των 300 ευρώ)



«ΨΑΛΙΔΙ» ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΕΦΑΠΑΞ - ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

* Μείωση επικουρικών συντάξεων

* Ειδική εισφορά για τις επικουρικές άνω των 300 ευρώ

* Περικοπές στις παροχές (επιδόματα ενοικίου, επιτοκίων κ.λ.π.) Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ταξίδια κ.λ.π.)

* Μείωση επιδομάτων ανεργίας κα ικατάργηση των επιδομάτων σε εποχικά απασχολούμενους

* Μείωση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ και των κατώτερων συντάξεων όλων των Ταμείων

* Αύξηση εισφορών για νέουςασφαλισμένους στον ΟΓΑ

* Αύξηση εισφορών στο Ταμείο των επιστημόνων και στον ΟΑΕΕ (ταμείο αυτοαπασχολουμένων)

* Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εφάπαξ βοηθημάτων (μετά τις περικοπές ως 30% στο Δημόσιο και στα ευγενή Ταμεία)

* Μείωση 6% στις συντάξεις του ΝΑΤ

* Μείωση συντάξεων ΟΤΕ

ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

* Εφαρμογή του «χρυσού κανόνα» των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών στα Ταμεία

* Αύξηση κατά 40% της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε φάρμακα και Ταμεία

* Ενιαίες παροχές υγείας στα Ταμεία

* Μείωση των επιδομάτων σε χρήμα προς ασφαλισμένους

* Πληρωμή επίσκεψης και εξετάσεων από ανασφάλιστους στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων

* Σύμβαση δημοσίων νοσοκομείων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες

* Μείωση των επιδοτήσεων σε ορεινές και μειονεκτούσες περιοχές

* Εφαρμογή του θεσμού της κάρτας εργασίας για όλους τους εργαζομένους

* Σύσταση ταμείου ανεργίας (αλληλεγγύης) για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ (εμπόρους, βιοτέχνες, ελεύθερους επαγγελματίες)

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΙΝ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ...

- τηρήστε τους κανόνες δεοντολογίας.
- κάντε εποικοδομητική κριτική, με επιχειρήματα.
- δικαιούστε να διαφωνείτε.